24 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Αποκατέστησε ήδη την επικοινωνία με το Voyager 2!

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν θα χρειαστεί τελικά να περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο οι ερευνητές της NASA προκειμένου να αποκαταστήσουν την επικοινωνία με το Voyager 2. Σύμφωνα με τη Διαστημική Υπηρεσία, το Jet Propulsion Laboratory (JPL) βρήκε ήδη τον τρόπο έρθει σε επαφή με το διαστημικό σκάφος που κινείται στον διαστρικό χώρο (σε απόσταση περίπου 20 δισ. χιλιομέτρων μακριά από τη Γη)

Η επικοινωνία χάθηκε στις 21 Ιουλίου 2023 όταν μια λανθασμένη εντολή έστριψε την κεραία του Voyager 2 κατά 2° και αρχικά οι μηχανικοί της NASA εκτιμούσαν πως δεν θα ήταν εφικτό να την αποκαταστήσουν πριν τις 15 Οκτωβρίου 2023. Αυτοί οι 2μιση μήνες κρίθηκαν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς πολλά θα μπορούσαν να συμβούν στο Voyager 2, γι’ αυτό αποφάσισαν να επιχειρήσουν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης.

Την 1η Αυγούστου 2023, το τμήμα DSN (Deep Space Network) της NASA στην Canberra (Αυστραλία) «έπιασε» έναν παλμό του Voyager 2 που ουσιαστικά επιβεβαίωσε στους ερευνητές πως το σκάφος εξακολουθεί να λειτουργεί και να «βλέπει» έστω ελάχιστα την Γη. Λάβετε υπόψιν, όμως, ότι το σήμα του Voyager 2 είχε ισχύ μόλις 20W, δηλαδή 1000 φορές πιο ασθενές από αυτό ενός τυπικού ραδιοφωνικού κύματος FM, και παρόλα αυτά κατάφεραν να το εντοπίσουν.

Στη συνέχεια, αποφάσισαν να στείλουν ένα πολύ πιο ισχυρό σήμα – απάντηση στο Voyager 2 για να ελέγξουν αν μπορεί να συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο η επικοινωνία και χρειάστηκε να περιμένουν 37 ώρες (18.5 ώρες να φτάσει το σήμα και άλλες τόσες για να έρθει πίσω η απάντηση) προκειμένου να βεβαιωθούν πως όλα λειτουργούν κανονικά. Τελικά, από τις 2 Αυγούστου 2023 άρχισαν να λαμβάνουν και πάλι στοιχεία τηλεμετρίας από τα όργανα του Voyager 2.

Μετά τις τελευταίες βελτιστοποιήσεις για να επεκταθεί η αυτονομία του διαστημικού σκάφους, η NASA εκτιμά πως θα μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι του στο…άπειρο μέχρι τουλάχιστον το 2025. Υπενθυμίζουμε πως το Voyager 2 εκτοξεύθηκε το μακρινό 1977.

[JPL]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό