18.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αυξημένος κατά 2,66 δισ. ο δανεισμός των εισηγμένων

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι εισηγμένες εταιρείες αύξησαν τον μακροπρόθεσμο δανεισμό τους μέσα στο 2022 κατά 2,66 δισ. ευρώ, εκμεταλλευόμενες την ευνοϊκή συγκυρία επιτοκίων μέχρι τον Ιούλιο, πριν η ΕΚΤ αρχίσει τον κύκλο τηςαυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Η κίνηση αυτή έχει να κάνει και με τη χρηματοδότηση επενδύσεων μακράς διάρκειας και αύξησης των παγιοποιήσεων, που σε σημαντικό βαθμό απαντάται σε εταιρείες του κλάδου ενέργειας. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από τη Δεπόλας Χρηματιστηριακή, ο συνολικός δανεισμός το 2022 για 136 εισηγμένες ανήλθε στα 36,12 δισ. ευρώ από 33,46 δισ. ευρώ το 2021.

Ταυτόχρονα τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα κάλυψαν το 49% του συνολικού δανεισμού και διαμορφώθηκαν στα 17,75 δισ. ευρώ. Προφανώς η στρατηγική των εισηγμένων τη φετινή χρονιά θαείναι διαφορετική, καθώς όσες έχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα θα προστρέξουν να μειώσουν τον δανεισμό τους.

Σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2022, ο υψηλός δανεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα στις εταιρείες, ειδικά σε όσες δεν έχουν εκείνες τις ταμειακές ροές ώστε να μπορούν να τον εξυπηρετούν και να τον μειώνουν με κάποια σχετική ευκολία. Το να έχει δάνεια μια εταιρεία δεν είναι απαραίτητα κακό, ειδικά όταν η συγκυρία επιτοκίων είναι ευνοϊκή.

Τώρα που υπάρχει σαφής αλλαγή πλεύσης από τις κεντρικές τράπεζες οι κινήσεις στους ισολογισμούς φαίνεται να δικαιώνουν την τακτική μείωσης του καθαρού χρέους. Αν μη τι άλλο οι επενδύσεις που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, που θα προσθέσουν κερδοφορία και ρευστότητα στους ισολογισμούς. Και αυτή είναι μια ουσιώδης διαφορά με την όχι και τόσο μακρινή περίοδο που οι εταιρείες δανείζονταν για να καλύψουν αποκλειστικά ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.

Σήμερα στο Χρηματιστήριο δεν ξεπερνούν τις 30 οι εισηγμένες οι οποίες πετυχαίνουν καλύτερα επιτόκια δανεισμού σε σχέση με την πλειονότητα των 136 εισηγμένων και μπορούν να αναδιαρθρώνουν σε τακτάδιαστήματα τον δανεισμό τους, ενώ ανά πάσα στιγμή είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό