17.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Απαισιοδοξία για τη διεθνή οικονομία έφερε ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι αγορές φοβούνται ότι ο πληθωρισμός θα μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα ‘αγκάθι’ για τις μεγάλες οικονομίες. Επιπλέον, οι ρυθμοί ανάπτυξης των ισχυρών οικονομιών εμφανίζονται ιδιαίτερα χαμηλοί για το 2024.

Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά (-0,68%), ο γαλλικός CAC υποχωρούσε κατά (-0,5%), ο Eurostoxx 50 κατά (-0,58%) και ο ιταλικός MIB κατά (-0,56%). Στο αμερικανικό χρηματιστήριο, την ίδια ώρα, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά (-0,47%), ο S&P 500 κατά (-0,5%) και ο Nasdaq (-0,5%). Η πτωτική κίνηση στις αμερικανικές αγορές έμοιαζε να υποχωρεί μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Στις 1.332,47 μονάδες ο Γ.Δ. Το ελληνικό χρηματιστήριο αυτή τη φορά, εναρμονίστηκε στην πτώση με τις ευρωπαϊκές αγορές και παρά τους μικρούς όγκους συναλλαγών, ήταν εμφανής οι τάσεις ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές (μετά το ράλι που είχαν καταγράψει τις 2 πρώτες εβδομάδες του 2024) και στα υπόλοιπα blue chips. Ο Γενικός Δείκτης στο τέλος της συνεδρίασης, διαμορφώθηκε λίγο υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας. Το γεγονός ότι η αξία συναλλαγών ήταν σχετικά περιορισμένη, σε σχέση με προηγούμενες συνεδριάσεις, αποδίδεται στο ότι οι πωλήσεις έγιναν κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε στις 1.332,47 μονάδες με υποχώρηση (-1,55 %). Η αξία συναλλαγών ήταν 87,05 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 26 έκλεισαν ανοδικά και οι 81 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά (-1,59%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά (-1,03%).Πιέσεις κυρίως προς τις τραπεζικές μετοχές Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες και πάλι ήταν το βαρίδι που παρέσυραν την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα (κατ’ αντιστοιχία με την άνοδό τους από την αρχή του χρόνου) και ακολούθησαν και τα υπόλοιπα δεικτοβαρή blue chips με λίγες ανοδικές εξαιρέσεις (Intrakat, Lamda Development, Intralot, Τράπεζα της Ελλάδος, Optima Bank).

Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης υποχώρησε κατά (-2,18%), οι βιομηχανικές (-1,57%), οι πετρελαϊκές (-1,51%) και τα Προσωπικά-Οικιακά προϊόντα (-1,22%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΔΕΗ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό