18.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Αυστηρή κριτικήκαι προτάσειςγια τις αστοχίες

Ειδήσεις Ελλάδα

Σαράντα εννέα χρόνια από την ίδρυσή του, σαν σήμερα, στις 3 Σεπτέμβρη του 1974, το ΠαΣοΚ βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μεγάλη πρόκληση της ολικής επαναφοράς στο πολιτικό σκηνικό, οικοδομώντας και εμπεδώνοντας ένα αξιόπιστο αντιπολιτευτικό προφίλ και επανακτώντας τον ζωτικό χώρο που απώλεσε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογική συντριβή του οποίου διαμορφώνει νέα δεδομένα και αναδιατάσσει τις ισορροπίες. Η δυναμική αρχή για το ΠαΣοΚ έγινε στις πρόσφατες εκλογές, όπου κατέγραψε θετικά ποσοστά (11,8%), τα οποία σε συνδυασμό με την κατάρρευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σηματοδοτούν μια νέα περίοδο στην πολυκύμαντη πορεία του ιστορικού κόμματος, το οποίο κατάφερε να αντέξει και να σταθεί ξανά στα πόδια του και πλέον καλείται να ανταποκριθεί με αξιώσεις στις απαιτήσεις του νέου πολιτικού σκηνικού και της ευνοϊκής συγκυρίας που διαμορφώθηκε διεκδικώντας τη θέση της «πραγματικής αντιπολίτευσης», όπως διακηρύττουν τα στελέχη του.

Η κόντρα μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις πυρκαγιές αποτύπωσε αυτές τις νέες πολιτικές ισορροπίες και μάλιστα με έντονο τρόπο. Η κριτική του πρόεδρου του ΠαΣοΚ για τη διαχείριση των πυρκαγιών εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά και τα μείζονα ζητήματα που εγείρει η κυβερνητική πολιτική (επιτελικό κράτος, ακρίβεια, στεγαστικό, εργασιακά και φυσικά τα περιβαλλοντικά) δίνουν το στίγμα στο οποίο θα πορευθεί αντιπολιτευτικά το κόμμα. Αυτό δεν είναι άλλο από τη μαχητική και αυστηρή κριτική για τις αστοχίες, την αναποτελεσματικότητα και τις αρρυθμίες της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την κατάθεση προτάσεων για την υπέρβαση των αδιεξόδων και των ανεπαρκειών που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική και κυρίως τα διαχειριστικά λάθη και τα φαινόμενα αλαζονείας που εντοπίζει η Χαριλάου Τρικούπη (ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «αποκαλυπτήρια μιας κυβέρνησης αυξημένης αλαζονείας, αυξημένης αυταρέσκειας και μηδενικής αποτελεσματικότητας»).

«Στενό μαρκάρισμα»

Το φραστικό επεισόδιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είπε στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ότι «δεν ξέρει τι λέει», με τον κ. Ανδρουλάκη να τον προτρέπει να είναι πιο προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς του καταλογίζοντάς του «ύφος χιλίων καρδιναλίων», ήταν ένα στιγμιότυπο από όσα θα επακολουθήσουν, με τη Χαριλάου Τρικούπη να είναι αποφασισμένη να παίξει με «στενό μαρκάρισμα» την κυβερνητική «ομάδα» και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Ανδρουλάκης ετοιμάζει τις «βαλίτσες» του για την πολυήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη την άλλη εβδομάδα με την ευκαιρία της ΔΕΘ, όπου εκτός της καθιερωμένης ομιλίας στο Βελλίδειο, κατά την οποία θα παρουσιάσει το δικό του μεταρρυθμιστικό μοντέλο, προγραμματίζει πλήθος επαφών με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, των συνδικάτων, με παράγοντες της αυτοδιοίκησης, αλλά και με τα κομματικά όργανα, ενώ θα πραγματοποιήσει εξορμήσεις σε περιφερειακούς δήμους στέλνοντας το μήνυμα του ενισχυμένου ενδιαφέροντος που έχει για την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα (υπενθυμίζεται ότι κράτησε την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης αφήνοντας «εκτός» τον Χάρη Καστανίδη, ενώ θα εγκαινιάσει και ένα καλά στελεχωμένο πολιτικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη). Συνέντευξη Τύπου δεν θα παραχωρήσει στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ενώ σήμερα στο Ζάππειο θα πραγματοποιηθεί η επετειακή εκδήλωση για τα 49 χρόνια από την ίδρυση του ΠαΣοΚ αφιερωμένη στην κλιματική κρίση και στις πυρκαγιές, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η πολιτική ομιλία του κ. Ανδρουλάκη με την οποία θα δώσει το στίγμα του για την Κεντροαριστερά που οραματίζεται και τον ρόλο του ΠαΣοΚ στη νέα εποχή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό