20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Από δήμο σε δήμο ο Παλαιοχριστιανός

Ειδήσεις Ελλάδα

Την ώρα που η αναζήτηση για τον εντοπισμό των τριών ανήλικων παιδιών της οικογένειας των «Παλαιοχριστιανών» που ζουν σαν πρωτόγονοι μέσα σε λαγούμι στην Ορεινή Κορινθία, εξελίσσεται σε θρίλερ για γερά νεύρα, όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον πατέρα που κρατείται. Ο υπάλληλος του δήμου καθαριότητας στο δήμο Ερέτριας, που εκτελούσε διοικητικά -όπως λένε οι προϊστάμενοί του- καθήκοντά, από ένα λαγούμι όμως μήκους 30 μέτρων, φαίνεται να γνώριζε καλά τους νόμους που του επέτρεπαν τόσο να απουσιάζει από την εργασία του, όσο και να μεταπηδά από τον έναν δήμο στον άλλο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Flash.gr και μετά από επικοινωνία που είχαμε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, από τις πόλεις τις οποίες πέρασε, ο 46χρονος πατέρας που απασχολεί το Πανελλήνιο, πριν να πάρει μετάταξη στην Ερέτρια, είχε πάρει -μας λένε- απόσπαση στο δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, στις 8 Οκτωβρίου του 2018. Και μάλιστα το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν την Ερέτρια, είχε πάρει -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- και άδεια ανατροφής τέκνου, για έναν χρόνο. Συγκεκριμένα, αιρετά πρόσωπα των περιοχών αυτών, μας είπαν:

«Από τον Οκτώβρη του ‘18 είχε αποσπαστεί στο δήμο Ραφήνας- Πικερμίου, εκμεταλλευόμενος έναν νόμο που είχε ψηφιστεί μετά τη φωτιά στο Μάτι, προκειμένου να ενισχυθούν οι δήμοι που επλήγησαν. Είχε πάει εκεί με το προσωρινό μέτρο της απόσπασης στις 8 Οκτωβρίου 2018. Πας για 2 συν 2 χρόνια. Μετά υποχρεωτικά επιστρέφεις στο δήμο από όπου έφυγες. Όμως από την Ραφήνα, πήγε στην Ερέτρια με μετάταξη.

-Τι νόμος ήταν αυτός;

Τότε υπήρξε ένας νόμος που έλεγε ότι για να στηριχθούν εκείνοι οι πυρόπληκτοι δήμοι και οι άνθρωποι που έμεναν σε αυτούς του δήμους, μπορούσαν κάποιοι υπάλληλοι να πάρουν απόσπαση στους δήμους που είχαν καεί.

-Που μπορεί να είναι από άλλη περιοχή ο υπάλληλος;

Ναι, ναι. Κι αυτός εκμεταλλεύτηκε αυτόν το νόμο και αποσπάστηκε το ‘18 στο δήμο Ραφήνας Πικερμίου. Ουσιαστικά τον Οκτώβρη του ‘18 παύει και η σχέση του με την Ηλιούπολη.

-Και μπορεί στη διάρκεια της απόσπασης να προχωρήσει διαδικασίες για μετάταξη;

Σωστό. Εννοείται. Οποιαδήποτε στιγμή.

-Γι αυτό δεν γύρισε Ηλιούπολη και πήγε κατευθείαν Ερέτρια;

Ακριβώς. Μέσω του προβλήματος υγείας που έχει επικαλεστεί.»

Ο -κατά δήλωσή του- «Παλαιοχριστιανός» πατέρας της Ορεινής Κορινθίας, που από το 2020 είναι υπάλληλος στον δήμο Ερέτριας, είχε απασχολήσει με την επαγγελματική του συμπεριφορά τους δήμους που είχε εργαστεί. Σύμφωνα πάντα με τους αιρετούς που συνομιλήσαμε…

«To 2020 πήρε μετάταξη στον δήμο Ερέτριας, επικαλούμενος λόγους υγείας, ενώ μέχρι εκείνο το διάστημα απουσίαζε συχνά από τον δήμο Ηλιουπόλεως.

Γι αυτό και είχαν κινηθεί πειθαρχικές διαδικασίες, γιατί δεν εμφανιζόταν στην εργασία του. Μάλιστα η μετάταξη, ήρθε το διάστημα που τρέχανε αυτές οι πειθαρχικές διαδικασίες, με το ερώτημα της απόλυσης, λόγω μη συνεπούς εμφάνισης στο πόστο του.»

Οι ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες του Flash.gr, θέλουν τον 46χρονο, να μην πατάει το πόδι του στον δήμο Ηλιούπολης για χρόνια. Όπως μας λένε, από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι και τον Ιούνιο του 2014, πήρε άδεια άνευ αποδοχών. Όταν όμως αυτή η άδεια τελείωσε, απο την επόμενη κιόλας ημέρα του Ιουνίου του 2014 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2016 δεν εμφανίστηκε στην εργασία του αδικαιολογήτως, γι΄ αυτό και παραπέμφθηκε, όπως σημειώνουν, στο β’ πειθαρχικό συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής…

«Απουσίαζε αδικαιολογήτως. Εργαζόταν ως υπάλληλος καθαριότητας και από κάποια στιγμή και έπειτα, άρχισε να εξαφανίζεται. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες, πήρε μετάταξη λόγω προβλημάτων υγείας κατ’ εξαίρεσην της κινητικότητας, αφού δεν χρειάζονται συγκεκριμένα κριτήρια και ο δήμος μπορεί να πάρει έναν υπάλληλο. Επίσης αν υπάρχει χαρτί γιατρού, μπορεί να κάνει διοικητική εργασία.»

«Τώρα στην Ερέτρια έχει φτάσει;»

Αυτό είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που έθεσαν οι αιρετοί τοπικής αυτοδιοίκησης που συνομιλήσαμε. Άνθρωποι από την Ηλιούπολη μας είπαν πως σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα των δημοτικών υπαλλήλων, όταν κάποιος δεν εμφανίζεται πρέπει να περάσει από πειθαρχικές διαδικασίες…

«Ναι, έχει συγκεκριμένα μέχρι πόσες ημέρες για παράδειγμα λείπει κάποιος και άλλες προϋποθέσεις. Το προχωρήσαμε αυτό θυμάμαι.

-Όταν για κάποιο λόγο ξεκινήσουν πειθαρχικές διαδικασίες, ενώ παίρνει μετάταξη ένας υπάλληλος, οι διαδικασίες διακόπτονται;

Δεν διακόπτονται. Αυτά μεταφέρονται στο δήμο που έχει πάει. Δεν καταργούνται αυτά, όταν κάποιος έχει πειθαρχικές διαδικασίες στο φάκελό του. Αλλά και ποιος δήμος δέχτηκε να τον πάρει, ενώ υπάρχουν πειθαρχικές διαδικασίες… Πρέπει να υπογράφει ο δήμος που θα τον πάρει. Τώρα συμφώνησε ο δήμος, δεν ξέρω… Είναι υποχρεωμένος πάντως (ο δήμος που παίρνει ο υπάλληλος μετάταξη) να συνεχίσει τις πειθαρχικές διαδικασίες, με βάση το νόμο.»

Μάλιστα όπως σημειώνουν, ο Φάκελος Μεταβολών του υπαλλήλου, με όλα τα στοιχεία που τον αφορούν, τον ακολουθεί παντού για ευνόητους λόγους.

Την ίδια ώρα ωστόσο, από το δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, με τον οποίο επικοινωνήσαμε δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για απόσπαση. Ίσως -μας λένε- πέρασε από εδώ ως εθελοντής, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία αυτού του ανθρώπου είναι υπό διερεύνηση. Άλλωστε και η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, διέταξε τη διενέργεια ελέγχου για το καθεστώς εργασίας του πατέρα της οικογένειας «Παλαιοχριστιανών.»

Με παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ είπε για την υπόθεση: «Έχω ήδη ζητήσει να διενεργηθεί έλεγχος για την περίπτωση του 45χρονου από Κόρινθο, για να δούμε που υπηρετεί και με ποιο καθεστώς. Έχω ζητήσει από αρμόδιες αρχές να διεξάγουν έλεγχο».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό