22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ανταρκτική: Συρρίκνωση θαλάσσιου πάγου στο μέγεθος της Αργεντινής

Ειδήσεις Ελλάδα

Το φαινόμενο έχει περιγραφεί από ορισμένους επιστήμονες ως εξαιρετικό, κάτι που είναι τόσο σπάνιο, που οι πιθανότητες να συμβεί είναι μόνο μία φορά στα εκατομμύρια χρόνια

Καθώς το βόρειο ημισφαίριο πλήττεται από κύμα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι, τον χειμώνα, ένα άλλο τρομακτικό κλιματικό ρεκόρ αναμένεται να καταρριφθεί. Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έχει πέσει σε πρωτοφανή χαμηλά για αυτήν την εποχή.

Κάθε χρόνο, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής συρρικνώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα προς τα τέλη Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε αυτή την ήπειρο. Στη συνέχεια, ο θαλάσσιος πάγος συσσωρεύεται ξανά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αλλά φέτος οι επιστήμονες παρατήρησαν κάτι διαφορετικό.

Ο θαλάσσιος πάγος δεν έχει επιστρέψει στα αναμενόμενα επίπεδα. Στην πραγματικότητα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα για αυτή την εποχή από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ πριν από 45 χρόνια. Ο πάγος είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ του χειμώνα που σημειώθηκε το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC).

Στα μέσα Ιουλίου, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής ήταν 2,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από τον μέσο όρο του 1981 έως το 2010. Αυτή είναι μια περιοχή σχεδόν τόσο μεγάλη όσο η Αργεντινή ή το άρθροισμα των περιοχών του Τέξας, της Καλιφόρνιας, του Νέου Μεξικού, της Αριζόνα, της Νεβάδας, της Γιούτα και του Κολοράντο

Το παιχνίδι άλλαξε

Το φαινόμενο έχει περιγραφεί από ορισμένους επιστήμονες ως εξαιρετικό, κάτι που είναι τόσο σπάνιο, που οι πιθανότητες να συμβεί είναι μόνο μία φορά στα εκατομμύρια χρόνια. Αλλά ο Ted Scambos, ένας παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο του Colorado Boulder, είπε ότι «το παιχνίδι έχει αλλάξει. Δεν έχει νόημα να μιλάμε για τις πιθανότητες να συμβεί όπως ήταν το σύστημα, μας λέει ξεκάθαρα ότι το σύστημα έχει αλλάξει».

Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να καταλάβουν γιατί.

Its Winter in Antarctic and shockingly,almost 2 million kilometers² (about 772,000 miles²) less sea ice in Antarctica compared to same point last yearEven most dire climate models did not predict this to happen until at least 2050Our climate is collapsing now in 2023 pic.twitter.com/8IreJKsiIX

— GO GREEN (@ECOWARRIORSS) July 23, 2023

Η Ανταρκτική είναι μια απομακρυσμένη ήπειρος. Σε αντίθεση με την Αρκτική, όπου ο θαλάσσιος πάγος βρίσκεται σε μια σταθερά καθοδική τροχιά καθώς επιταχύνεται η κλιματική κρίση, ο θαλάσσιος πάγος στην Ανταρκτική έχει εκτοξευθεί από υψηλά επίπεδα ρεκόρ σε χαμηλά ρεκόρ τις τελευταίες δεκαετίες, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς αντιδρά στην παγκόσμια υπερθέρμανση.

Αλλά από το 2016, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να παρατηρούν μια απότομη πτωτική τάση. Ενώ η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος επηρεάζει τον θαλάσσιο πάγο, πολλοί επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι η κύρια κινητήρια δύναμη για την εξαφάνιση των πάγων.

«Το σύστημα της Ανταρκτικής ήταν πάντα πολύ μεταβλητό», είπε ο Scambos. «Αυτό το σημερινό επίπεδο διακύμανσης, ωστόσο, είναι τόσο ακραίο που κάτι έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ειδικά φέτος, σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια που πηγαίνουν τουλάχιστον 45 χρόνια πίσω».

Διάφοροι παράγοντες τροφοδοτούν την απώλεια θαλάσσιου πάγου, είπε ο Scambos, συμπεριλαμβανομένης της ισχύος των δυτικών ανέμων γύρω από την Ανταρκτική, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με την αύξηση της ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη.

«Οι θερμότερες θερμοκρασίες των ωκεανών βόρεια των ορίων του Ανταρκτικού Ωκεανού αναμιγνύονται με το νερό που είναι συνήθως κάπως απομονωμένο από τους υπόλοιπους ωκεανούς του κόσμου είναι επίσης μία σκέψη για το πώς να εξηγηθεί αυτό», είπε ο Scambos.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έφτασε στη χαμηλότερη έκτασή του από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων.

Ο θαλάσσιος πάγος παίζει ζωτικό ρόλο. Αν και δεν επηρεάζει άμεσα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καθώς επιπλέει ήδη στον ωκεανό, έχει έμμεσες επιπτώσεις. Η εξαφάνισή του αφήνει τα παράκτια στρώματα πάγου και τους παγετώνες εκτεθειμένα σε κύματα και ζεστά νερά των ωκεανών, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα στο λιώσιμο και το σπάσιμο.

Not to be alarmist but…this is what’s called a six-sigma event, now unfolding in Antarctica.

Otherwise known as a once-in-7.5-million-year event.

Hang onto your hats.

HT @EliotJacobson pic.twitter.com/BnWIli8Rj3

— John Gibbons (@think_or_swim) July 24, 2023

Η έλλειψη θαλάσσιου πάγου θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην άγρια ζωή, συμπεριλαμβανομένων των κριλ με τα οποία τρέφονται πολλές από τις φάλαινες της περιοχής, και των πιγκουίνων και τις φώκιες που βασίζονται στον θαλάσσιο πάγο για διατροφή και ανάπαυση.

Γενικότερα, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του πλανήτη, πράγμα που σημαίνει ότι η εξαφάνισή του θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις πέρα από την ήπειρο.

Ο θαλάσσιος πάγος αντανακλά την εισερχόμενη ηλιακή ενέργεια πίσω στο διάστημα, όταν λιώνει, ενώ τα πιο σκοτεινά νερά του ωκεανού απορροφούν την ενέργεια του ήλιου.

Σε μέρη της Ανταρκτικής παρατηρούνται ανησυχητικές αλλαγές εδώ και καιρό. Η χερσόνησος της Ανταρκτικής, μια αλυσίδα από παγωμένα βουνά που προεξέχουν από τη δυτική πλευρά της ηπείρου, είναι ένα από τα μέρη που θερμαίνονται ταχύτερα στο νότιο ημισφαίριο.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό