23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα «ναι», τα «όχι» και οι αστερίσκοι των κομμάτων

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Γιάννη Καμπουράκη[email protected]

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν διαφώνησε και ζήτησε τη ενίσχυση του ΕΣΥ. Η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε τη σαφή συμφωνία της, ο Δημήτρης Κουτσούμπας  διαφώνησε και ζήτησε άλλα μέτρα πρόληψης, ο Κυριάκος Βελόπουλος ούτε συμφώνησε, ούτε διαφώνησε κάνοντας λόγο για «ημίμετρα» και η στάση του Γιάνη Βαρουφάκη, αναζητείται, καθώς η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25 αναμένεται. Αυτή ήταν η στάση των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό, πριν από το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα με το οποίο ανακοίνωσε την απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, κατά τη συνομιλία με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ανάληψης όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και ζήτησε ενημέρωση για τα αποθέματα προληπτικού υλικού προφύλαξης για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά, με τη φράση – χρησμό «πέρα από την απαραίτητη ατομική ευθύνη, τον πρώτο λόγο έχει η οργανωμένη πολιτεία» ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει σαφείς αποστάσεις από το κυβερνητικό μέτρο της απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας και επαναλαμβάνει ότι «η κυβέρνηση οφείλει, δίχως καμία άλλη ολιγωρία, να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του κορωνοϊού».

Σαφής και χωρίς να χωρά παρερμηνείες, ήταν η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Γεννηματά και το τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού: «Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την κυκλοφορία σε όλους όσους δεν έχουν δουλειά για να κινούνται» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.

Το ΚΚΕ θεωρεί το μέτρο «μετακύλιση της κρατικής ανεπάρκειας και απόδοση της πανδημίας αποκλειστικά σε ατομικές συμπεριφορές, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι μεγάλες κρατικές ελλείψεις» σύμφωνα με την ανακοίνωσή του μετά το τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη και ζητά μέτρα πρόληψης, πρώτα απ’ όλα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και ένταξή τους στον κρατικό σχεδιασμό, άμεση προμήθεια των νοσοκομείων με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητάνε οι υγειονομικοί, να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών, να παρθούν μέτρα για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς κ.λπ., που μετατρέπονται σε εστίες διασποράς του ιού. «Μένουμε δυνατοί. Δεν μένουμε σιωπηλοί!» καταλήγει η ανακοίνωσή του.

Για «ημίμετρα που θα κριθούν στο τέλος» κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση. «Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές ή λαμβάνεις αποφάσεις γενναίες για να προστατέψεις το σύνολο, ή επιλέγεις ημίμετρα, που θα αλλάξεις στην πορεία, διακινδυνεύοντας ζωές. Ευχόμαστε μόνο τότε να μην είναι αργά για την Ελλάδα και τους Έλληνες» σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό