23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Απαλλαγή των πληγέντων από τις πλημμύρες από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη

Ειδήσεις Ελλάδα

Με την τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών προβλέπονται επίσης τα ακόλουθα:

1.Χορηγείται, κατ’ εξαίρεση, στις οριζόμενες κατηγορίες προσώπων, ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, για το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση του αναγκαίου χρονικού διαστήματος ασφάλισης και υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

2.Απαλλάσσονται από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων, οι κάτοικοι των περιοχών που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» του Σεπτεμβρίου 2023, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για το οριζόμενο χρονικό διάστημα.

3. Αυξάνονται οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023 κατά εξακόσια εκατομμύρια (600.000.000) ευρώ. Ειδικότερα αυξάνονται οι πιστώσεις του:
– τακτικού προϋπολογισμού, κατά εκατόν πενήντα εκατομμύρια (150.000.000) ευρώ,
-προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων, κατά τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια (450.000.000) ευρώ.
 

Αιτιολογική έκθεση

Η «ταυτότητα» της αξιολογούμενης ρύθμισης

1. Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση;

Άρθρο 2

Η αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει το ζήτημα της χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, για ορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης των απαιτούμενων, για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, ημερών ασφάλισης, αφενός στους ασφαλισμένους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα ή εργάζονται σε περιοχές πληγείσες από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των υπουργικών αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2256/1994, και αφετέρου στους ανέργους των περιοχών αυτών που είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Άρθρο 3

Η αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει το ζήτημα της απαλλαγής των πληγέντων από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εντός του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη και την εκτέλεση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων.

Άρθρο 4

Η αξιολογούμενη ρύθμιση προωθείται στο πλαίσιο των μέτρων, τα οποία λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών, που ανέκυψαν λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, οι οποίες εκδηλώθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας και ιδίως στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου και Ροδόπης τον Αύγουστο 2023, καθώς και λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν ιδίως την Περιφέρεια Θεσσαλίας τον μήνα Σεπτέμβριο 2023. Τα εν λόγω μέτρα ανακουφίζουν τον πληθυσμό από τις πολυεπίπεδες δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατόπιν των προαναφερόμενων φαινομένων, συνεπεία της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης και δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν κατά την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις για τους πληγέντες (φυσικά και νομικά πρόσωπα, κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις) καθώς και για τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. Επίσης, μέρος των προβλεπόμενων πιστώσεων θα διατεθεί για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις ανωτέρω φυσικές καταστροφές στο οδικό δίκτυο και τις εν γένει υποδομές, καθώς και για την κατασκευή νέων υποδομών.

Γιατί αποτελεί πρόβλημα;

Άρθρο 2

Η αξιολογούμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία για την ευρύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (επίσκεψη σε νοσοκομεία, ιατρεία και ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων) των προσώπων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της, μέσω της χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας, η οποία επιτρέπει την πρόσβαση και σε ιδιώτες παρόχους υγείας συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αδυναμία πλήρωσης των τυπικών προϋποθέσεων χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας όσων πλήττονται από τις συνέπειες φυσικών καταστροφών.

Άρθρο 3

Η αξιολογούμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, καθώς αποσκοπεί στην ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εντός του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 και στην κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών τους αναγκών.

Άρθρο 4

Οι εκάστοτε παρεμβάσεις στο πλαίσιο των μέτρων, τα οποία λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών, που ανέκυψαν λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, οι οποίες εκδηλώθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας και ιδίως στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου και Ροδόπης τον Αύγουστο 2023, καθώς και λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν ιδίως την Περιφέρεια Θεσσαλίας τον μήνα Σεπτέμβριο 2023, απαιτούν πόρους που υπερβαίνουν τις διαθέσιμες πιστώσεις των αποθεματικών του άρθρου 59 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) και ταυτόχρονα, δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν στο σύνολό τους με άλλες μεταφορές ή ανακατανομές πιστώσεων, κατά το άρθρο 71 του ν. 4270/2014. Καθίσταται επομένως, αναγκαία η υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με το άρθρο 60 του ν. 4270/2014 σε συνδυασμό με την περ. γ) της παρ. 5 του άρθρου 2 του ιδίου νόμου και προτείνεται συνολική αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού κατά εκατόν πενήντα εκατομμύρια (150.000.000,00) ευρώ και του εθνικού σκέλους του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων κατά το ποσό των τετρακοσίων πενήντα εκατομμυρίων (450.000.000,00) ευρώ.

Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά;

Άρθρο 2

Η αξιολογούμενη ρύθμιση αφορά τα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των υπουργικών αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2256/1994 (Α’ 196).

Άρθρο 3

Η αξιολογούμενη ρύθμιση αφορά κατοίκους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» που εκδηλώθηκε εντός του μηνός Σεπτεμβρίου 2023.

Άρθρο 4

Η αξιολογούμενη ρύθμιση αφορά τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας και ιδίως στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου και Ροδόπης τον Αύγουστο 2023, καθώς και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν ιδίως την Περιφέρεια Θεσσαλίας τον μήνα Σεπτέμβριο 2023.

 

Προτεινόμενες διατάξεις

Άρθρο 2
Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές -Τροποποίηση περ. ε) παρ. 1 άρθρου 90 ν. 5018/2023

Στην περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 90 του ν. 5018/2023 (Α’ 25), περί της κατ’ εξαίρεση χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος για το χρονικό διάστημα από 1ης.3.2Ο23 έως 29.2.2024, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο μόνο εδάφιο, αα) η φράση «Στις επιχειρήσεις και εργοδότες» αντικαθίσταται από τη φράση «Στους ασφαλισμένους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)», αβ) μετά από τη φράση «ή ασκούν δραστηριότητα» προστίθεται η φράση «ή εργάζονται», αγ) διαγράφεται η φράση «, οι οποίες επιδρούν στη γενικότερη οικονομική ζωή της περιοχής, χωρίς να απαιτείται η επέλευση υλικής ζημίας στις εγκαταστάσεις τους», αδ) η φράση «των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν» αντικαθίσταται από τη φράση «των υπουργικών αποφάσεων που εκδίδονται» και αε) μετά από τη φράση «κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2256/1994 (Α’ 196)» προστίθεται η φράση «, καθώς και στους ανέργους των ανωτέρω περιοχών που είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης», β) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, και η περ. ε) διαμορφώνεται ως εξής:

«ε) Στους ασφαλισμένους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα ή εργάζονται σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των υπουργικών αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2256/1994 (Α’ 196), καθώς και στους ανέργους των ανωτέρω περιοχών που είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Στην περίπτωση αυτή η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται από την ημέρα επέλευσης της φυσικής καταστροφής, ανεξαρτήτως οφειλών προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α..».

Άρθρο 3
Απαλλαγή από τη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για παροχές του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας των πληγέντων από την κακοκαιρία «Daniel»

1. Στις περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας λόγω της κακοκαιρίας «Daniel» που εκδηλώθηκε τον Σεπτέμβριο 2023, οι κάτοικοι, οι οποίοι αποδεδειγμένα επλήγησαν από την κακοκαιρία, απαλλάσσονται, μέχρι την 31η.3.2024, από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή, καθώς και από κάθε πρόσθετη επιβάρυνση για:

α) τη χορήγηση φαρμάκων, που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, κατά παρέκκλιση της υπό στοιχεία ΔΥΓ3(α)/οικ.104747/26.10.2012 κοινής απόφασης των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας (Β’ 2883) και της υπό στοιχεία Δ3(α)34943/12.07.2022 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β’ 3476) και

β) την εκτέλεση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων των άρθρων 6,10, 39, 47 έως 54 και 55 της υπό στοιχεία ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157/31.10.2018 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, Β’ 4898).

Οι περ. α) και β) του πρώτου εδαφίου αφορούν συνταγές και παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων παροχών που εκδίδονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η πρόσθετη δαπάνη που προκαλείται για την εφαρμογή των περ. α) και β) του πρώτου εδαφίου καλύπτεται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, κατόπιν ειδικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Για φάρμακα που εγκρίνονται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.) είναι δυνατή η συνέχιση της αγωγής σε ασθενείς που κατοικούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι οποίοι ήδη λαμβάνουν θεραπεία, κατόπιν καταχώρισης σχετικού ηλεκτρονικού αιτήματος του θεράποντος ιατρού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Σ.Η.Π..

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δύνανται να εξειδικεύονται οι δικαιούχοι του παρόντος, να καθορίζονται ο τρόπος απόδειξης της ιδιότητας του πληγέντος, η διαδικασία απαλλαγής από τη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων και να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Άρθρο 4
Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2023

1. Οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023 του ειδικού φορέα 1023-711-0000000 αυξάνονται κατά εκατόν πενήντα εκατομμύρια (150.000.000) ευρώ. Οι εν λόγω πιστώσεις εγγράφονται υπό τον Αναλυτικό Λογαριασμό Εξόδων 2910601061 «Πιστώσεις για δράσεις που σχετίζονται με τη στήριξη και ενίσχυση πληγέντων από θεομηνίες, καθώς και με την πρόληψη, προστασία και αποκατάσταση από θεομηνίες» του ως άνω ειδικού φορέα.

2. Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων οικονομικού έτους 2023 του ειδικού φορέα 1023-203-0000000 αυξάνονται κατά τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια (450.000.000) ευρώ, ως προς το εθνικό σκέλος. Οι εν λόγω πιστώσεις εγγράφονται υπό τον Αναλυτικό Λογαριασμό Εξόδων 2910601001 «Πιστώσεις για δαπάνες εφαρμογής δράσεων προγραμμάτων» του ως άνω ειδικού φορέα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό