18.3 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Αρδίζογλου στο flash.gr για την ΑΕΚ: «Η μεγαλύτερη μου αγάπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ΑΕΚ, κλείνει σήμερα τα 100α της γενέθλια, συμπληρώνοντας έναν αιώνα ζωής. Πολλοί είναι αυτοί οι παίκτες που πέρασαν, αλλά δεν «ακουμπήσαν» από την ομάδα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι, όπως ο Χρήστος Αρδίζογλου, οποίος έχει μείνει «χαραγμένος» στην μνήμη κάθε φιλάθλου.

Ο Αρδίζογλου, μίλησε στο flash.gr και στον Δημήτρη Δράκο για την αγάπη που τρέφει για την ΑΕΚ, για το πώς ξεκίνησε τα πρώτα «βήματα» στο ποδόσφαιρο. 

Αναλυτικά όσα είπε ο πρώην Έλληνας «άσος»:

-Πώς ξεκινήσατε τα ποδοσφαιρικά σας χρόνια;«Όταν ήμουν μικρός, στο δημοτικό, ξεκίνησα να παίζω μπάλα. Στα 13 μου, πήγα να δοκιμαστώ στην ΑΕΚ και μου είπε ο Νταϊσπάγκος που ήταν τότε στην ομάδα να έρθω ξανά του χρόνου, γιατί δεν είχαν τσικό. Όλες οι πλατείες ήταν με μάρμαρο και εγώ έπαιζα εκεί και έμαθα ποδόσφαιρο. Ένας θείος μου, είχε ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε έπιπλα. Εκεί, ένας άλλος συγγενής μου, οποίος ήταν ο προσωπικός γιατρός του Σαντάμ Χουσεΐν, είχε αγωνιστεί παλαιότερα στον Απόλλωνα Αθηνών και μου είπε να πάω να βρω τον Καμάρα και να του πω πως με έστειλε εκείνος, για να με πάρουν στην ομάδα.

Στον Απόλλωνα ξεκίνησα ως δεξί μπακ και με πήρε ο τότε προπονητής του συλλόγου στην πρώτη ομάδα, στα 17 μου, για να γίνω επαγγελματίας. Ο Μπούτζα, όταν νικήσαμε τους Ερασιτέχνες του Παναθηναϊκού με 4-3, ενώ είχα βάλει τρία γκολ από θέση του δεξιού μπακ, με έδιωξε. Όταν έφυγε ο Μπούτζα, οι ίδιοι οι παίκτες της ομάδας με ζήτησαν να γυρίσω πίσω, παρόλο που εγώ δεν ήθελα, γιατί δούλευα σε ένα κατάστημα με βούτυρα!

Αφότου έπεσε ο Απόλλων, εμείς, το εφηβικό, την ανεβάσαμε πάλι την επόμενη χρονιά και εγώ αυτή την φορά έπαιζα δεξί εξτρέμ. Στην σεζόν της Β’ Εθνικής, το όνομα της ομάδας δεν ήμουν εγώ, αλλά ο Μπάμπης ο Υφαντής. Όταν έστειλε ο Μπάρλος τον Βαϊάνο, είπε στον πρόεδρος της ΑΕΚ να μην πάρει τον Υφαντή, αλλά εμένα, γιατί εγώ του έδινα τις πάσες για τα γκολ του.

Στην ΑΕΚ, πήγα κατά λάθος, παρόλο που είμαι φίλαθλος της ομάδας, καθώς ο πρόεδρος της ομάδας μου, είχε συμφωνήσει με τον Γουλανδρή του Ολυμπιακού. Εν τέλει, ο προπονητής δεν με ενέκρινε, γιατί ήθελε μεγάλους ποδοσφαιριστές σε ηλικία. Μετά, ο Μελεμενής, ο διοικητικός ηγέτης του Απόλλωνα, μου είπε πως το Πεντάγωνο, συμφώνησε να πάω στον Παναθηναϊκό, καθώς τότε ήταν το καθεστώς της Χούντας. Μόλις έπεσε η Χούντα, πήγα στην ΑΕΚ χωρίς να υπολογίζω κανέναν».

Πώς είχατε διετή αποκλεισμό από την UEFA;«Αρχικά, εγώ δεν το γνώριζα, αλλά ούτε και η ΑΕΚ επίσης. Σε ένα τουρνουά στην Τουρκία, όπου αγωνιζόταν η Εθνική Ελλάδας, χάσαμε από τους Ισπανούς στον τελικό και μέναμε σε ένα καμπ όλοι μαζί στην Τουρκία. Εκεί, δύο παίκτες είδαν τον διαιτητή και τον έδειραν που δεν θέλω να αναφέρω. Τιμωρήθηκα εγώ και ο ένας παίκτης του Βόλου, ο Βούλγαρης, χωρίς να φταίμε και δεν παίξαμε στην Εθνική ομάδα».

Ποια ήταν η σχέση σας με τον Λουκά Μπάρλο;«Ο Λουκάς, έχασε πολλά λεφτά από την ΑΕΚ, αλλά το σπίτι του το έσωσε τελικά, παρόλο που το είχε βάλει υποθήκη. Αυτός ο άνθρωπος, βάφτισε την κόρη μου και πάντρεψε εμένα και την γυναίκα μου. Ωστόσο, είχαν γίνει πολλά με ποδοσφαιριστή εκείνη την εποχή που έπαιρνε 300 χιλιάδες δραχμές, χάσει ή κερδίσει η ομάδα, αλλά οι υπόλοιποι εισπράτταμε 20 χιλιάδες μόνο αν νικάγαμε. Ο Μπάρλος, ήταν μεγάλο θύμα και του «φάγανε» τα λεφτά, αυτοί που δεν αγαπούσαν την ΑΕΚ».

Ποια ήταν τα συναισθήματά σας στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Πόρτο;«Ήταν ένα μαγικό παιχνίδι για εμάς. Νικήσαμε με 6-1 και έβαλα το ένα γκολ εγώ. Στο δεύτερο ματς, παρόλο που ήμασταν μπροστά μέχρι το 80’ με1-0, χάσαμε 4-1. Αν είχε άλλα πέντε λεπτά, θα μας είχαν βάλει άλλα τόσα (γέλια). Η Πόρτο, είχε ένα απίστευτο παίκτη, τον Ολιβέιρα, οποίος ήταν επιθετικός μέσος. Η αλήθεια είναι πως δεν νομίζω να τον έκοψα ούτε μία φορά και στα δύο παιχνίδια που αγωνιστήκαμε ως αντίπαλοι».

Έχετε μία στιγμή που δεν θα ξεχάσετε από όταν αγωνιζόσασταν στην ΑΕΚ;«Στην ΑΕΚ, έχω περάσει πολλά. Χαρές, λύπες και… απορίες για αρκετές συμπεριφορές. Τώρα, σε λίγο καιρό θα δημοσιεύσω ένα βιβλίο με την καριέρα μου στην ΑΕΚ και όχι μόνο. Ο Ζαφειρόπουλος, το 1983 δεν με σεβάστηκε και μου έδωσε ένα συμβόλαιο της… πλάκας και δεν ανανέωσα. Μετά, όμως, αφού έμεινα ελεύθερος, ξαναγύρισα πίσω στην αγάπη μου!»

EUROKINISSI

Τι σχέση είχατε με τον «μύθο» της ΑΕΚ, Μίμη Παπαϊωάννου;«Κοίτα, όλοι παίκτες εκείνη την εποχή, ήμασταν μία παρέα. Κάναμε πλάκες και μαζευόμασταν και λέγαμε ιστορίες. Ωστόσο, ο Μίμης, μετά από μία πλάκα που του κάναμε, δεν μας μίλαγε και πολύ».

Ποιος ήταν κατά την γνώμη σας, ο καλύτερος προπονητής που πέρασε από την ομάδα;«Για μένα, προσωπικά, μετά τον Φάντροκ, είναι ο Χάλαμα. Αυτός ο άνθρωπος, επειδή είχα έρθει σε ρήξη με την διοίκηση, δεν με έβαζε στους αγώνες και δεν μου μίλαγε. Όταν συζήτησα μαζί του, μετά από ένα μήνα αφότου είχε έρθει, μου είπε πως του μίλησαν με τα χειρότερα λόγια για εμένα. Ωστόσο, εγώ τα κατάφερα και έγινα ένας από τους αγαπημένους του παίκτες και φίλος. Όταν τιμωρήθηκα με 8 αγωνιστικές, πέσαμε εκείνη την χρονιά από την 1η θέση και το πρωτάθλημα πήγε στον ΠΑΟΚ».

Τι συναισθήματα μπορεί να έχει ένας παλιός ποδοσφαιριστής όταν επιστρέφει στο γήπεδο που δοξάστηκε μετά από 20 χρόνια;«Το ευχάριστο σε όλα αυτά, δεν είναι μόνο το γήπεδο, αλλά ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο πρόεδρος, έκανε μία ΑΕΚ δυνατή, είναι το «Α και το Ω» στην ομάδα, δεν χρωστάει τίποτα και πουθενά και έφτιαξε και ένα εξαιρετικό σύνολο. Το μόνο ελάττωμά που έκανε είναι πως έφτιαξε πάλι το γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια».

Ποια είναι η διαφορά του τωρινού πρωταθλήματος με την παλιά εποχή που ήσασταν εσείς ποδοσφαιριστής;«Τώρα, έχει καλύτερους παίκτες. Μπορείς να βρεις καλούς αθλητές σε όλες τις χώρες όπως στην Τσεχία και στην Βουλγαρία για παράδειγμα. Κάποιοι, δεν θέλανε την ΑΕΚ να ανέβει τον… Γολγοθά της και τα τελευταία δεν ήθελαν η ομάδα να παίρνει τέτοιους καλούς αθλητές».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό