17.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Αντικειμενικές: Με το σταγονόμετρο το «κούρεμα» στους δήμους

Ειδήσεις Ελλάδα

Μόνον ένας στους στους 10 δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα δει τελικά το αίτημά του να ικανοποιείται. Σύμφωνα μ πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή που εξέτασε τα αιτήματα των δήμων για επανεκτίμηση των τιμών ζώνης, απέρριψε το 93% των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.

Ως εκ τούτου η διαδικασία επανεξέτασης θα προχωρήσει μόνο σε 12 από τους 169 δήμους όλης της χώρας, που υπέβαλαν ενστάσεις ζητώντας επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών τιμών.

Αυτοί οι δήμοι πήραν πράσινο φως

Πρόκειται για τους Δήμους:

Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου,Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου, ΛέρουΓιατί απορρίφθηκαν οι ενστάσεις

Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν υπέβαλαν αιτιολογημένα το αίτημα τους όπως ήταν υποχρεωμένοι, οι ενστάσεις απορρίφθηκαν οριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει και από τους Δήμους Μυκόνου και Αστυπάλαιας να υποβάλουν συμπληρωματικά στοιχεία προκειμένου να εξεταστεί η ένστασή τους. Οι συγκεκριμένοι δεν υπέβαλαν τα στοιχεία, με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι ενστάσεις τους, όπως έγινε και για τους υπόλοιπους 155 δήμους σε όλη τη χώρα οι οποίοι δεν υπέβαλαν αιτιολογημένα αιτήματα για επανυπολογισμό των τιμών ζώνης.

Στους δήμους αυτούς περιλαμβάνεται και ο μεγαλύτερος της χώρας, αυτός της Αθήνας ο οποίος έσυρε πρώτος τον χορό των αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν το 2022.

Διορθώσεις χωρίς αναδρομικό χαρακτήρα

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ανάθεση σε ιδιώτες εκτιμητές της επανεξέτασης των αντικειμενικών αξιών για τους 12 δήμους. Οι εκτιμητές θα υποβάλουν την πρότασή τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξουν διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες, αυτές δεν θα ισχύσουν  αναδρομικά αλλά από τη ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό