18.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Αττική Οδός: Στο τραπέζι ακριβότερη διέλευση τις ώρες αιχμής

Ειδήσεις Ελλάδα

Μοντέλο με διαφορετική χρέωση διοδίων μέσα στην ημέρα, ανάλογα με τον κυκλοφοριακό φόρτο ώστε το αντίτιμο των διοδίων να είναι υψηλότερο τις ώρες αιχμής, εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ να εντάξει στο σχέδιο της σύμβασης για την επόμενη 25ετή περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού.
Αυτό ανέφερε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ συναρτώντας την επιλογή του συγκεκριμένου μοντέλου χρέωσης και με την πρόοδο που θα συντελεστεί στα έργα επεκτάσεων του αυτοκινητοδρόμου. Στις επεκτάσεις εντάσσεται βεβαίως και αυτή της λεωφόρου Κύμης, η πρώτη που θα μεγαλώσει την Αττική Οδό ύστερα από 18 χρόνια από την ολοκλήρωσή της από τον ανισόπεδο κόμβο μέχρι την Εθνική Οδό στον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη στη Λυκόβρυση.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί εν πολλοίς το πετράδι του στέμματος όσον αφορά το “μπουκέτο” των παραχωρήσεων που “τρέχει” το Ταμείο. Οκτώ είναι τα επενδυτικά σχήματα που έχουν προεπιλεγεί για να περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών σχετικά με τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια.

Στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουλίου, θα εγκριθεί το πλαίσιο που θα διέπει τη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών (Request for Binding Offers) και θα δοθεί πρόσβαση στους προεπιλεγέντες επενδυτές στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με την Αττική Οδό.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ανάρτηση του αρχικού σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης, ο όγκος του οποίου αναμένεται να φτάσει τις 700 σελίδες, θα γίνει το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου και η υποβολή οικονομικών προσφορών αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Ωστόσο η ρευστή κατάσταση φαίνεται ότι δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο και αυτόν τον διαγωνισμό. Η διοίκηση του Ταμείου είχε εκτιμήσει ύψος τιμήματος μεταξύ 2 έως 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ύψος του δεν αλλάζει, όπως όλα δείχνουν, ωστόσο υπάρχουν ήδη δεύτερες σκέψεις για αλλαγή μίγματος με μικρότερο αρχικό τίμημα και πρόβλεψη για αυξημένα ετήσια έσοδα, κάτι το οποίο όμως αυξάνει σημαντικά το τελικό ρίσκο που θα αναλάβει το Ταμείο.
Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένη όχι μόνο από το αυξημένο ενδιαφέρον για την παραχώρηση, αλλά και από την ποιότητα των επενδυτικών σχημάτων, η οποία φάνηκε ξεκάθαρα από το επίπεδο των φακέλων που παρελήφθησαν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό