22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

«Αντικρουόμενα συμφέροντα»: Αναλυτές αποτιμούν στον ΣΚΑΪ τη συνάντηση Λαβρόφ – Τσαβούσογλου

Ειδήσεις Ελλάδα

Το άνοιγμα των Βαρωσιών, όπως και την κατανομή των υδρογονανθράκων στην περιοχή έβαλε στην ατζέντα της επίσκεψής του στα κατεχόμενα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Η Άγκυρα φαίνεται πως προετοιμάζει ένα θερμό καλοκαίρι στην Κύπρο για αυτό άλλωστε και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκο Αναστασιάδης, σχεδόν καθημερινά παρεμβαίνει μιλώντας για την αδιαλλαξία των Τούρκων. 

To view this please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that
supports HTML5

Την ίδια ώρα έμπειροι αναλυτές και διεθνολόγοι αναλύουν στον ΣΚΑΪ τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης Λαβρόφ – Τσαβούσογλου.

Αναλυτικότερα, πρόγευση της τουρκικής προκλητικότητας στην Κύπρο έδωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομερ Τσελίκ ανακοινώνοντας τη συμμετοχή Ερντογάν στα κατεχόμενα στην επέτειο της εισβολής, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας να απέχουν από προβοκάτσιες. 

«Στις  τελετές της 20ης Ιουνίου στην Κύπρο προσπαθεί να παραβρεθεί ο πρόεδρος μας. Το είχε κάνει και όταν ήταν πρωθυπουργός. Όμως φέτος θα έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Διότι είναι μια περίοδος που αυξήθηκε η επιθετικότητα εναντίον της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Ειναι μια περίοδος που γίνονται προσπάθειες καταπάτησης δικαιωμάτων της ᾽᾽ΤΔΒΚ᾽και γίνεται μαύρη προπαγάνδα» ανέφερε.

Ο Κύπριος Πρόεδρος έχει, σε κάθε περίπτωση, στείλει επιστολές στον Αμερικανό Πρόεδρο αλλά και στον ΓΓ του ΟΗΕ αναδεικνύοντας την Τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα. 

«Η προσπάθεια μας συνεχίζει και θα συνεχίσει μέχρις ότου γίνει κατορθωτό να επαναληφθεί ο διάλογος, αλλά και απώτερο στόχο θα έχει να καρποφορήσει ένας νέος κύκλος συνομιλιών, πάντοτε στη βάση των Ηνωμένων Εθνών και, βεβαίως, στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος. έτσι ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά μαζί με τους συμπατριώτες μας» ανέφερε.

«Αρνούμαστε την προσπάθεια της  Ελληνοκυπριακής Διοίκησης που δείχνει την μη επίλυση ως προσπάθεια επίλυσης που κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες έχει λήξει η ημερομηνία τους στο ράφι ( ημερομηνία λήξης). Αυτή η εποχή έληξε»  έχει αναφέρει ο Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία εξακολουθεί να προσπαθεί να πατά επάνω σε δυο βάρκες αναζητώντας ερείσματα στη Ρωσία, όπως έδειξε η πρόσφατη συνάντηση Λαβρόφ Τσαβούσογλου παρά το ότι Μόσχα κι Άγκυρα έχουν περισσότερα πεδία διαφωνίας παρά συγκλίσεων. 

Σχετικά με το εάν η Τουρκία έχει κερδίσει κάτι τα τελευταία χρόνια που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Δύσης και Ρωσία,ο Νίκος Τζιφάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου εκτιμά πως έχει αποκομίσει σημαντικά οφέλη από αυτή τη σχέση. 

«Το σκεπτικό του κ. Ερντογάν είναι το εξής: Αν η δύση ανησυχήσει ότι ενδέχεται να χαθεί η Τουρκία ως εταίρος θα προσφέρει η Δύση περισσότερα ανταλλάγματα στην Τουρκία. Ταυτόχρονα η Τουρκία έχει αναζητήσει οφέλη από την ανάπυξη των σχέσεων με την Ρωσία. Και τα δυο δεν έχουν επαληθευθεί. Οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας είναι αρκετά σύνθετες και χαρακτηρίζονται από αντικρουόμενα συμφέροντα σε πάρα πολλά πεδία, σε πάρα πολλές διενέξεις, όπως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Συρία, το Κόσοβο, τη Βοσνία και τη Λιβύη» αναφέρει συγκεκριμένα.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Διεθνολόγος και ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης  εκτιμά πως περισσότερο δημιούργησε προβλήματα στην Τουρκία, προβλήματα πρώτον στο εσωτερικό και στην οικονομία, δεύτερον στην γεωπολιτική της θέση και ως εκ τούτου το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που προέκυψε με την άνοδο του Τζο Μπάιντεν στην εξουσία.

«Ουσιαστικά επέβαλλε στην Τουρκία την επιστροφή στη Δύση, αλλά με συγκεκριμένα περιθώρια αυτονομίας και ελευθερίας να παίζει κάποιο περιφερειακό ρόλο», τόνισε.

Αύριο 2/7, την Αθήνα επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Λιβυκής βουλής των Αντιπροσώπων Ακίλα Σάλεχ, που έχει δημοσίως τοποθετηθεί αρνητικά στο Τουρκολιβυκό σύμφωνο. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό