24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

«Ασπίδα» για 68 πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» -11 μπλοκ στους Χούθι

Ειδήσεις Ελλάδα

Σχεδόν επτά εβδομάδες μετά την έναρξη της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, στον πρώτο απολογισμό προχώρησαν οι Βρυξέλλες, παρουσία του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και του Έλληνα διοικητή του Στρατηγείου στη Λάρισα, υποναύαρχο Βασίλη Γρυπάρη.

Μέχρι σήμερα, η ναυτική δύναμη στην οποία συμμετέχει και η φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «ΥΔΡΑ» έχοντας ήδη ενεργό εμπλοκή στην αναχαίτιση επιθετικών drone, έχει συνοδεύσει 68 εμπορικά πλοία και έχει αποκρούσει έντεκα επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο υποναύαρχος Βασίλης Γρυπάρης, αυτό περιελάμβανε την κατάρριψη εννέα εναέριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενός θαλάσσιου μη επανδρωμένου σκάφους και τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων. «Πρόκειται για μια αποστολή με ειδική βαρύτητα και σημαντικό επίπεδο δέσμευσης και κινδύνου», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Έχει αμυντική εντολή. Δεν συμμετέχουμε σε επιχειρήσεις κατά των Χούθι στο έδαφος. Τα πλοία μας επιχειρούν σε καθεστώς αυτοάμυνας και για την προστασία των πλοίων-στόχων. Πρέπει να ειπωθεί με σαφήνεια. Η αποστολή αυτή είναι σαφής απόδειξη της βούλησής μας και της ικανότητάς μας να ενισχύσουμε τη διεθνή ασφάλεια, να προστατεύσουμε τα παγκόσμια δημόσια αγαθά, να προστατεύσουμε τους δρόμους μεταφοράς, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργεί ως πάροχος θαλάσσιας ασφάλειας», εξήγησε ο κ. Μπορέλ.

Παράλληλα, τόσο ο Ζοζέπ Μπορέλ όσο και ο υποναύαρχος Γρυπάρης τόνισαν ότι δεν υπάρχει αντίκτυπος από την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας που προβλέπεται από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Να σημειωθεί ότι ρωσικά πολεμικά πλοία εισήλθαν στην Ερυθρά Θάλασσα για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίση. Η ρωσική ναυτική δύναμη περιλαμβάνει το καταδρομικό «Varyag» και τη φρεγάτα «Marshal Shaposhnikov». Σύμφωνα με πρακτορείο TASS τα πλοία εκτέλεσαν «καθήκοντα στο πλαίσιο μεγάλης εμβέλειας θαλάσσιας εκστρατείας«, με ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης να αναφέρουν ότι προστατεύουν δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό