20.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αντιπαράθεση «βαρόνων» της τεχνολογίας για τον κορωνοϊό: Ζάκερμπεργκ εναντίον Μασκ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Έλον Μασκ και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δισεκατομμυριούχοι της Σίλικον Βάλεϊ, εξέφρασαν αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις για τα μέτρα lockdown με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού την Τετάρτη, με τον Ζάκερμπεργκ να τα επιδοκιμάζει και τον Μασκ να τα χαρακτηρίζει αντιδημοκρατικά.

Ο Μασκ, που έχει προβεί αρκετές φορές σε έντονα και εμπρηστικά σχόλια για διάφορα θέματα, τόσο σε συνδιασκέψεις, όσο και στο Twitter, δήλωσε σε σχόλια προς αναλυτές σχετικά με τα κέρδη της Tesla πως είναι «φασιστικό» να λες στον κόσμο πως δεν μπορεί να βγει από το σπίτι του. «Δεν είναι δημοκρατικό, αυτό δεν είναι ελευθερία. Δώστε στον κόσμο πίσω την αναθεματισμένη ελευθερία του» δήλωσε ο Μασκ, όπως αναφέρει το Reuters.

Από πλευράς του ο Ζάκερμπεργκ, σε σχόλια για τα κέρδη του Facebook, εξέφρασε προβληματισμό για τη χαλάρωση των μέτρων και είπε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία θα κρατήσουν περισσότερο από ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι. «Ανησυχώ πως το να ανοίξουν ξανά κάποια μέρη πολύ γρήγορα, πριν οι ρυθμοί μόλυνσης μειωθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σχεδόν σίγουρα θα εγγυηθεί μελλοντικά ξεσπάσματα και χειρότερες οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα» σημείωσε.

Και οι δύο εταιρείες εδρεύουν στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, που πρωτοστάτησε όσον αφορά στα μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, με της επτά κομητείες της περιοχής του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο να βγάζουν κοινή εντολή «shelter-in-place» πριν η Καλιφόρνια βγάλει εντολή σε πολιτειακό επίπεδο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla και το Facebook έχουν διαφορετικές εμπειρίες σχετικά με το lockdown. Η Tesla αρχικά είχε αντισταθεί στις προσπάθειες των αρχών να κλείσουν το εργοστάσιό της στην περιοχή του κόλπου στο πλαίσιο του lockdown, μέχρι που συμφώνησε στις 19 Μαρτίου να σταματήσει την παραγωγή. Παρόλα αυτά, η Tesla ανακοίνωσε την Τετάρτη το τρίτο της επικερδές τρίμηνο στη σειρά.

Το Facebook, το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου, ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη πως η χρήση του αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο εν μέσω των lockdowns, αν και τα διαφημιστικά έσοδα μειώθηκαν τον Μάρτιο.

Ο Μασκ άσκησε δριμεία κριτική στα lockdowns: «Η επέκταση του shelter-in-place, ή, ειλικρινά, όπως θα το αποκαλούσα βίαιο εγκλεισμό των ανθρώπων στα σπίτια τους ενάντια σε όλα τα συνταγματικά τους δικαιώματα, κατά την άποψή μου παραβιάζει τις ελευθερίες των ανθρώπων με τρόπους που είναι φρικτοί και λάθος και όχι ο λόγος που οι άνθρωποι ήρθαν στην Αμερική ή δημιούργησαν αυτή τη χώρα», δήλωσε σχετικά.

Ο Ζάκερμπεργκ και ο Μασκ, που είναι επίσης επικεφαλής της διαστημικής εταιρείας SpaceX, έχουν έρθει σε αντιπαράθεση και στο παρελθόν: Το 2017, σχετικά με το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και του κινδύνου τα ρομπότ να γίνουν αρκετά έξυπνα ώστε να απειλήσουν την ανθρωπότητα, ο Μασκ είχε γράψει στο Twitter πως «μίλησα στον Μαρκ για αυτό. Η κατανόησή του πάνω στο θέμα είναι περιορισμένη». Ο Ζάκερμπεργκ είχε προηγουμένως υποβαθμίσει τις προειδοποιήσεις του Μασκ για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό