23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Απ’ τον τελικό της «ντροπής» μέχρι και το θαύμα της Λάρισας

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νικόλα Δενδρινού

Η ΕΠΟ οριστικοποίησε την έδρα του τελικού για το Κύπελλο Ελλάδας, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη, μένοντας στην προκύρηξη που ορίζει το «Πανθεσσαλικό», στον Βόλο. Αμέσως έρχονται στις μνήμες μας αλησμόνητοι τελικοί με αποκορύφωμα το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (2-1) και τα επεισόδια στην γέφυρα του σταδίου, που άφησαν… ιστορία.

1) ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-1 (6 Μαϊου 2017): Ο τελικός της «ντροπής»

Eurokinissi

Όταν ακούμε «Πανθεσσαλικό» μας έρχονται άσχημες μνήμες, ενός τελικού που θα μνημονεύεται αιωνίως. Η ΑΕΚ είχε καταφέρει να αποκλείσει τον Ολυμπιακό και να φτάσει σε έναν ακόμα τελικό, έχοντας στόχο να διπλασιάσει τα τρόπαιά της. Ο ΠΑΟΚ είχε καταφέρει να ανατρέψει το εις βάρος του σκορ από το ματς της Λεωφόρου με ένα εντυπωσιακό 4-0 στην Τούμπα κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Όλοι περίμεναν έναν μεγάλο τελικό με σπουδαίο θέαμα και σασπένς στις 6 Μαΐου 2017 στο «Πανθεσσαλικό» του Βόλου αλλά… δυστυχώς το ενδιαφέρον στράφηκε αλλού. Το 2-1 που χάρισε στον ΠΑΟΚ το τρόπαιο, θα έπρεπε να είναι η πρώτη ανάμνηση στο μυαλό των φιλάθλων, όμως, αυτό που έρχεται πρώτο στο μυαλό είναι τα θλιβερά επεισόδια πριν τον αγώνα που σημάδεψαν τον τελικό. Όλα όσα είχαν γίνει εκείνη την ημέρα, ήταν ακόμα μια σελίδα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο που δέχθηκε ένα επιπλέον ισχυρότατο πλήγμα…

Eurokinissi

Για την ιστορία οι Μπίσεσβαρ (24′) και Πέδρο Ενρίκε (81′) χάρισαν το τρόπαιο στην ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς. Για το σύνολο του Μανόλο Χιμένεθ είχε ισοφαρίσει, προσωρινά, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπολος (26′). Ο «δικέφαλος του βορρά» κατακτούσε το 5ο κύπελλο στην ιστορία του.

2) Παναθηναϊκός – Λάρισα 1-2 (5 Μαΐου 2007): O τελικός γιορτή και το «θαύμα» των Θεσσαλών

Eurokinissi

Η Λάρισα έζησε μέρες ’80! Στο κατάμεστο Πανθεσσαλικό, οι «βυσσινί» νίκησαν με 2-1 τον Παναθηναϊκό και 22 χρονιά μετά (1985), κατέκτησαν πανάξια το δεύτερο κύπελλο της ιστορίας τους. Κόζλεϊ (3′) και Αντσουέ (82′) οι σκόρερς των θριαμβευτών. Για τους πράσινους είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Παπαδόπουλος (44′). ΜVP του τελικού αναδείχθηκε ο Νίκος Νταμπίζας.

3) ΑΕΚ – Ολυμπιακός 0-1 (12 Σεπτεμβρίου 2020): Ο «κριτής» Ραντζέλοβιτς έδωσε το τρόπαιο στους ερυθρόλευκους σε άδειο γήπεδο

Eurokinissi

Στην επιστροφή του τελικού στον Βόλο, όλα έχουν αλλάξει. ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα μονομαχήσουν σε άδειο γήπεδο και το θέαμα θα είναι όπως στις εξέδρες, μονότονο και βαρετό. Οι «ερυθρόλευκοι» θα πάρουν από νωρίς, «κεφάλι» στο σκορ με γκολ του Λάζαρ Ραντζέλοβιτς. Το 1-0 παρέμεινε μέχρι και τρο τέλος, με την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς να κατακτά το 28ο τρόπαιο του, κάνοντας, μάλιστα double, αφού είχε πάρει και το πρωτάθλημα.

4) ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0 (24 Μαΐου 2023): Η Ένωση σπάει την «κατάρα» του Πανθεσσαλικού

Eurokinissi

Τελευταίος τελικός στο θεσσαλικό στάδιο με την ΑΕΚ να σπάει την «κατάρα» των προηγούμενων χρόνων. Μετά από τις δύο χαμένες εξορμήσεις, που προαναφέραμε, με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, η τρίτη αποδείχθηκε μοιραία. Το «Πανθεσσαλικό» είναι, για άλλη μία φορά, άδειο.

Η Ένωση παρότι έπαιζε με δέκα παίκτες από το έκτο λεπτό λόγω της αποβολής του Ρότα με απευθείας κόκκινη κάρτα πήρε αυτό που ήθελε χάρη στο τέρμα του Αρόλντ Μουκουντί στο 26ο λεπτό και το σπουδαίας κλάσης και ποιότητας γκολ του Πάολο Φερνάντες στο 90+1′.

Μάλιστα, έκανε κι αυτή το double εκείνη τη σεζόν, αφού πήρε το 13ο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Ήταν το 16ο κύπελλο για τον «δικέφαλο» που κατέκτησε δύο εγχώριους τίτλους στην ίδια σεζόν για πρώτη φορά μετά από το 1978 και τρίτη στην ιστορία του (1939, 1978, 2023).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό