21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ανοίγει (;) το ασφαλιστικό, η καμπάνα στην PwC για την απάτη στην Aegean Marine, οι χάκερς της ΕΤΑΔ και οι πράσινοι στόχοι της Motor Oil – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Καμπάνα

Υψηλό πρόστιμο και πειθαρχικές ποινές επέβαλε η αρμόδια Αμερικανική εποπτική Αρχή (PCAOB ) στην PwC Greece, με ανακοίνωση κόλαφο για αποτυχία αποκάλυψης της απάτης στον ισολογισμό 2016 της Aegean Marine Petroleum Network Inc εταιρείας συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Η απόφαση υποστηρίζει ότι οι ορκωτοί ελεγκτές δεν αποκάλυψαν ως όφειλαν το γεγονός ότι υπήρχαν εικονικές συναλλαγές της Aegean Marine με εταιρείες-βιτρινες, με επικεφαλής πρώην υπαλλήλους, διευθύνσεις σε πολυκατοικίες και «μαγειρέματα» που έβλαψαν τους μετόχους. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση η PwC Greece και ο εταίρος της (partner) Κωμοδρόμος δέχτηκαν τις ποινές και να πληρώσουν τα πρόστιμα για να «καθαρίσουν» την υπόθεση.

Ο κ. Π. Τσακλόγλου

Εν τη ρύμη(;) του λόγου του προ ημερών ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου, σε μία εκδήλωση ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι πρόκειται να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης στα αμέσως επόμενα χρόνια. Κι αυτό προκύπτει από μία πρόνοια του σχετικού νόμου, σύμφωνα με την οποία οι αλλαγές στο δημογραφικό θα προκαλούν και αύξηση των ορίων!

Κακή συγκυρία

Όπως αντιλαμβάνεστε ήταν η χειρότερη συγκυρία για ειπωθεί κάτι τέτοιο. Από την μία πλευρά η ακρίβεια, με την οποία έχει εμπλακεί προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη το «κεφαλικό χαράτσι» σε περίπου 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες, το μόνο που δεν ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου ήταν να ανοίξει και θέμα με τα συνταξιοδοτικά όρια… Και με τους κυβερνητικούς βουλευτές να βρίσκονται «στα κάγκελα»!

Δεν πρόκειται μέχρι το 2027

Προσπάθησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης να το κλείσει το θέμα. Δεν ξέρω αν το κατάφερε. Θα φανεί στις επόμενες ημέρες. Ρώτησα όμως στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο και τι πρόκειται να συμβεί. Μου εξήγησε «σε απλά ελληνικά» ότι η χρονιά που σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη του νόμου πρέπει να επανεξεταστούν όρια συνταξιοδότησης είναι το 2027! Πρόκειται για εκλογική χρονιά! Είναι δυνατόν – μου είπε – σε τέτοια συγκυρία να ανοίξει θέμα ασφαλιστικού, που να αφορά μάλιστα την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης; Ούτε μία στο εκατομμύριο!

Την επομένη;

Όμως την επομένη των εκλογών και ανάλογα με το «πολιτικό χρώμα» της κυβέρνησης κανείς βεβαίως δεν εγγυάται να βρεθεί το θέμα στο «τραπέζι των αποφάσεων». Θα βοηθήσουν βέβαια και οι ξένοι οργανισμοί – σας θυμίζω ότι το ΔΝΤ στην έκθεση του ζήτησε να μην αυξηθούν οι συντάξεις! – και το πράγμα θα εξελιχθεί κανονικά. Ταύτα!

Το «χαράτσι» τον Δεκέμβριο

Επίσης να σας ενημερώσω ότι το νομοσχέδιο για την φοροδιαφυγή που συνέταξε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – ξέρετε αυτό με το «χαράτσι» – δόθηκε χθες στη δημόσια διαβούλευση. Που θα ολοκληρωθεί τις 27 Νοεμβρίου. Και για να μην «σέρνεται» και προκαλεί και πολιτική ζημιά, αναμένεται να ψηφιστεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Και το «ταμείο» στις ευρωεκλογές….

Χάκερς στα ακίνητα του δημοσίου

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χθες μάθαμε ότι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η γνωστή κι ως ΕΤΑΔ αντιμετώπισε περιστατικό παραβίασης στα πληροφοριακά της συστήματα, «με περιορισμένη επίδραση στις υπηρεσιακές λειτουργίες του οργανισμού», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της.

Με πιο απλά λόγια η ΕΤΑΔ δέχτηκε επίθεση από χάκερς.

Πάντως, δεν ξέρω αν βρήκαν τίποτα με δεδομένο ότι αν και στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας υπάρχουν 36.000 ακίνητα, στη συντριπτική τους πλειονότητα ούτε η ίδια η ΕΤΑΔ δεν γνωρίζει που βρίσκονται…

Το θετικό είναι πως τα αρμόδια στελέχη διέθεταν backups και ανακτήθηκαν τα δεδομένα της εταιρείας…

—-

Μότορ Οιλ

Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 21 Νοεμβρίου η διοίκηση της Motor Oil ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και φυσικά και του εννεαμήνου του έτους.

Και όπως μαθαίνω, οι επιδόσεις του ενεργειακού ομίλου αναμένονται σε υψηλά επίπεδα.

Πράσινη μετάβαση

Όμως, η διοίκηση επιφυλάσσει και κάποιες θετικές εκπλήξεις στους μετόχους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, θα παρουσιάσει και την πορεία του επενδυτικού της προγράμματος για τον πράσινο μετασχηματισμό.

Και οι στόχοι που έχει θέσει η Motor Oil εκτιμάται πως θα επιτευχθούν νωρίτερα…

Κοντός ψαλμός… και θα σας μεταφέρουμε τα όσα ειπωθούν στην τηλεδιάσκεψη των αναλυτών…

—-

Οι fans της Dior

Ποια ακρίβεια και ποιος πληθωρισμός; Οι fans της Dior δεν φαίνεται να πολυ – ενδιαφέρονται ούτε για market pass ούτε για καρτελάκια «μόνιμης μείωσης τιμής». Αλλά και η διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής του διάσημου γαλλικού οίκου μόδας δεν δείχνει να προβληματίζεται που φέτος η Μύκονος έγινε θύμα της επιτυχίας της. Εξάλλου υπάρχει πάντα το Κολωνάκι….

Large… στις αγορές τους οι Έλληνες

Εξ ου και στις οικονομικές καταστάσεις της Dior Grece αναφέρεται για το 2023 πως «η συνεχής ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα και η αυξανόμενη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών θα συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα της εταιρείας»!

Με τα «νούμερα» που έκανε ο γαλλικός οίκος στην εγχώρια αγορά πέρσι δικαιούνται να είναι λίγο – ή περισσότερο – λάρτζ.

Και οι επιδόσεις

Ο τζίρος της εταιρείας, με ένα κατάστημα στη Βουκουρεστίου και δύο εποχικά στη Μύκονο, παρουσίασε αύξηση κατά 55,69% δηλαδή 28,58 εκατ. ευρώ, έναντι 18,35 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 2,71 εκατ. ευρώ στα 6,65 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό