23.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Αντί σχολίου – Ανασκόπηση 31-07-2023 έως 06-08-2023

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιμέλεια:Κουλογιάννης Κωνσταντίνος

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλες και όλους που χθες είχαν την ονομαστική τους εορτή, αλλά και σε όσους η χθεσινή αλλά και η σημερινή ημέρα είναι ή ημέρα των γενεθλίων τους.

Όπως
κάθε χρονιά έτσι και φέτος, το «σχόλιο της Δευτέρας» θα κάνει διακοπές
τον Αύγουστο και θα είναι μαζί σας πάλι από τον Σεπτέμβριο.Διακοπές
όμως δεν θα κάνει η ενημέρωσή σας, γι’ αυτό και τις επόμενες εβδομάδες
αντί σχολίου, όπως έχουμε καθιερώσει εδώ και πολλά χρόνια, θα
παραθέτουμε συνοπτικά όλα τα θέματα της περασμένης εβδομάδος.

Εάν λείψατε την περασμένη εβδομάδα δείτε:

➾ Αντί σχολίου – Ανασκόπηση 24-07-2023 έως 30-07-2023 – Φοριούνται και σε μπλουζάκια… 

 

■ Σημαντικά θέματα εβδομάδος

Μέτρα για τους πυρόπληκτους

1 . Παράταση προθεσμιών δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, παρακρατούμενων φόρων, φόρων μεταβίβασης, Κεφαλαίου, ΦΠΑ, τελών και λοιπών έμμεσων φόρων

2 . Παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από πυρκαγιές Ιουλίου 2023

3 . Από 2.8. είναι δυνατή η επανένταξη ρυθμίσεων για πρόσωπα με κύρια κατοικία / έδρα / εγκατάσταση σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές του Ιουλίου : (Επανένταξη ρυθμίσεων: Διαθέσιμη από 2/8, για πρόσωπα με κύρια κατοικία, έδρα, εγκατάσταση σε πληγείσες περιοχές)

4 . Έκτακτη οικονομική ενίσχυση έναντι στεγαστικής συνδρομής σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 17η ως την 31η Ιουλίου 2023

5 . Έκτακτη οικονομική ενίσχυση έναντι επιχορήγησης για αντιμετώπιση ζημιών σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 17η ως την 31η Ιουλίου 2023

6 . Η πλατφόρμα για την αρωγή στους πληγέντες άνοιξε και οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν έως 16.8.2023 : [Άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές – Έως 16.8.2023 οι αιτήσεις]

7 . Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών για τους πληγέντες από πυρκαγιές – Δημοσιεύθηκε η απόφαση

Αναστολή καταβολής για πάσης φύσεως ασφαλιστικές εισφορές, τρέχουσες και καθυστερούμενες, που οφείλονται από τα πρόσωπα του άρθρου 1 προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης.

Ουσιαστικά πρόκειται για ρύθμιση των οφειλών σε δόσεις μετά από περίοδο αναστολής 6 μηνών.  Προσοχή πρέπει και εδώ να υποβληθεί αίτηση .

Η

απόφαση   →
Δ.15/Δ’ /71184/2023

8 . ΥΠΑΑΤ: Αποφάσεις του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις σε πληγέντες παραγωγούς από πυρκαγιές

9 . Εφαρμογή μέτρων για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις – Αναστολή συμβάσεων – Προθεσμίες υπεύθυνων δηλώσεων

10 . Όλες οι παρατάσεις του υπ.Οικονομικών και της ΑΑΔΕ συγκεντρωμένες σε πίνακες : Οι παρατάσεις και τα λοιπά μέτρα που θα εφαρμοστούν στις πυρόπληκτες περιοχές

Λοιπά σημαντικά θέματα

✔ Παράταση λύσης μισθώσεων έως 31.8.2023

Σύμφωνα με την απόφαση  Α.1118/2023  τροποποιείται η ΠΟΛ.1162/2018 και η παρ. 2 του άρθρου 9 της απόφασης, αντικαθίσταται ως εξής:

«Σε περίπτωση που συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει μέχρι την 31η Αυγούστου 2023 την ημερομηνία της λύσης, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.».
Η συγκεκριμένη προθεσμία είχε παραταθεί διαδοχικά:

– Έως 31.03.2023 με την Α.1018/20.2.2023
– Έως 30.06.2023 με την Α.1044/31.3.2023
– Έως 31.07.2023 με την Α.1092/26.6.2023

Η απόφαση   →
Α.1118/2023

✔ Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Αυγούστου 2023

Χωρίς σχόλια…

✔ Νέο νομοσχέδιο σε Διαβούλευση – Υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τις ψηφιακές πλατφόρμες και κυρώσεις – Υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Συμμόρφωσης και διασύνδεση με την Α.Α.Δ.Ε. των τερματικών EFT/POS

Με το νομοσχέδιο αυτό επιβάλλονται υποχρεώσεις στους διαχειριστές πλατφορμών της οικονομίας του διαμοιρασμού που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), ανεξαρτήτως της έδρας τους, οι οποίοι πλέον οφείλουν να συλλέγουν και να κοινοποιούν στις φορολογικές αρχές δεδομένα σχετικά με τους πωλητές που αξιοποιούν τις πλατφόρμες για να δραστηριοποιούνται σε τομείς, όπως μισθώσεις ακίνητης περιουσίας και μέσων μεταφοράς, παροχή προσωπικών υπηρεσιών και πώληση αγαθών.

Θεσπίζεται επίσης η υποχρέωση διασύνδεσης των οντοτήτων που χρησιμοποιούν τερματικά «Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Κεφαλαίων στο Σημείο Πώλησης (Electronic Funds Transfer at the point of sale, EFT/POS)», ημεδαπών ή αλλοδαπών παρόχων, διασύνδεσης και παροχής στη φορολογική διοίκηση, πληροφοριών για τις συναλλαγές που εκτελούνται μέσω αυτών, είτε μέσω διασύνδεσης των τερματικών με Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς, είτε απευθείας με τα πληροφοριακά συστήματα της φορολογικής διοίκησης.
Παράλληλα, προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης με την Α.Α.Δ.Ε. από μέρους των οντοτήτων των τερματικών «EFT/POS», η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη ή τη συνέχιση της νόμιμης λειτουργίας των τερματικών «EFT/POS».

Περαιτέρω θεσπίζονται κυρώσεις επί παράλειψης υποβολής Δήλωσης Συμμόρφωσης στην Α.Α.Δ.Ε., καθώς και επί μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις διασύνδεσης και λειτουργίας με την Α.Α.Δ.Ε, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του νέου πλαισίου.

Περισσότερα όταν το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στη Βουλή.

✔ Εξαίρεση από τέλος επιτηδεύματος: Διαθέσιμη η διαδικασία ενστάσεων στο ΕΡΓΑΝΗ – Οδηγίες

Από 4.8.2023 είναι διαθέσιμη στο περιβάλλον του Π.Σ. Εργάνη η διαδικασία υποβολής ένστασης αναφορικά με την εξαίρεση από το Τέλος Επιτηδεύματος από επιχειρήσεις, οι οποίες κατά το τελευταίο φορολογικό έτος έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της παρ.3 του αρ.4 της ΚΥΑ Α.1040/2023 (ΦΕΚ Β’ 2122).

Η ένσταση που υποβάλλεται αφορά την ορθότητα των στοιχείων πλήρους απασχόλησης που τηρούνται στο Π.Σ. Εργάνη και προϋποθέτει έλεγχο των στοιχείων αυτών και υποβολή ένστασης μόνο για τις περιπτώσεις που τα πραγματικά στοιχεία πλήρους απασχόλησης δεν συμφωνούν με τα τηρούμενα στο Π.Σ. Εργάνη.

Οι οδηγίες  → εδώ

 

✔ Κάλυψη τεκμηρίου με δωρεές που υποβλήθηκαν μετά τη λήξη του οικείου έτους πλην όμως οι δωρεές έλαβαν χώρα πριν την πραγματοποίηση των δαπανών

Σημαντική απόφαση της ΔΕΔ. «Η εν λόγω φορολογική αρχή, προκειμένου να κάνει αποδεκτό ποσό που αναγράφεται στον κωδ. 781 [Χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κλπ.], για το οποίο η οικεία δήλωση δωρεάς έχει υποβληθεί μετά τη λήξη του έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η δαπάνη, οφείλει να μην αρκείται στην επίκληση και μόνον της εν λόγω δήλωσης δωρεάς αλλά πρέπει επιπλέον να εξετάζει, κατ’ εκτίμηση του συνόλου των στοιχείων και των συνθηκών της υπόθεσης, τη διαδρομή μέσω των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών του δωρητή και του δωρεοδόχου, ώστε να τεκμηριώνεται η έγκαιρη παράδοση και η λήψη της δωρεάς και η μεταγενέστερη ανάλωσή της στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

Αντίθετη ερμηνεία οδηγεί στην καταστρατήγηση των διατάξεων του άρθρου 34 του ΚΦΕ και στον περιορισμό του δικαιώματος του φορολογούμενου να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων με πραγματικά και νομίμως φορολογημένα ή απαλλασσόμενα χρηματικά ποσά που περιήλθαν στη διάθεσή του, ειδικά στην περίπτωση που τα ποσά αυτά περιέρχονται σε αυτόν τις τελευταίες ημέρες του χρόνου και δεν υφίσταται ικανό χρονικό διάστημα για την υποβολή δήλωσης δωρεάς, η οποία δύναται να υποβληθεί εμπρόθεσμα εντός έξι (6) μηνών από την παράδοση του αντικειμένου της άτυπης δωρεάς, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του ν. 2961/2001».

Σημείωση : Αν και έτσι θα έπρεπε να εξετάζονται παρόμοιες υποθέσεις, χρήσιμο θα ήταν να τροποποιηθεί και ο νόμος έτσι ώστε να μην χρειάζονται ερμηνευτικά τεχνάσματα για την δικαίωση του αυτονόητου. Σήμερα η απόφαση αυτή κινείται στα όρια της νομιμότητας και επιπλέον σε ανάλογες περιπτώσεις η ΔΕΔ δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία…

 

✔ Τέλος στην προδήλωση μεταβολών ωραρίου με την χρήση της ψηφιακής κάρτας

Την κατάργηση της προδήλωσης τροποποιήσεων του ωραρίου εργαζομένων και της υπερωριακής απασχόλησης πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της, προανήγγειλε για τους εργοδότες που θα εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την διάρκεια συνάντησής του με την διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, υπό τον Πρόεδρό του κ. Παύλο Ραβάνη.

Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι γίνεται πιο εύκολη η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ειδικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προσωπικό κάτω από 20 άτομα. Το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ώρες.

 

✔ Αυξάνεται το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στα 10.500 ευρώ

Ο Υπουργός εργασίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα μετά από έλεγχο που έγινε από κλιμάκιο της επιθεώρησης εργασίας :

«…. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, κάνουν πολύ καλή δουλειά. Αυτό το καλοκαίρι, πιστεύω, έχουμε κάνει την παρουσία μας αισθητή και στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές που ήταν ένα μόνιμο αίτημα και θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί ήταν και δική μου ενθάρρυνση να γίνει αυτό με μεγαλύτερη ένταση. Τους μήνες που έρχονται, με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε, θα δώσουμε πολύ μεγάλη μάχη όχι μόνο για την ανασφάλιστη αλλά και για την υποδηλωμένη εργασία που είναι ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος στις εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν αυτό που τους αναλογεί. Στο νομοσχέδιο που καταθέτουμε αυξάνουμε το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στο ύψος της αδήλωτης εργασίας, δηλαδή στα 10.500 ευρώ».

✔  Διευκρινίσεις Α. Γεωργιάδη για την εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες – Δεν καταργείται η ελάχιστη περίοδος ανάπαυσης

Στην αρχή εμείς είπαμε και κοιτάξτε αυτοί δεν κατάλαβαν ήθελαν όμως να πούνε για να γίνει αυτό και μετά που κατάλαβαν εμείς είπαμε ότι ισχύει αλλά ύστερα μόλις μόλις όπως είπαμε με ότι αυτό εμείς δεν καν θέλαμε να πούμε μετά αυτοί κατάλαβαν ότι εμείς δεν είπαμε και εμείς τελικά το είπαμε και καταλάβαμε ότι το είπαμε, αλλά μετά αυτοί έκαναν πως δεν κατάλαβαν ότι δεν το είπαμε ενώ εμείς δεν το είπαμε ή το είπαμε αλλά δεν το καταλάβαμε ότι το είπαμε, αυτό ακριβώς τίποτε άλλο…

«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το Π.Δ. 88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

 

■ O Λογιστής στην μεγάλη και τη μικρή Οθόνη 

Ένα απολαυστικό βίντεο : Δείτε την πρώτη ταινία για τους Έλληνες Λογιστές «Ο Λογιστής και η Εφορία στη Μικρή και στη Μεγάλη Οθόνη»

 

■Επισημάνσεις – αρθρογραφία – ΔΕΔ

✔ Επισκόπηση πρόσφατης αρθρογραφίας, επισημάνσεων και νομολογίας

✔ Μη καταβολή αποδοχών σε εργαζόμενο λόγω επίσχεσης εργασίας ενώ η επιχείρηση έχει αναρτήσει στο taxis βεβαίωση αποδοχών – Αποδοχή με βάση τα πραγματικά δεδομένα

✔ Επιδικασθείσα αποζημίωση κατά τα άρθρα 105 και 106 ΕισΝΑΚ που καταβλήθηκε για αποκατάσταση ζημίας εξαιτίας στέρησης αποδοχών, αποτελεί εισόδημα από μισθωτή εργασία

✔ Μη επιβολή προστίμων όταν δεν προκύπτει το πλήθος των συναλλαγών και μη επιβολή λόγω αναγραφής εσφαλμένου συντελεστή ΦΠΑ και μη έκδοσης δελτίου αυτοπαράδοσης – Συμπληρωματικά στοιχεία και παραγραφή

✔ Άρθρα Προβλέψεις σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π.

✔ Άρθρα Τι είναι οι εξωλογιστικοί (πλασματικοί – ατιμολόγητοι) τόκοι των τραπεζών;

✔ Αποσβέσεις – Ο πίνακας των παγίων που περιλαμβάνεται στο προσάρτημα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μη τήρηση του μητρώου παγίων

 

■Τα νέα της ΑΑΔΕ

✔ Στη δημοσιότητα τα στοιχεία μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

✔ Σε πλήρη λειτουργία το φθινόπωρο το «ψηφιακό μάτι» ελέγχων της ΑΑΔΕ

Ειδικότερα, οι σχετικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 νομικά πρόσωπα.
Το σύνολο των οφειλών (εκτός των οφειλών στον e-ΕΦΚΑ) αγγίζει τα 130.365.252.084,25 …. περίπου…

✔ Εγχειρίδιο επιλεγμένων λειτουργικών διαδικασιών Υπηρεσιών της ΓΔΟΥ έτους 2023.
Η απόφαση  →  Δ.ΟΡΓ.Γ 1096358 ΕΞ 28-07-2023

✔ Οργανισμός ΑΑΔΕ – Συμπλήρωση και ανακαθορισμός αρμοδιοτήτων.
Η απόφαση  → Δ.ΟΡΓ.Α 1094743 ΕΞ 2023

✔  Περιγράμματα θέσεων εργασίας υπηρεσιών ΑΑΔΕ – Τροποποίηση αποφάσεων.
Η απόφαση  → ΔΔΑΔ Ε 1097278 ΕΞ 28-07-2023

 

■ Το ξέρετε ότι…

Στην Ισπανία η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου δημοσιεύθηκε στις 30.Ιουνίου 2023 και περιέχει τα στοιχεία των φορολογούμενων με χρέη άνω των 600.000 ευρώ έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022. Η λίστα  περιλαμβάνει συνολικά 6.076 οφειλέτες (1009 φυσικά πρόσωπα και 5067 νομικά πρόσωπα). Το συνολικό χρέος αυτών των κακοπληρωτών προς το δημόσιο ανέρχεται στα 15.212 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα στην Ελλάδα οι οφειλέτες με χρέη άνω των 600.000 ευρώ αγγίζουν τα 127.540 εκατ. ευρώ!.

Στην Εσθονία η λίστα των οφειλετών από φορολογικές οφειλές που δημοσιεύθηκε την 1η Αυγούστου περιέχει 5.629 νομικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 1.000 ευρώ και συνολικό ύψος οφειλών προς το δημόσιο το ποσό των 194 εκατ. ευρώ.

 

■ Δηλώσεις

✔ Χ. Θεοχάρης: «Η πάταξη της φοροδιαφυγής, προτεραιότητα για την κυβέρνηση»
 

 

 

■ Το ξέρετε ότι….

Στην Ολλανδία οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν εκτίμηση εισοδήματος και δαπανών για τις μηνιαίες πληρωμές (προκαταβολή φόρου) ή τις επιστροφές που λαμβάνουν από τη φορολογική διοίκηση. Οι εκτιμήσεις αυτές οριστικοποιούνται φυσικά με την φορολογική δήλωση. Οι φορολογούμενοι λαμβάνουν επιστροφή ή καταβάλλουν προκαταβολή  φόρου βάση της δικής τους εκτίμησης ή της εκτίμησης που κάνει η φορολογική διοίκηση μία φορά κάθε έτος με βάση το εισόδημα του προηγούμενου έτους. Οι φορολογούμενοι μπορούν να αλλάξουν την εκτίμηση αυτή μέσα στο έτος εάν αλλάξει το επίπεδο του εισοδήματος τους ή διάφορες άλλοι παράμετροι.

Ένα ανάλογο σύστημα εκτίμηση εισοδήματος (αυτοαξιολόγηση) λειτουργεί και στο Ηνωμένο βασίλειο. Η δήλωση αυτοεκτίμησης μπορεί να υποβληθεί μετά τον Απρίλιο του κάθε έτους και για το εισόδημα του 2023 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024. Εάν από την εκτίμηση προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο ο φορολογούμενος μπορεί να συμφωνήσει πρόγραμμα πληρωμών (προκαταβολή) σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση έτσι ώστε να μην χρειάζεται να καταβάλει εφάπαξ όλο το ποσό που θα προκύψει από την υποβολή της δήλωσης το 2024.
 

 

■ Εργατικά Ασφαλιστικά – ΔΥΠΑ

✔ 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν στη Ρόδο με voucher Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ

✔ Πρόστιμα 1,2 εκατ. ευρώ για εργασιακό trafficking από την Επιθεώρηση Εργασίας

✔ Την Τρίτη, 8 Αυγούστου, η καταβολή Αδειοδωροσήμου σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους

✔ Παράταση του προγράμματος κατάρτισης 150.000 εργαζομένων

✔ ΣτΠ: Διεύρυνση δικαιούχων κατασκηνωτικού προγράμματος e-ΕΦΚΑ

✔ Επιτρέπονται οι εταιρικοί μετασχηματισμοί του ν. 4601/2019 κατά την υλοποίηση Δράσεων του ΕΠΑνΕΚ

✔ Στο 11,1% το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

✔ 375984/01-08-2023 Καταβολή Αδειοδωροσήμου Αυγούστου 2023 (Β’ Τετραμήνου) σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους

✔ Κλάδος Γουνοποιίας: Νέα παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας.
Η απόφαση  → 69144/25-07-2023

✔ Πρόστιμα 110.000 ευρώ από την Επιθεώρηση Εργασίας κατά τη διάρκεια του καύσωνα

 

■Χρήσιμα

✔ Χρήσιμες ιστορικές αναδρομές : Χρόνος έκδοσης παραστατικών με βάση τα Ε.Λ.Π. (ν.4308/2014) και MyData

 

■Κλαδικά

✔ ΕΦΕΕΗ – Συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Θεοχάρη – Το υπόμνημα με τις προτάσεις που κατατέθηκε

✔ ΕΛΦΕΕ Ν. Χίου: Κλειστά τα λογιστικά γραφεία μέλη της Ένωσης από τις 11 μέχρι και τις 20 Αυγούστου

 

 

■ΣτΕ – ΔΕΕ -Α.Π.

✔ ΣτΕ: Το ΕΣΡ δεν μπορεί να επιβάλει πρόστιμα σε παρόχους τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω διαδικτύου

✔ ΣτΕ 2363/2022 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου περί ενιαίου ανταποδοτικού τέλους ακινήτων – Τέλη φωτισμού και καθαριότητας – Ειδικός συντελεστής για τους χώρους των μεταφορικών εταιρειών

✔ ΣτΕ 1342/2023: Αγωγή συνταξιούχων ΕΤΕΑΕΠ με την οποία ζητείται αποζημίωση για μη καταβολή περικοπέντων από την επικουρική σύνταξή τους δώρων εορτών και επιδόματος αδείας

✔ ΣτΕ 1749/2022 ΕΔΟΕΑΠ: Συνταγματική η επιβολή πρόσθετης εργοδοτικής εισφοράς 2% στα ΜΜΕ

✔ ΣτΕ 2352/2022 Πρόστιμο ΦΠΑ λόγω λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων – Άρθρο 19 παρ. 18 ν. 3091/2002 – Παραγραφή

✔ ΣτΕ 2083/2022 Μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου – Προσωπική Εταιρεία

✔ Άρειος Πάγος 461/2022 Επίσχεση εργασίας

✔ ΣτΕ 2415/2022 Πράξη επιβολής προστίμου λόγω λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων – Αμετάκλητη αθωωτική απόφαση ποινικού δικαστηρίου – Ne bis in idem

✔ ΣτΕ 1373/2022 Η ιδιότητα ως μέλους της διοίκησης και ως βασικού μετόχου δεν αποκλείει τον χαρακτηρισμό της εργασίας προς τις εταιρίες αυτές ως εξαρτημένης

✔ ΣτΕ 371/2023 Επιλογή οργανισμού ασφάλισης ασθένειας

 

■ Το ξέρετε ότι…

Η τσέχικη φορολογική διοίκηση διατηρεί συγκεκριμένη κατηγορία δελτίων τύπου για τη διάψευση των ανακριβειών που δημοσιεύονται από μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

 

■Λοιπά ενδιαφέροντα

✔ Δημοσιεύθηκε η 2η τροποποίηση της Πρόσκλησης της Δράσης «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» του ΕΣΠΑ 2021-2027

✔ ΕΣΠΑ 2021-2027: Εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού της Δράσης «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜΜΕ» για τις Περιφέρειες σε Μετάβαση (Αττική, Ν. Αιγαίο)

✔ Εξωδικαστικός μηχανισμός – Υπ. Οικ.: Ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων για τον Ιούλιο

✔ Ενίσχυση ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων – Προθεσμία ολοκλήρωσης επενδύσεων που έχουν ενταχθεί έως και 10/04/2019

 

■ Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις 

✏  Φορολογική αποθήκη ενωσιακών οχημάτων: Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας, παρακολούθηση και λειτουργία.
Η απόφαση  → Α.1113/2023

✏  Προέγκριση μεθοδολογίας ενδοομιλικής τιμολόγησης – Επικαιροποίηση διαδικασίας και λοιπά σχετικά θέματα (Άρθρο 22 ν. 4987/2022) .
Η απόφαση  →Α.1107/2023

✏  72189/2023 Τροποποίηση της υπ’ αρ. 189/2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Καθορισμός ειδικότερων θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία του προγράμματος “Σπίτι μου” του Κεφαλαίου Α’ του Μέρους Β’ του ν. 5006/2022 (Α’ 239)» (Β’ 1180).

Καλή συνέχεια. Με καλοκαιρινή διάθεση…

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό