22.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Αντιρρήσεις της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για τον δικαστικό χάρτη

Ειδήσεις Ελλάδα

Τη διαφωνία της επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον νέο δικαστικό χάρτη, εξέφρασε η ένωση εισαγγελέων Ελλάδος κατά την γενική συνέλευση.

Ευάγγελος Μπακέλας: 147.000 μηνύσεις τον χρόνο

Ο πρόεδρος της Ένωσης εισαγγελέων Ελλάδος, Ευαγ. Μπακέλας ανέφερε ότι 100 περίπου Ειρηνοδίκες ασκούν ανακριτικά καθήκοντα και πρέπει να υπάρξει σχετική πρόβλεψη σε περίπτωση ένταξής τους στις Εισαγγελίες, ενώ επισήμανε ότι κάθε χρόνο στην Αθήνα κατατίθενται 147.000 μηνύσεις και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης 55.000 μηνύσεις.

Ως προς τον δικαστικό χάρτη ο κ. Μπακέλας εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την προβλεπόμενη κατάργηση 5 Εφετείων, των οποίων η σύστασή τους κρίθηκε αναγκαία, αλλά παράλληλα και για την κατάργησή τους δεν λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές κοινωνικές ανάγκες.

Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ο κ. Μπακελας είπε: «Οι συχνές παρεμβάσεις, διορθώνουν μεν αστοχίες αλλά προκαλούν προβλήματα στους εφαρμοστές των τροποποιήσεων ( δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους) ενώ διογκώνεται το αίσθημα ανασφάλειας δικαίου», ενώ αναφορικά με τα αδικήματα για τα οποία προβλέπεται μερική έκτιση ποινής, ανέφερε ότι «δεν πρέπει να λησμονείται η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις φυλακές της χώρας».

Φλωρίδης: Δεν μπορούμε να μην κάνουμε αλλαγές στην ατιμωρησία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, όπως ανέφερε και στην συνέλευση της Ένωσης δικαστών και εισαγγελέων, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μην κάνουμε αλλαγές στην ατιμωρησία που επικρατεί και πρέπει να προστατέψουμε τα θύματα», προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να μη φυλακίζεται κανείς τελικά».

Σχετικά με την ένταξη των Ειρηνοδικών στο βαθμό του Πρωτοδίκη, διερωτήθηκε  γιατί κάποιοι προβάλλουν αντιρρήσεις, αφού θα έχουν οικονομική αναβάθμιση, ενώ για τον δικαστικό χάρτη, επανέλαβε ότι τα πορίσματα που έχουν κατατεθεί, τόσο της ομάδας εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχουν αμιγώς συμβουλευτικό χαρακτήρα. «Δεν μπορεί να υπάρχουν δικαστές που να εκδίδουν 5 αποφάσεις το χρόνο», είπε ο υπουργού.

Θ. Μαντάς: «Οι δικηγόροι δεν κάνουν πίσω στις μονομελές συνθέσεις των δικαστηρίων»

Την αντίδραση του δικηγορικού κόσμου για τις μονομελείς συνθέσεις των δικαστηρίων εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θεόδωρος Μαντάς, ενώ ανέφερε ότι ότι το βασικό θέμα καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης δεν είναι οι αναβολές που ζητούν οι δικηγόροι, αλλά ο χρόνος που απαιτείται από την ημέρα τέλεσης της πράξης μέχρι την ημέρα εισαγωγής της υπόθεσης στο ακροατήριο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό