20.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Απέχουμε πολύ ακομα από τις solid-state μπαταρίες

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης, solid-state στα αγγλικά, θεωρούνται κατά γενική ομολογία ως το επόμενο σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Εκείνο που θα οδηγήσει την ηλεκτροκίνηση στο επόμενο στάδιο και δώσει λύση σε πάρα πολλούς, αν όχι όλους τους προβληματισμούς μας. Όταν λέμε “κατά γενική ομολογία” όμως, εννοούμε τους κατασκευαστές αυτοκινήτων καθώς ο επικεφαλής της CATL, του μεγαλύτερου προμηθευτή μπαταριών στον κόσμο με μερίδιο αγοράς της τάξης του 37% και πελάτες εταιρίες όπως η BMW, η Hyundai, η Honda, η Tesla, η VW, η Volvo κ.ά., έχει διαφορετική άποψη. Ο Robin Zeng, ιδρυτής και CEO της CATL, δήλωσε σε συνέντευξη του ότι η πολυαναμενόμενη και πολυδιαφημισμένη τεχνολογία των μπαταριών στερεάς κατάστασης παρουσιάζει πολλά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν πριν φτάσουμε στο σημείο της μαζικής παραγωγής. Κατά συνέπεια, απέχουμε ακόμα αρκετά χρόνια από το λανσάρισμα των solid-state μπαταριών, παρά τις εξαγγελίες κάποιων…
“Υποστηρίζουμε πλήρως τις solid-state μπαταρίες, αλλά επενδύουμε σε αυτή την τεχνολογία τα τελευταία 10 χρόνια. Παρακολουθώ τους ανθρώπους που εξελίσσουν τις solid-state σχεδόν κάθε μήνα οπότε γνωρίζω την πρόοδο αλλά ακόμα έχουμε αυτά τα κωλύματα.”
Δήλωσε ο Zeng για να συμπληρώσει ότι οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης προσφέρουν όλα αυτά τα μεγάλα πλεονεκτήματα με προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούν έναν νέο τύπο χημείας με αγνό λίθιο για το ηλεκτρόδιο της ανόδου αλλά αυτό φέρνει τις δικές του δυσκολίες. Καταρχάς, ενώ τα ιόντα του λιθίου διαλύονται εύκολα στους υγρούς ηλεκτρολύτες, όταν αφαιρεθούν από την εξίσωση αυτοί αλλάζει η κατάσταση. Οι μηχανικοί βρήκαν τρόπο να παρακάμψουν το πρόβλημα συνδυάζοντας πρώτες ύλες σε υψηλές πιέσεις αλλά πόσο βιώσιμος είναι αυτός ο τρόπος για μαζική παραγωγή; Ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα σύμφωνα με τον Zeng είναι η διαστολή του λιθίου κατά τη φόρτιση και την αποφόρτιση που μειώνει σε τεράστιο βαθμό την ωφέλιμη διάρκεια και μακροζωία της μπαταρίας ενώ το τρίτο και μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την ασφάλεια των μπαταριών στερεάς κατάστασης καθώς στην περίπτωση ενός ατυχήματος που θα εκθέσει το λίθιο, αυτό θα αντιδράσει βίαια με την υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Από την άλλη, το μεγάλο αφεντικό της Zeng προτείνει τις μπαταρίες ιόντων νατρίου και τις μπαταρίες συμπυκνωμένης ύλης που έχουν φτάσει ήδη στο στάδιο της παραγωγής έχοντας περάσει με επιτυχία τις δοκιμές και προσφέρουν απτά και ουσιαστικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την υπάρχουσα τεχνολογία. Από την πλευρά μας, δεν ξέρουμε ποιον να πιστέψουμε. Από τη μία έχουμε τον επονομαζόμενο “Βασιλιά των μπαταριών”, Robin Zeng, ο οποίος λέει ότι απέχουμε πολλά χρόνια από το λανσάρισμα των solid-state στην αγορά και από την άλλη εταιρίες που έχουν ήδη ανακοινώσει ότι πριν αλλάξουμε δεκαετία θα προσφέρουν ήδη την τεχνολογία στους πελάτες τους – ακόμα και αν μιλάμε για premium μοντέλα και περιορισμένη παραγωγή. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό