17.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Αντιμέτωπος με αγωγή 1 δισ. δολαρίων είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, Κριστιάνο Ρονάλντο, είναι αντιμέτωπος με ομαδική αγωγή 1 δισ. δολαρίων για την προώθηση της Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Η αγωγή κατατέθηκε σε δικαστήριο της Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα και υποστηρίζει ότι «ο Ρονάλντο βοήθησε και/ή συμμετείχε ενεργά στην προσφορά και πώληση μη καταχωρημένων τίτλων σε συνεργασία με την Binance», γεγονός που οδήγησε επενδυτές στην καταγραφή σημαντικών ζημιών.

Το Νοέμβριο του 2022, ο Ρονάλντο συνεργάστηκε με την Binance για πώληση κρυπτονομισμάτων που απεικονίζει «μια εμβληματική στιγμή του Ρονάλντο απαθανατισμένη με τη μορφή ψηφιακού νομίσματος», έλεγε η εταιρεία στη σχετική διαφήμιση, ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα.

Τα NFT σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα που έγιναν γνωστά στον κόσμο και ουσιαστικά μετατρέπουν ουσιαστικά τα ψηφιακά έργα τέχνης και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα σε μοναδικά περιουσιακά στοιχεία που είναι εύκολο να πουληθούν και να αγοραστούν διαδικτυακά.

Οι ενάγοντες κατηγορούν το Ρονάλντο για «παραπλανητικές δηλώσεις» και ισχυρίζονται ότι «χρησιμοποίησε το όνομα και τη δημοφιλία του σε σχέση με τις παραπλανητικές δηλώσεις της Binance για να προωθήσει τα προϊόντα της πλατφόρμας».

Επίσης, κατηγορούν το Ρονάλντο ότι δεν αποκάλυψε «τον τρόπο που πληρώθηκε και το ύψος της αμοιβής του από την Binance», που απαιτείται από την αμερικανική νομοθεσία και ισχυρίζονται ότι η Binance και ο Ρονάλντο «γνώριζαν ότι αυτές οι διαφημίσεις στόχευαν σε καταναλωτές που δε γνωρίζουν τα κρυπτονομίσματα».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι οι διασημότητες πρέπει να «αποκαλύπτουν στο κοινό από ποιον και πόσα πληρώνονται για να προωθήσουν διάφορες επενδύσεις», όπως αναφέρεται στην αγωγή. Πέρυσι, η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έβαλε πρόστιμο άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίου πέρυσι για παρόμοια υπόθεση.

Η ομαδική αγωγή πάντως κάνει λόγο για ποσά που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Πάντως, ο Ρονάλντο συνεχίζει να προωθεί την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης και μίας ανάρτησης της Binance στο Χ στις 28 Νοεμβρίου, απευθυνόμενη φυσικά στους 110 εκατομμύρια ακολούθους του.

Ο Ρονάλντο δεν είναι ο μόνος διάσημος που έχει βρεθεί στο στόχαστρο τέτοιου είδους αγωγών. Ο Tom Brady, η Gisele Bundchen και άλλοι μπήκαν στο στόχαστρο αγωγών από επενδυτές του FTX για τη στήριξή του στην πλέον χρεοκοπημένη πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων.

Στο επίκεντρο της προσοχής έχει βρεθεί και η ίδια η Binance. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια για πρόστιμα και άλλες ποινές. Ο ιδρυτής της αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και πρέπει να πληρώσει 200 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα.

Η πλατφόρμα βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών που ερεύνησαν διάφορους κακόβουλους χρήστες που έκαναν συναλλαγές που σχετίζονται με παιδική κακοποίηση, ναρκωτικά και μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Ο ιδρυτής της πλατφόρμας βρίσκεται αντιμέτωπος και με ποινή φυλάκισης έως 10 ετών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό