16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

«Απόπειρα παγίδευσης» το αίτημα του Κύριλλου

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ουκρανία απέρριψε την πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για  κατάπαυση του πυρός  ενόψει του εορτασμού των Χριστουγέννων στις 7 Ιανουαρίου (σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο) λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκεχειρία εως ότου η Ρωσία  αποσύρει τις δυνάμεις εισβολής της από τα κατεχόμενα εδάφη.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου. Η κύρια Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει απορρίψει την εξουσία του πατριάρχη της Μόσχας και πολλοί Ουκρανοί πιστοί έχουν αλλάξει το ημερολόγιό τους, γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου όπως στη Δύση.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο Πούτιν διέταξε κατάπαυση του πυρός από το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Ιανουαρίου  και για 36 ώρες, μετά από έκκληση του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

” Δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που ασπάζονται την Ορθοδοξία ζουν στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων”, ανέφερε ο Πούτιν.

Αλλά ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντόλιακ  με ανάρτησή του στο Twitter αρνήθηκε κατηγορηματικά: «Η Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη – μόνο τότε θα έχει “προσωρινή εκεχειρία”. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας”.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει το αίτημα του Κύριλλου για εκεχειρία ως “κυνική απόπειρα παγίδευσης “. Χαρακτήρισε δε τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία έχει υποστηρίξει την εισβολή, ως “προπαγανδιστή του πολέμου” που υποκίνησε τη “μαζική δολοφονία” των Ουκρανών.

Η Ουκρανία απορρίπτει την προοπτική να δεχτεί οποιαδήποτε ρωσική  έκκληση για κατάπαυση του πυρός θεωρώντας την ως μια προσπάθεια της Μόσχας να εξασφαλίσει   ανάπαυλα για τα στρατεύματά της.

naftemporiki.gr 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό