23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αυλαία στο 3ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εμφατική επικράτηση Τσίπρα 

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου[email protected]

Τον κύκλο των ομιλιών στο  3ου Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει το μεσημέρι (περίπου στις 13:00) με την καταληκτική παρέμβασή του ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, η πρόταση του οποίου για εκλογή της ηγεσίας από τα μέλη εγκρίθηκε το βράδυ του Σαββάτου με το συντριπτικό 74%. 

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε ενωτική παρέμβαση απευθυνόμενος τόσο στους «προεδρικούς» οι οποίο αντιμετώπισαν με χαμόγελα την ενισχυμένη θέση τους στους κομματικούς συσχετισμούς, όσο και στην εσωκομματική αντιπολίτευση («Ομπρέλα») στις τάξεις της οποίες επικράτησε δικαιολογημένη δυσθυμία από τις μεμονωμένες όσο και απαράδεκτες επιθέσεις που δέχθηκε ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ένας σύνεδρος απευθύνθηκε με προσβλητικό τρόπο στον κ. Δρίτσα και απεβλήθη ενώ την Παρασκευή μικρή ομάδα ατόμων αποδοκίμασε με γηπεδική συμπεριφορά την πρόταση του κ. Τσακαλώτου για την διαδικασία των ψηφοφοριών. 

Το συνέδριο κλείνει, πάντως, με τον ΣΥΡΙΖΑ να στρέφει το βλέμμα του στις 15 Μαΐου. Τότε  θα διεξαχθεί για πρώτη φορά διευρυμένη ψηφοφορία με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων μελών για την ανανέωση της θητείας του Αλέξη Τσίπρα στον προεδρικό θώκο αλλά και για την ανάδειξη των 300 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Η διαδικασία του Μαΐου αποτελεί προϊόν της χθεσινής ψηφοφορίας όπου σύνεδροι του κόμματος κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στην πρόταση του κ. Τσίπρα για εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση (μέλη του κόμματος) και την πρόταση της «Ομπρέλας» (53+ και συνεργαζόμενοι) για την διατήρηση του ισχύοντος συστήματος εκλογής της συλλογικής ηγεσίας από τους συνέδρους. Το άνοιγμα της κάλπης απετέλεσε ουσιαστικό θρίαμβο για την πρόταση του κ. Τσίπρα η οποία εγκρίθηκε από 3.438 συνέδρους (74%) έναντι 1.208 (26%) οι οποίοι στήριξαν την αντιπρόταση της «Ομπρέλας». Το ξεκάθαρο αποτέλεσμα βρίσκει, μάλιστα, ενισχυμένη την τάση των «προεδρικών» σε σχέση με τους συσχετισμούς της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής. 

Προβληματισμός για τη χαμηλή συμμετοχή 

Ωστόσο στις τάξεις του κόμματος επικράτησε προβληματισμός για το γεγονός ότι περίπου 1.000 από τους 5.784 συνέδρους δεν συμμετείχαν τελικά στην ψηφοφορία. Κομματικές πηγές ανέφεραν ότι περίπου 500 σύνεδροι δεν εμφανίστηκαν στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο και απέδωσαν το συμβάν στο κόστος της μετακίνησης αλλά και στην πανδημία. Σημειώνεται, όμως, ότι από τη διαδικασία απείχαν και άλλοι 500 σύνεδροι οι οποίοι είχαν δώσει το παρών στο άνοιγμα των εργασιών του 3ου Συνεδρίου αλλά τελικά δεν έφτασαν στην κάλπη. Πηγές της Κουμουνδούρου σχολίασαν σχετικά ότι σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας η τετραήμερη παραμονή στο συνέδριο θα συνεπαγόταν υψηλό κόστος για συνέδρους που είχαν ταξιδέψει από την επαρχία. 

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει το απόγευμα με ψηφοφορία (δι’ εγέρσεως των συνέδρων) για τις υπόλοιπες καταστατικές αλλαγές. Θα έχουν προηγηθεί δύο ακόμη ψηφοφορίες που αφορούν τη συγκρότηση της νέας επιτροπής Δεοντολογίας καθώς και την ανάδειξη Εξελεγκτικής Επιτροπής. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό