22.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Αποκλιμάκωση παρουσίασε ο πληθωρισμός τον μήνα Οκτώβριο στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου συνέβαλαν στη μείωση του συνολικού πληθωρισμού. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Οκτώβριο, από 3,7% τον Σεπτέμβριο. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2023, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο.

Το κόστος πολλών υπηρεσιών, ιδίως των ενοικίων, των ταξιδιών και της υγειονομικής περίθαλψης, εξακολουθεί να αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι πριν από την πανδημία.

Γέλεν εναντίον Moody’s: Τα υψηλά επιτόκια αντανακλούν την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, όχι την αδυναμία της.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της Fed «δεν ήταν σίγουροι» ότι τα επιτόκια ήταν αρκετά υψηλά για να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο 11 φορές τον τελευταίο 1,5 χρόνο, στο 5,4%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

Ο κ. Πάουελ προειδοποίησε ότι εάν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί αρκετά γρήγορα, η Fed «δεν θα διστάσει» να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια. Ωστόσο, οικονομολόγοι εκτιμούν πως η Fed δεν θα προχωρήσει σε άλλη αύξηση επιτοκίων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό