22.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Αττική Οδός: Κορυφώνεται το ενδιαφέρον

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορυφώνεται σήμερα το ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό της νέας παραχώρησης της Αττικής Οδού καθώς είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν οι προσφορές των 6 οικονομικών φορέων που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξαν ενστάσεις επί των νομιμοποιητικών εγγράφων και το ΤΑΙΠΕΔ (ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) σε συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου θα προχωρήσει στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών.

Οι προσδοκίες για το τίμημα είναι υψηλές. Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για ποσό υψηλότερο και από τα 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο, μένει να επιβεβαιωθεί.

Έπειτα από το άνοιγμα των προσφορών το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει από τους οικονομικούς φορείς που η προσφορά τους έχει απόκλιση μέχρι 5% από την υψηλότερη (και από αυτόν με την υψηλότερη) βελτιωμένη προσφορά και έτσι θα υπάρξει δεύτερος γύρος προσφορών και από αυτόν θα αναδειχθεί ο ανάδοχος.

Στη συνέχεια η προς υπογραφή σύμβαση για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού, για χρονικό διάστημα 25 ετών, χωρίς κατασκευαστικό αντικείμενο, θα κατατεθεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα κυρωθεί όπως ορίζει ο νόμος από τη βουλή.

Στόχος του Ταμείου είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί εγκαίρως χωρίς να χρειαστεί παράταση της υφιστάμενης σύμβασης, που λήγει τον Οκτώβριο του 2024, με την κοινοπραξία των Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ (οι εταιρείες που κατασκεύασαν και λειτουργούν σήμερα τον αυτοκινητόδρομο).

Στους οικονομικούς φορείς που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την εκ νέου παραχώρηση της Αττικής Οδού περιλαμβάνονται οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας και ξένες εταιρείες διαχείρισης υποδομών: Η ισπανική Abertis Infraestructuras, ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, και οι κοινοπραξίες Brisa – AutoEstradas de Portugal – Rubicone MIDCO, B.V. – Intrakat, Macquarie Asset Management Motorway Holdings – Fincop Infrastructure (Όμιλος Κοπελούζου), VINCI Highways  – VINCI Concessions  – Μυτιληναίος Α.Ε. – Mobility Partner και Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ – Meridiam Eastern Europe Investments.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό