16.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Απροσδόκητα χρήματα; Τα πέντε στάδια της θλίψης πριν την…ευτυχία

Ειδήσεις Ελλάδα

Φανταστείτε να ξυπνάτε ένα πρωί και να ανακαλύπτετε ότι η οικονομική σας κατάσταση έχει πάρει μια εξαιρετική τροπή: μόλις λάβατε ένα τεράστιο οικονομικό δώρο. Ίσως κερδίσατε το λαχείο, ή μια επένδυση στο χρηματιστήριο απέδωσε, ή σας έγινε μια προσφορά εργασίας που τριπλασιάζει τον τρέχοντα μισθό σας.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών που αλλάζουν τη ζωή. Μπορεί ο ερχομός ενός οικονομικού απρόσμενου ποσού να φέρει πραγματικά μόνιμη ευτυχία;

Ακολουθούν τρεις αξιοπρόσεκτες αντιδράσεις του εγκεφάλου μας , σύμφωνα με την νευροεπιστήμονα του MIT, Δρ Tara Swart Bieber, όπως τα αναλύει στο cnbc.

1. Ετοιμαστείτε για έναν κατακλυσμό ντοπαμίνης

Η προοπτική του νεοαποκτηθέντος πλούτου πυροδοτεί ένα ξέσπασμα ντοπαμίνης, δημιουργώντας ενθουσιασμό και ευχαρίστηση. Δυστυχώς, οι άνθρωποι τείνουν να προσαρμόζονται σε ακραίες αλλαγές στον τρόπο ζωής με την πάροδο του χρόνου, οπότε η όποια αύξηση της ευτυχίας δεν είναι πάντα μακροπρόθεσμη.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται “ηδονικός διάδρομος”, όπου τελικά συνηθίζουμε τη νέα μας ζωή και επιστρέφουμε στο βασικό επίπεδο ευτυχίας μας.

2. Τα πέντε στάδια της θλίψης

Το να βιώσετε τα πέντε στάδια της θλίψης όταν κερδίζετε – για παράδειγμα – το λαχείο μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά αυτό το συναισθηματικό ταξίδι μπορεί στην πραγματικότητα να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την πολυπλοκότητα ενός τέτοιου γεγονότος που αλλάζει τη ζωή.

Άρνηση: Μετά το σοκ μπορεί να ακολουθήσει η άρνηση, με τον τυχερό να προσπαθεί να συνειδητοποιήσει την ξαφνική αλλαγή της τύχης του.

Διαπραγμάτευση. Καθώς η πραγματικότητα γίνεται κατανοητή, μπορεί να εμφανιστεί η διαπραγμάτευση. Το άτομο διαπραγματεύεται δηλαδή με τον εαυτό του για το πώς θα διαχειριστεί τον νεοαποκτηθέντα πλούτο. Συναισθήματα ενοχής ή τύψεων μπορεί να βγουν στην επιφάνεια, καθώς σκέφτεται το αν αξίζει ένα τέτοιο απρόσμενο κέρδος.

Θυμός. Τελικά, μπορεί να εμφανιστεί θυμός, που στρέφεται κατά των προσδοκιών που δημιουργούνται από την κοινωνία ή κατά των προσωπικών αμφιβολιών, οδηγώντας σε κατάθλιψη.

Κατάθλιψη. Το βάρος της ευθύνης του νεοαποκτηθέντος πλούτου και οι αποφάσεις σχετικά με αυτόν μπορεί να μειώσουν τη διάθεση και να κάνουν να νιώθει κανείς ότι η ζωή ήταν ευκολότερη χωρίς το αναπόφευκτο κέρδος.

Αποδοχή. Το τελευταία στάδιο είναι τελικά η αποδοχή καθώς το άτομο επεξεργάζεται την νεα πραγματικότητα και χαράζει πορεία προς τα εμπρός.

Ανίχνευση απειλών

Καθώς η οικονομική κατάσταση αλλάζει, μπορεί να αλλάξει και η κοινωνική σας δυναμική. Μόλις μαθευτεί η νέα σας κατάσταση, μπορεί να κατακλυστείτε από αιτήματα για χρήματα – και να νιώσετε ότι η ιδιωτική σας ζωή καταρρέει.Η εκτίμηση του εγκεφάλου για το πώς σας αντιλαμβάνεται ο κοινωνικός σας κύκλος μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα ανίχνευσης απειλών και ενδεχομένως να προκαλέσει αισθήματα απομόνωσης ή δυσπιστίας.

Αλλά χάρη σε μια διαδικασία που ονομάζεται “νευροπλαστικότητα”, ο εγκέφαλος έχει μια απίστευτη ικανότητα αλλαγής. Έτσι, παρόλο που αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορεί να μοιάζουν ανησυχητικές, έχετε επίσης όλα τα εργαλεία που ήδη χρειάζεστε για να δημιουργήσετε τα όρια που θα σας προστατεύσουν σε αυτή τη νέα κανονικότητα.

Ξεκινήστε κρατώντας έναν μικρό κύκλο έμπιστων ανθρώπων γύρω σας, και γράφοντας ημερολόγιο σχετικά με τη λήψη αποφάσεων, είτε πρόκειται για το τι ξοδεύετε είτε για το, με ποιους περνάτε χρόνο.

Πώς να οικοδομήσετε την ευτυχία που διαρκεί

Κάντε έναν προσωπικό απολογισμό όλων των υλικών και συναισθηματικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί. Αυτό σημαίνει να δίνετε προσοχή τόσο στον τραπεζικό σας λογαριασμό όσο και στο πώς οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά γύρω σας. Ποτέ δεν βλάπτει να επιστρατεύσετε έναν καλό φίλο ή θεραπευτή για να σας ακούσει.

Από εκεί και πέρα, καταρτίστε ένα σχέδιο σχετικά με το πώς θα διανείμετε τα περιουσιακά σας στοιχεία ώστε να δημιουργήσετε οικονομική ασφάλεια και μακροζωία και όχι να κάνετε επιπόλαιες δαπάνες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό