16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Από την κοσμοπολίτικη Μύκονο στο ήσυχο και απομονωμένο Βέρμιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα ζευγάρι, εκείνος σεφ στη Μύκονο, εκείνη δασκάλα γιόγκα κάθε χειμώνα μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν φεύγουν από το πολύβουο νησί των ανέμων και πάνε στο Άνω Γραμματικό, ένα χωριό των 6 κατοίκων στο Βέρμιο όπου κάποια στιγμή θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα. 

«Ερχόμαστε εδώ για να αδειάσει το μυαλό μας» είπε ο Γιώργος. «Μου αρέσει το χωριό γιατί έχει πολλή ωραία ενέργεια και φως» τόνισε η Κυριακή.

Όσο για την ερημιά, εκείνος είπε ότι σκοπός είναι να αναδείξουν το χωριό. «Έχουμε εμπειρία, προσπαθούμε να φέρουμε επενδυτές, να δούμε προγράμματα ΕΣΠΑ για να αναβαθμίσουμε το χωριό».

«Το χωριό είναι μεγάλο αλλά δεν έρχεται κόσμος. Το μόνο πρόβλημα είναι η διαμονή γιατί πράγματα έχει να κάνεις πολλά. Πεζοπορίες μπορείς να κάνεις, στα 3 χιλιόμετρα είναι τα Τρία Πέντε πηγάδια, απέναντι το Καϊμακτσαλάν».

Χωριό πέτρινο, μοναδικής ομορφιάς κτισμένο στα υψίπεδα του Bερμίου. H ομορφιά του φυσικού τοπίου εκεί είναι απαράμιλλη. Tο καλοκαίρι μπορεί κανείς να περιηγηθεί στα λίγα σπίτια του και να φάει στο παραδοσιακό ταβερνάκι. Tο ‘Ανω Γραμματικό κάηκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να το ξαναχτίσουν. Aπό το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σώζεται το κτίριο του σχολείου και ορισμένες κατοικίες. Tη δεκαετία του ’60 το χωριό εγκαταλείφθηκε και από τότε ελάχιστοι κτηνοτρόφοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοί του.

Tους θερινούς μήνες αυξάνεται η κινητικότητα, γιατί πολλοί ανακατασκεύασαν τα σπίτια τους και τα χρησιμοποιούν ως θερινές κατοικίες, συνδυάζοντας έτσι την ηρεμία και την απόλαυση του φυσικού κάλλους του Bερμίου.

Το χωριό αυτό έχει προοπτική να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό στα πρότυπα του Παλαιού Αγίου Αθανασίου Νομού Πέλλας, εφόσον υλοποιηθεί η οδός από το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα, Κάτω-Άνω Γραμματικό, 3-5 Πηγάδια, Σέλι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό