21.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Από το πρώτο κουδούνι στα… δύσκολα του Ελιζέ – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Από το Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης πίσω στο Μαξίμου και την επομένη στο Ελιζέ θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επίσκεψή του στο Παρίσι, όπως μαθαίνω από τον προγραμματισμό, θα ‘ναι δεν θα ‘ναι… μισής ημέρας – κάτι όχι πρωτόγνωρο για τους πρωθυπουργικούς συνεργάτες, που μάλλον έχουν συνηθίσει πια στα ταξίδια-αστραπή. Ο Πρωθυπουργός λοιπόν πρώτα θα δώσει το παρών σε κάποιο σχολικό προαύλιο για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς το πρωί της Δευτέρας και έπειτα θα αναχωρήσει για τη Γαλλία.  Εκεί η ατζέντα θα είναι προφανώς πλούσια. Ισως Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν χαλαρώσουν περισσότερο στη διάρκεια του δείπνου, αλλά είναι βέβαιο ότι κατά την επίσημη συνάντηση, που θα προηγηθεί, θα μπουν στο τραπέζι όλα τα σοβαρά θέματα των ημερών. Το νέο ραντεβού εξάλλου συμπίπτει με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενεργειακή κρίση αλλά και με την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Αγκυρας σε βάρος της Αθήνας. Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από το Παρίσι; Τι άλλο; Συναντίληψη και στήριξη των ελληνικών θέσεων.

 

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί επίσης και τη Νέα Υόρκη, (20 έως 23 Σεπτεμβρίου), για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το πρόγραμμα συναντήσεων με ξένους ηγέτες είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, αλλά το σίγουρο είναι πως θα έχει συναντήσεις με επενδυτικά σχήματα και επιφανείς ομογενείς, ενώ ήδη έχουν κλειστεί συνεντεύξεις με αμερικανικά ΜΜΕ. Παρά το γεγονός ότι είναι πιθανόν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν να βρεθούν στους ίδιους χώρους στη Νέα Υόρκη, με το εχθροπαθές κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω των επιθετικών δηλώσεων του τούρκου προέδρου, δεν αναμένεται να συναντηθούν.

Εγώ ο δάσκαλος… Η μάχη των ακαδημαϊκών στη μονοεδρική της Κεφαλλονιάς

Πεδίο μάχης ακαδημαϊκών θα γίνει στις προσεχείς εκλογές η περιφέρεια της Κεφαλλονιάς και Ιθάκης. Η απαιτητική μονοεδρική αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού σε αυτήν θα είναι υποψήφιος ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Η κάθοδός του κινητοποίησε τον κομματικό μηχανισμό της κυβέρνησης που επιστράτευσε έτερο καθηγητή, και στενό φίλο του Ευάγγελου Βενιζέλου, τον Ναπολέοντα Μαραβέγια, για αντιπερισπασμό στον Φαραντούρη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τον χώρο του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Ν. Μαραβέγιας θα έχει τη στήριξη και παλιών αυτοδιοικητικών στελεχών «της Αριστεράς».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ετοιμάζεται για εκλογές

Στη ΝΔ, ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος άνοιξε και πάλι πολιτική περπατησιά. Λειτούργησε το πολιτικό του γραφείο, κοντά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, και άρχισε να δέχεται ψηφοφόρους του. Ζήτησε μάλιστα από το κόμμα να ενταχθεί στα κλιμάκια της ΝΔ για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, ενώ μίλησε σε κομματική εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη για την Ενέργεια και για το Προσφυγικό. Στην κομματική αυτή εκδήλωση έσπευσε να πλέξει και το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη (συγκρίνοντάς τον μάλιστα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο). Ο κ. Αβραμόπουλος ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις εκλογές, χωρίς όμως να γνωρίζει πού θα είναι υποψήφιος. Ο ίδιος λέει πως υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, είτε στην Α’ Αθηνών είτε στο Επικρατείας, αλλά, όπως σημειώνει, για την υποψηφιότητά του θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός.

Η επιστροφή του Παπασταύρου

Οσοι είδαν τον Σταύρο Παπασταύρου, έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, να περνά τις προάλλες το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου σίγουρα θα απόρησαν. Τι γύρευε ένας άνθρωπος του Σαμαρά στο πρωθυπουργικό γραφείο, λίγους μόλις μήνες μετά την οριστική απαλλαγή του από τις δικαστικές περιπέτειες; Η αρχή του comeback του έγινε πριν από λίγους μήνες στο Ρότερνταμ, όταν συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο του ΕΛΚ. Από τότε του ανατέθηκε, όπως μας πληροφόρησαν, ένας ειδικός ρόλος που έχει σχέση με θέματα που αφορούν τις επενδύσεις και τα μεγάλα projects στα οποία ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση. Αλλωστε Μητσοτάκης και Παπασταύρου γνωρίζονται από το Κολλέγιο (ήταν συμμαθητές) και ο Πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά, όπως λένε οι γνωρίζοντες, και τις δυνατότητες αλλά και το δίκτυο των επαφών που διαθέτει κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επιστροφή του στη δρώσα πολιτική σε μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση σηματοδοτεί την πρόθεση του Πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει στελέχη από όλες τις ομάδες της ΝΔ. Οσον αφορά την πιθανή υποψηφιότητά του στις εκλογές, ο ίδιος απαντά ότι δεν έχει συζητήσει τέτοιο θέμα με τον Πρωθυπουργό.

ΚΚΕ καλεί… Κατρούγκαλο

Ορισμένοι βλέποντας τη λίστα στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές που κατέθεσε το ΚΚΕ απόρησαν βλέποντας το όνομα του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου, χωρίς μάλιστα δίπλα στο όνομά του να αναγράφεται κάποια ιδιότητα. Τι έχει συμβεί; Ο πρώην υπουργός σε τηλεοπτική εκπομπή αρχές Αυγούστου, σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επέδειξε την ίδια ευαισθησία για την υπόθεση του ΚΚΕ που επιδεικνύει σήμερα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, απάντησε ότι τώρα υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, ενώ δεν υπήρχαν ανάλογα την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εννοώντας δηλαδή ότι η κυβέρνησή του δεν διερεύνησε τις καταγγελίες του ΚΚΕ κατά τα έτη 2016, 2017 και 2019, γιατί δεν υπήρχαν στοιχεία. Καλώντας λοιπόν το ΚΚΕ τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μάθει από πού είχε την πληροφόρηση ότι δεν υπάρχουν στοιχεία προκειμένου αυτές να διερευνηθούν. Γιατί, όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, υπάρχουν φάκελοι δικογραφιών με κρίσιμα και αξιοποιήσιμα ευρήματα, αλλά και στοιχεία για καθυστερήσεις έως και απραξία των αρμόδιων αρχών, που οδηγούσαν την υπόθεση σε «κουκούλωμα». Καταλαβαίνετε λοιπόν την ταραχή του Κατρούγκαλου όταν είδε το όνομά του στη λίστα του ΚΚΕ. Μάλιστα, υπέθεσε πως το ΚΚΕ θέλει την εξαίρεσή του από τις εργασίες της Επιτροπής. Καμία σχέση, το ΚΚΕ θέλει απλά να μάθει από πού είχε την πληροφόρηση ότι δεν υπάρχουν στοιχεία. Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς, όπως έλεγε και μία διαφήμιση.

 

Μια νέα σφοδρή αντιπαράθεση για τις υποκλοπές, η τέταρτη κατά σειρά, αναμένεται να υπάρξει την Τρίτη στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση των νομοθετικών πράξεων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τη λειτουργία της ΕΥΠ. Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι στη συζήτηση αυτή θα μιλήσει και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, ειδικά για την άρνησή της στην Εξεταστική Επιτροπή να καλέσει προς ακρόαση τον Πρωθυπουργό, αλλά και τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι είναι πολύ πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση νόμου, σύμφωνα με την οποία θα επαναφέρει τη διάταξη ώστε να έχει γνώση ο ενδιαφερόμενος για το αντικείμενο της παρακολούθησής του μετά το πέρας της νόμιμης παρακολούθησης.

Επικίνδυνες περιπλοκές

Περίεργα «σήματα» εκπέμπονται εσχάτως από το κτίριο του ελληνικού Πενταγώνου στη Λεωφόρο Μεσογείων. Η εικόνα που μεταφέρεται από ανθρώπους που γνωρίζουν τα διαμειβόμενα πίσω από τις κλειστές πόρτες περιγράφει μία κατάσταση σύμφωνα με την οποία οι σχέσεις της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν διάγουν τις καλύτερες των ημερών τους. Προβλήματα εντοπίζονται ακόμη και στη συνεννόηση για την έκδοση ανακοινώσεων Τύπου, ενώ η καχυποψία που έχει εγκατασταθεί περί διαρροών από τη μία πλευρά εναντίον της άλλης και τούμπαλιν «έχει χτυπήσει κόκκινο». Αναταραχή σημειώθηκε πρόσφατα και έπειτα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του MEGA περί μεταφοράς στην Ελλάδα τμημάτων ενός τουρκικού drone Bayraktar, που είχε συντριβεί στη Βεγγάζη. Εκδόθηκε διάψευση από το υπουργείο, αλλά δεν έλειψαν οι συζητήσεις για το πώς ένα τόσο σοβαρό περιστατικό, που μάλιστα παρουσιάστηκε με λεπτομέρειες, δεν… συνέβη καν, αλλά επίσης και για το πρόβλημα τού να αποκαλύπτονται τόσο σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Στην τρέχουσα κατάσταση, με τη γείτονα χώρα σε κατάσταση αμόκ εναντίον της Ελλάδας, τέτοιου είδους περιπλοκές πρέπει να αποφεύγονται χωρίς δεύτερες σκέψεις.

***

Οι σχέσεις του Καρόλου Γ’ , βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, με το Αγιον Ορος ήταν πάντοτε στενές και συχνές. Τα τελευταία χρόνια το επισκεπτόταν είτε επισήμως είτε ανεπισήμως, όταν και όποτε βρισκόταν εν πλω στην περιοχή. Τον φιλοξενούσε η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και όπως λέει ο αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Ορους Αρίστος Κασμίρογλου, ο Κάρολος (διάδοχος τότε του θρόνου) έμενε σε ένα κελί της μονής με θρησκευτικές εικόνες, ζητώντας πάντοτε να έχει και μια Καινή Διαθήκη. Πολύ συχνά παρακολουθούσε όλο το πρόγραμμα των μονών, δηλαδή λειτουργία, εσπερινούς, παρακλήσεις κ.τ.λ., αλλά αυτό που του άρεσε περισσότερο ήταν να ξυπνά πολύ πρωί και να ζωγραφίζει το βουνό Αθως που δεσπόζει στο αγιορείτικο τοπίο. Οι μοναχοί έλεγαν ότι τον Κάρολο ενθουσίαζε η γυμνή κορυφή του Αθω, η οποία φαινόταν ωσάν να λόγχιζε τον ουρανό. Θαύμαζε επίσης τις πλαγιές του βουνού, κατάφυτες από αιωνόβια δέντρα που δημιουργούσαν μία ασύγκριτη ομορφιά υψηλής αισθητικής. Σχεδόν κάθε φορά που βρισκόταν στο Αγιον Ορος φιλοτεχνούσε έργα ζωγραφικής και για τους μοναχούς. Εχει στο παρελθόν επισκεφθεί και άλλες μονές. Ενα από τα ιδρύματά του λέγεται ότι χρηματοδότησε την αναστήλωση του ναού του Αγίου Ευδοκίμου στη Μονή Βατοπαιδίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό