18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Απομακρύνθηκε ο πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο- Είχε σχολιάσει την αντίδραση Ζελένσκι για την «ελλιπή ευγνωμοσύνη» του

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον πρεσβευτή της χώρας του στο Ηνωμένο Βασίλειο, Βάντιμ Πρίσταϊκο.

Είχε προηγηθεί το σχόλιο του Πρίσταϊκο για την αντίδραση του Ουκρανού προέδρου στο μήνυμα της Βρετανίας, σχετικά με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας, σε δηλώσεις του  την προηγούμενη εβδομάδα, είχε αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν είναι η Amazon» και πως «είτε μας αρέσει, είτε όχι, ο κόσμος θέλει να βλέπει ευγνωμοσύνη».  Οι δηλώσεις του Γουάλας έγιναν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις του Γουάλας προκάλεσαν ενόχληση στο Κίεβο, και αργότερα ο ίδιος είπε ότι τα λόγια του είχαν «καπως παραποιηθεί».

«Πώς αλλιώς μπορούμε να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας;», απάντησε ο Ζελένσκι. «Μπορούμε να ξυπνάμε το πρωί και να ευχαριστούμε τον υπουργό. Ας μου γράψει και να μου πει πώς να τον ευχαριστήσω».

Σχολιάζοντας, με την σειρά του, την αντίδραση του Ζελένσκι στα σχόλια του Γουάλας, ο Πρίσταϊκο έκανε λόγο για «ανθυγιεινό σαρκασμό».

Ο Πρίσταϊκο απομακρύνθηκε από την θέση του στο Λονδίνο, στην οποία βρισκόταν από το 2020, αλλά και από την θέση του ως εκπρόσωπος της Ουκρανίας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Το Κίεβο δεν ανέφερε επίσημα τον λόγο της απομάκρυνσης του Πρίσταϊκο, αλλά επιβεβαίωσε ότι δεν είναι πλέον πρεσβευτής της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει απομακρύνει ξανά πρεσβευτές, όταν πριν από ένα χρόνο απάλλαξε από τα καθήκοντά τους πέντε διπλωμάτες. Ωστόσο, τότε ήταν διαφορετικά καθώς απομακρύνθηκε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, όπως σημειώνει το BBC, εξηγώντας ότι επρόκειτο για τον πρεσβευτή της χώρας στη Γερμανία, Άντρι Μελνίκ, ο οποίος βγήκε εκτός γραμμής όταν κατηγόρησε τον Όλαφ Σολτς επειδή άργησε να δεχτεί την πρόσκληση Ζελένσκι να επισκεφθεί το Κίεβο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό