16.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Απλά και κατανοητά ποιο πρέπει να επιλέξουμε

Ειδήσεις Ελλάδα

Πράσινο, μπλε, κίτρινο ή πορτοκαλί; Πολύς λόγος γίνεται για τα «χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος», τα οποία θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα αλλάξουν όλα όσα γνωρίζαμε για το πώς θα πληρώνουμε την ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως επισήμανε ο ενεργειακός επιθεωρητής Βαγγέλης Πάνος, μιλώντας στο Action24, «όλα τα τιμολόγια ρεύματος ενέχουν κάποιο ρίσκο. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι υπάρχει μόνο μία λύση. Επομένως, θα πρέπει ο καθένας να καταλάβει τί θέλει από όλα, να επιλέξει ένα κριτήριο. Μία σταθερή τιμή, να ψάχνει συνέχεια για να βρίσκει κάθε μήνα την καλύτερη τιμή ή να εναλλάσσεται εύκολα μεταξύ παρόχων; Επομένως, το κριτήριο που ο καθένας θέλει να χρησιμοποιήσει, αντίστοιχα θα πάει και στο τιμολόγιο που του ταιριάζει».

Πράσινο: Κυμαινόμενη χρέωση για όλους

Σύμφωνα με τον κ. Πάνο, «οι περισσότεροι αναμένεται να επιλέξουν το «πράσινο» τιμολόγιο γιατί θα έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν πιο εύκολα τις τιμές έναντι των άλλων παρόχων», ενώ στη συνέχεια εξήγησε ποιες ανάγκες καλύπτουν οι υπόλοιπες «χρωματιστές» επιλογές.

Μπλε: Σταθερή χρέωση για όσους δεν θέλουν να ασχολούνται

Το «μπλε» θα είναι για αυτούς που θέλουν να έχουν μία σταθερή τιμή για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, για ένα χρόνο παραδείγματος χάρη, και δεν θέλουν να ασχοληθούν ξανά με το να ψάχνουν τις τιμές ενέργειας. Στο «μπλε» παίρνεις ένα ρίσκο μακροπρόθεσμο.

Αυτό σημαίνει πως αν το «πράσινο» τιμολόγιο έχει χαμηλότερη τιμή τώρα αλλά για κάποιο λόγο, 6-7 μήνες μετά η τιμή έχει υπερβεί αυτή που έχει το μπλε τιμολόγιο, τότε μακροπρόθεσμα αυτός που έχει πάρει το μπλε, είναι κερδισμένος. Άρα το «μπλε» είναι για αυτούς που θεωρούν ότι μακροπρόθεσμα η τιμή του ρεύματος θα ανέβει και άλλο.

Κίτρινο: Κυμαινόμενη τιμή για τους… γνώστες

Όσον αφορά το «κίτρινο» τιμολόγιο, εκεί που γίνεται η εκκαθάριση στο τέλος του μήνα για την τελική τιμή του ρεύματος, σημαίνει πως αυτός που το επιλέγει έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις τιμές ενέργειας και να έχει μία καλύτερη εικόνα αν αυτές έχουν ανέβει ή κατέβει από τη μέση τιμή χονδρεμπορικής και να κάνει τις επιλογές του.

Άρα το κίτρινο είναι για αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν λίγο παραπάνω και να «διαβάζουν» το τι θα συμβαίνει στον κόσμο της ενέργειας.

Πορτοκαλί: Για όσους έχουν έξυπνο μετρητή

Τέλος, το «πορτοκαλί» τιμολόγιο είναι, σύμφωνα με τον κ. Πάνο μία πολύ ωραία λύση αλλά είναι μόνο για αυτούς που έχουν ψηφιακούς μετρητές.

Είναι ένα τιμολόγιο, όπου όποιος έχει τέτοιο μετρητή θα μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ενέργειας και να μπορεί να διαμορφώνει το ρεύμα που χαλάει κάποιες ώρες που θα έχουν χαμηλότερη τιμή για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας στον λογαριασμό του.

Ο καλύτερος τρόπος θέρμανσης αυτόν τον χειμώνα

Αναφορικά με τον τρόπο θέρμανσης που πρέπει να επιλέξουμε, τοποθετήθηκε στο Action 24 ο διευθυντής του Εργαστηρίου Θερμικών Διεργασιών στο ΕΜΠ, Σωτήρης Καρέλλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος τα πράγματα φαίνονται καλύτερα από πέρσι, με τις τιμές της θέρμανσης να έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2022. Για παράδειγμα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με πέρσι, όταν και οι τιμές είχαν «εκτοξευθεί» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, οι «ακριβές λύσεις» για τον φετινό χειμώνα ανά θερμική κιλοβατώρα είναι το τζάκι (με 0,30€/kWhth), η ηλεκτρική σόμπα (με 0,29€) και το πετρέλαιο (με 0,18€).

Στον αντίποδα, η πιο φθηνή λύση στην αγορά φέτος είναι η αντλία θερμότητας, η οποία κοστίζει από 0,059€ έως 0,094€ ανά θερμική κιλοβατώρα.

Έτσι φαίνεται πως κερδίζουμε ρεύμα αν χρησιμοποιούμε αντλία θερμότητας, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πέσει κι άλλο η τιμή για το πετρέλαιο, όπως σημείωσε ο κ. Καρέλλας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τα «χρωματιστά τιμολόγια» δεν έχουν ληφθεί υπόψιν στη μελέτη που έγινε, κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά την 1η Ιανουαρίου, που θα τεθούν σε ισχύ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό