22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αρειος Πάγος: Κληρώνει για Κασιδιάρη – Αντιπαράθεση για τα υπομνήματα – Σάλος από τις δηλώσεις Βαρουφάκη

Ειδήσεις Ελλάδα

Στον Άρειο Πάγο που εντός της ημέρας θα κρίνει αν το «κόμμα» Κασιδιάρη θα πάρει μέρος στις εκλογές, στρέφονται τα βλέμματα. Μέχρι τα μεσάνυχτα, όπως προβλέπει το εκλογικό χρονοδιάγραμμα, θα έχουν ανακηρυχθεί, μετά από την συνεδρίαση της Ολομέλειας του Α1 τμήματος, όλα τα κομματικά σχήματα που θα λάβουν μέρος στις εθνικές εκλογές. Συνολικά έχουν δηλώσει συμμετοχή 38 κόμματα, 10 συνασπισμοί και δύο μεμονωμένοι υποψήφιοι. Εκτός εκλογικής διαδικασίας έχουν μείνει, ήδη, η «Πατριωτική Ένωση» των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου, η «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου και οι «Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες» του Νίκου Νικολόπουλου.

Η κάθοδος ή μη του μορφώματος Κασιδιάρη έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, εκτός των άλλων, στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να ξεπερνά το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή, γεγονός που δημιουργεί άλλα δεδομένα στην εκλογική και την μετεκλογική εξίσωση.

Υπενθυμίζεται πως, ήδη, έχει απορριφθεί το αίτημα Κασιδιάρη για εξαίρεση τριών δικαστών του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, τους οποίους κατηγορούσε για μεροληψία. Ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», σε ανάρτησή του ισχυρίστηκε ότι θα είναι αντιδημοκρατικός τυχόν αποκλεισμός του.

Η όλη υπόθεση προκαλεί και πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Βαρουφάκη που δεν συμφωνεί με την απαγόρευση.

Τα υπομνήματα της ΝΔ και του ΠαΣοΚ

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν καταθέσει στον Άρειο Πάγο υπομνήματα στα οποία τεκμηριώνουν ότι ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης, είναι ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος «Έλληνες». Παράλληλα κάνουν αναφορές, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, για τις κινήσεις Κασιδιάρη – Κανελλόπουλου προκειμένου να βρεθεί εναλλακτικό εκλογικό σχήμα.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος, το υπόμνημα της ΝΔ δήλωσε ότι «η συνοδεύεται από υλικό τεκμηρίωσης 300 σελίδων και δύο ηλεκτρονικούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας με οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύουν τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος. Το ΠαΣοΚ επισημαίνει, ότι στο δικό του υπόμνημα «θέτει στην κρίση του Δικαστηρίου τις μεθοδεύσεις Κανελλόπουλου-Κασιδιάρη, ώστε να εξεταστεί αν συντρέχει περίπτωση να αποκλειστεί και το κόμμα ΕΑΝ».

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Δεν τόλμησε να καταθέσει υπόμνημα

Το γεγονός ότι σε αντίθεση με ΝΔ και ΠαΣοΚ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο προκάλεσε την αντίδραση του Πρωθυπουργού που δήλωσε (OPEN) ότι «ο κύριος Τσίπρας δεν τόλμησε, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ να καταθέσει υπόμνημα». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης ψαρεύουν τις ψήφους του κόμματος Κασιδιάρη.

«Δεν μπορώ να μη σχολιάσω ένα γεγονός το οποίο είναι επιεικώς απαράδεκτο. Χθες τελείωσε η προθεσμία για την κατάθεση υπομνημάτων από τα κόμματα για την υπόθεση η οποία εκδικάζεται στο Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, εάν οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής θα μπορέσουν να συγκροτήσουν συνδυασμούς και να κατέβουν στις εθνικές εκλογές» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε: ««Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε υπόμνημα επιχειρηματολογώντας επί της ουσίας της υπόθεσης. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε υπόμνημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών. Απών ακόμα μια φορά από το δημοκρατικό καθήκον. Από το δημοκρατικό καθήκον να κρατήσουμε έξω από τη Βουλή αυτούς οι οποίοι ενδύονται τον μανδύα ενός κόμματος, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια εγκληματική συμμορία. Λυπάμαι που κάποιοι εξακολουθούν να κλείνουν το μάτι στα άκρα και να ψαρεύουν ψήφους σε θολά νερά».

Βαρουφάκης: Εμείς καταψηφίσαμε την τροπολογία

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο κ. Βαρουφάκης λίγες ώρες πριν την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγο απάντησε στο ερώτημα να θα πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη, λέγοντας, «όχι, το λέω με βαριά καρδιά». «Θα ήθελα να μην υπάρχει το κόμμα Κασιδιάρη, να μην υπάρχει το αυγό του φιδιού, αλλά αυτά παθαίνουμε μετά το 2008. Αλλά δεν είναι ποτέ λύση απέναντι σε κάποιον που θέλει να ακρωτηριάσει τη Δημοκρατία να την ακρωτηριάσεις εσύ εκ μέρους του, δήλωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε επίσης «εμείς, ως ΜέΡΑ25 καταψηφίσαμε την τροπολογία. Δεν υπάρχει τρόπος να φωτογραφίσεις, να ορίσεις τι σημαίνει ναζισμός, τι σημαίνει ρατσισμός, τι σημαίνει αυτό το όνειδος, το μόρφωμα. Πρέπει να τους συντρίψουμε στις κάλπες, στους μαζικούς χώρους, σε όλες τις γωνιές της κοινωνίας, ειρηνικά, βεβαίως»

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό