18 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Απειλές για μποϊκοτάζ από χώρες αν δεν αποκλειστεί το Ισραήλ

Ειδήσεις Ελλάδα

Φινλανδοί, Ισλανδοί και Ιρλανδοί μουσικοί και επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας υπέγραψαν αίτηση με την οποία ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, λόγω της «εντελώς μη βιώσιμης» κατάστασης στη Γάζα.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένοι Φινλανδοί καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος στην βραδιά επιλογής του τραγουδιού για την εκπροσώπηση της χώρας στον διαγωνισμό απείλησαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία. Μάλιστα, υπέγραψαν μια αναφορά που καλεί τον Φινλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Yleisradio Oy να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU) να αποκλείσει το Ισραήλ από τον διαγωνισμό εξαιτίας των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 24.000 πολίτες.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο φινλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα μποϊκοτάρει τον διαγωνισμό, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκαν οι υπογράφοντες της αναφοράς.

Σημειώνεται ότι περίπου 1.200 άτομα έχουν ήδη υπογράψει την αναφορά, σύμφωνα με τα όσα επικαλούνται τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, αν και η γνησιότητα των υπογραφών δεν μπορούσε να επαληθευτεί.

Ο Φινλανδός μουσικός που υπογράφει την αναφορά Timo Kamarainen είπε στο φινλανδικό Helsingin Sanomat ότι δεδομένης της «εντελώς μη βιώσιμης» κατάστασης στη Γάζα, η συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό είναι απαράδεκτη.

“Για μένα, η Eurovision αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή κοινότητα, την ειρήνη, την αγάπη, την ανεκτικότητα, την ισότητα. Το Ισραήλ δεν αξίζει να βρίσκεται εδώ δεδομένης της κατάστασης”, δήλωσε σε ανάρτηση του στο Facebook.

Ισλανδία και Ιρλανδία ζητούν μποϊκοτάζ

Ισλανδοί μουσικοί ζήτησαν τον Δεκέμβριο να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον διαγωνισμό εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα. Μάλιστα επεσήμαναν ότι η Ρωσία αποβλήθηκε από τον διαγωνισμό το 2022 λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η EBU απέρριψε γρήγορα το αίτημα της Ισλανδίας, λέγοντας ότι η Eurovision ήταν “για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς – όχι για τις κυβερνήσεις”.

Το YLE είχε λάβει παρόμοια αιτήματα τον Δεκέμβριο, τη στιγμή που οι Ισλανδοί καλλιτέχνες έκαναν την έκκλησή τους, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του τηλεοπτικού σταθμού.

Ο Βίλε Βιλέν, επικεφαλής δημιουργικού περιεχομένου και μέσων ενημέρωσης στο YLE , είπε ότι ενώ ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός «ανησυχεί τρομερά και λυπάται για το τι συμβαίνει στη Γάζα» ωστόσο αδυνατεί να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο την κατάσταση όπως με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Δεν αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο όπως στην κατάσταση στη Ρωσία. Από την άποψή μας, η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, αν και είναι φρικτή, συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό και είναι διαφορετική από το να επιτίθεται η Ρωσία σε ανεξάρτητο κράτος στην Ευρώπη», φέρεται να είπε τότε ο Βιλέν.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTE της Ιρλανδίας έχει λάβει εκατοντάδες εκκλήσεις για να μποϊκοτάρει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ στον διαγωνισμό, ανέφεραν ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό