21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Απώλεια λίπους και αύξηση μυϊκής μάζας χωρίς προπόνηση υπόσχεται ένα νέο πρωτοποριακό φάρμακο

Ειδήσεις Ελλάδα

Καθώς ανατέλλει μια νέα εποχή για τα θεραπευτικά προϊόντα απώλειας βάρους, οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός φαρμάκου που μπορεί να ξεγελάσει τους μυς ώστε να συμπεριφέρονται σαν να έχουν μόλις υποβληθεί σε έντονη προπόνηση.

Γνωστά ως μιμητικά της άσκησης, αυτή η προτεινόμενη κατηγορία φαρμάκων ουσιαστικά “μιμείται” τα οφέλη της άσκησης, ενεργοποιώντας έναν μηχανισμό που υπερφορτώνει τον μεταβολισμό του λίπους και ενισχύει την άλιπη μυϊκή μάζα.

Αν και τα μιμητικά της άσκησης βρίσκονται στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό, οι ερευνητές του University of Florida διαπίστωσαν ότι μια ένωση γνωστή ως SLU-PP-332 είναι σε θέση να στοχεύσει έναν συγκεκριμένο υποδοχέα που σχετίζεται με τα οιστρογόνα (ERR), ο οποίος ενίσχυσε την οξείδωση του σκελετικού λίπους, αυξάνοντας έτσι την ενεργειακή κατανάλωση.

Σε μια μελέτη σε ποντίκια, το SLU-PP-332 ενεργοποίησε ένα φυσικό μεταβολικό μονοπάτι που συνήθως διεγείρεται μέσω της σωματικής άσκησης. Σε σύγκριση με μια ομάδα αναφοράς παχύσαρκων ποντικιών, η ομάδα που έλαβε SLU-PP-332 δύο φορές την ημέρα επί ένα μήνα συγκέντρωσε 10 φορές λιγότερο λίπος και έχασε επίσης 12% του σωματικού της βάρους κατά τη διαδικασία, χωρίς αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση. Επιπλέον, τα ποντίκια ήταν σε θέση να τρέξουν σχεδόν 50% περισσότερο από ό,τι πριν από τη θεραπεία, γεγονός που υποστηρίζει προηγούμενες έρευνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ενισχύει τον καρδιακό μυ.

Αυτή η κατηγορία φαρμάκων είναι πολύ διαφορετική από τα αναδυόμενα φάρμακα για την απώλεια βάρους, όπως η σεμαγλουτίδη, τα οποία επιβραδύνουν δραστικά την πέψη. Ωστόσο, αυτά θα μπορούσαν δυνητικά να λαμβάνονται συμπληρωματικά, καθώς η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια άλιπης μυϊκής μάζας.

Αν και είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μιμητικά της άσκησης μπορούν να προχωρήσουν πολύ πέρα από την αντιμετώπιση της απώλειας βάρους, για να στοχεύσουν σε όλες τις παθήσεις που προλαμβάνει η σωματική δραστηριότητα, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Για όσους έχουν περιορισμένες δυνατότητες άσκησης, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή τους. Οι ερευνητές μελετούν επίσης πώς αυτές οι ενώσεις μπορούν να ωφελήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη γνωστική υγεία.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό