24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ασύρματη φόρτιση Qi2: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα περισσότερα κορυφαία smartphone, smartwatches και ασύρματα ακουστικά είναι συμβατά με ασύρματη φόρτιση και χρησιμοποιούν το πρότυπο Qi για να επιτρέψουν τη λειτουργικότητα. Το πρότυπο Qi εισήχθη το 2008 και η κοινοπραξία Wireless Power Consortium (WPC) ανακοίνωσε έναν διάδοχο που ονομάζεται Qi2 για να αντιμετωπίσει δευτερεύοντα ζητήματα με την υπάρχουσα τεχνολογία φόρτισης.

Το Qi2 εισάγει ένα προφίλ μαγνητικής ισχύος που ευθυγραμμίζει σωστά τις συσκευές στην επιφάνεια φόρτισης. Σαν το MagSafe της Apple δηλαδή. Το Κουπερτίνο συνεργάστηκε με τη WPC προκειμένου να ενσωματώσει την τεχνολογία MagSafe στο νέο πρότυπο. Το Qi2 προσφέρει επίσης καλύτερη απόδοση ισχύος και μεγαλύτερες ταχύτητες φόρτισης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Qi2, ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ Qi

Το Qi2 είναι η πρώτη σημαντική ενημέρωση στο κορυφαίο πρότυπο ασύρματης φόρτισης εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Αντικαθιστά το πρότυπο ασύρματης φόρτισης Qi και φέρνει βελτιώσεις που κάνουν την ασύρματη φόρτιση ταχύτερη και ευκολότερη.

Αυτήν τη στιγμή, ορισμένες συσκευές υποστηρίζουν το πρότυπο Qi ενώ άλλες όχι. Με το Qi2, η WPC θέλει να ενοποιήσει τη βιομηχανία κάτω από ένα παγκόσμιο πρότυπο, απλοποιώντας την κατηγορία για τους καταναλωτές και τους εμπόρους λιανικής.

Το Qi2 επιλύει μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στην ασύρματη φόρτιση: την ευθυγράμμιση. Η ασύρματη φόρτιση λειτουργεί καλύτερα όταν ο πομπός (ο φορτιστής) και ο δέκτης (το τηλέφωνο ή το αξεσουάρ) είναι τέλεια ευθυγραμμισμένοι.

Η τεχνολογία MagSafe της Apple επιλύει το πρόβλημα χρησιμοποιώντας μαγνήτες  για να εξασφαλίσει τέλεια ευθυγράμμιση. Οι συσκευές Android, ωστόσο, βασίστηκαν σε επιθέματα φόρτισης με πολλαπλά πηνία για να διευκολύνουν την ευθυγράμμιση.

Το Qi2 φέρνει την τεχνολογία MagSafe στις Android συσκευές. Διαθέτει μαγνητικό προφίλ ισχύος, όπου οι μαγνήτες διασφαλίζουν ότι τα πηνία στο φορτιστή και το τηλέφωνο είναι τέλεια ευθυγραμμισμένα, γεγονός που οδηγεί σε σταθερή φόρτιση.

ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΟ Qi2 ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

-Η ασύρματη φόρτιση Qi οδηγεί σε ατελή ευθυγράμμιση μεταξύ της επιφάνειας φόρτισης και της συσκευής σας, με αποτέλεσμα την απώλεια ενέργειας. Αυτή η χαμένη ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα, καταστρέφοντας την μπαταρία της συσκευής σας με την πάροδο του χρόνου. Το Qi2 χρησιμοποιεί μαγνήτες για να εξασφαλίσει ακριβή ευθυγράμμιση μεταξύ της βάσης φόρτισης και της συσκευής σας. Αυτό μειώνει τη σπατάλη ενέργειας, καθιστώντας τη διαδικασία φόρτισης αποτελεσματική. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της μακροπρόθεσμης υγείας της μπαταρίας της συσκευής σας.

-Λιγότερη απώλεια ενέργειας σημαίνει ότι χρησιμοποιείται περισσότερη από αυτήν για την εξάντληση της μπαταρίας του smartphone σας. Ο Paul Golden, διευθυντής μάρκετινγκ για τη WPC, επιβεβαίωσε ότι παρόλο που το Qi2 θα υποστηρίζει αρχικά ταχύτητες φόρτισης έως και 15 W, όπως το Qi, η κοινοπραξία θα αρχίσει να εργάζεται σε μια έκδοση υψηλότερης ισχύος και ταχύτερης φόρτισης της προδιαγραφής μετά την οριστικοποίηση του προτύπου.

Υ.Γ. Ενώ η ασύρματη φόρτιση Qi2 αναμένεται να είναι ταχύτερη από την Qi, δεν θα είναι η ταχύτερη τεχνολογία που υπάρχει. Οι κινεζικές OEM έχουν καλύτερες ταχύτητες φόρτισης. Για παράδειγμα, το Xiaomi 13 Ultra υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση έως και 50 W.

-Το MagSafe κατέστησε δυνατή τη δημιουργία διαφόρων αξεσουάρ για iPhone. Το μαγνητικό σημείο στερέωσης έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με βάσεις και βάσεις στήριξης, πορτοφόλια, power banks, βάσεις αυτοκινήτου και άλλα. Το Qi2 θα μπορούσε να κάνει αυτά τα αξεσουάρ διαθέσιμα για συσκευές Android.

-Το τρέχον πρότυπο ασύρματης φόρτισης Qi απαιτεί ο φορτιστής και η συσκευή να τοποθετούνται τέλεια το ένα πάνω στο άλλο, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο με μη επίπεδες συσκευές όπως τα headset AR/VR. Το Qi2 με μαγνητικό προφίλ ισχύος διευκολύνει τη φόρτιση μη επίπεδων συσκευών. Το Qi2 θα στοχεύει αρχικά τηλέφωνα και ασύρματα ακουστικά αλλά έχει σχεδιαστεί για να είναι συμβατό με το Qi, επομένως οποιαδήποτε συσκευή συμβατή με Qi θα είναι επίσης συμβατή με Qi2.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Qi2

Η WPC έγραψε στον ιστότοπό της ότι τα πρώτα τηλέφωνα Android που θα υποστήριζαν Qi2 αναμενόταν να φτάσουν στην αγορά το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, οι σειρές Google Pixel 8 και Samsung Galaxy S24 παρέλειψαν να προσθέσουν την υποστήριξη Qi2. Η πρόσφατη σειρά OnePlus 12 επίσης δεν υποστηρίζει Qi2.

Το πρότυπο Qi2 οριστικοποιήθηκε πέρυσι και οι κατασκευαστές μπορεί να μην είχαν αρκετό χρόνο για να το εφαρμόσουν στις κορυφαίες συσκευές τους. Το Pixel 9 θα είναι πιθανότατα το πρώτο mainstream smartphone που θα λάβει την υποστήριξη Qi2.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό