30.8 C
Athens
Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2024

Ανοίγει ξαφνικά θέμα…Καναδά για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την Ουγγαρία, αναφέρθηκε στο θέμα της έγκρισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, συνδέοντας το ξεκάθαρα με τα μαχητικά F16  που επιθυμεί να προμηθευτεί η Άγκυρα από τις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν την προηγούμενη Πέμπτη. Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι αυτό που συζητήθηκε είναι η ταυτόχρονη ψήφιση της έγκρισης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και η πώληση των F16 στην Άγκυρα από το Αμερικανικό Κογκρέσο. Οι θετικές εξελίξεις που θα προκύψουν από το Αμερικανικό Κογκρέσο σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, θα επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης στης Σκανδιναβικής χώρας στη Βορειατλαντική Συμμαχία.

‘Όπως γνωρίζετε, στείλαμε το πρωτόκολλο ένταξης και ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Το θέμα της Σουηδίας συζητήθηκε επίσης κατά τη συνάντησή μας με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Τζο Μπάιντεν. Σε αυτό το πλαίσιο αξιολογήσαμε και το ζήτημα των F-16 με τις ΗΠΑ. Κατά τη συνομιλία μας είπε «Εσείς να το περάσετε στη Βουλή και θα το περάσω στο Κογκρέσο με τον ίδιο τρόπο». Αυτός είπε: «Αφήστε τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον Υπουργό Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν να χειριστούν αυτή τη διαδικασία ταυτόχρονα. «Αν πράξουμε ταυτόχρονα, θα έχουμε την ευκαιρία να το περάσουμε από το κοινοβούλιο πολύ πιο εύκολα». ειπώθηκε.

Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε ξαφνικά στη συζήτηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον… Καναδά. 

«Ένα άλλο πολύπλοκο ζήτημα σχετικά με τη διαδικασία στο κοινοβούλιο είναι οι αρνητικές συμπεριφορές του Καναδά και ορισμένων συμμάχων σχετικά με τις αμυντικές προμήθειες… Όλα αυτά είναι αλληλένδετα. Πιστεύω ότι οι θετικές εξελίξεις που αναμένουμε όσον αφορά τόσο το θέμα των F-16 της Αμερικής όσο και την τήρηση των υποσχέσεών του από τον Καναδά θα επιταχύνουν τη θετική άποψη του κοινοβουλίου μας για το θέμα. Από την άλλη, υπάρχουν υποσχέσεις που μας έδωσε η Σουηδία στο Βίλνιους. Αναμένουμε να διατηρηθούν και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» είπε ο κ. Ερντογάν. 

Παράλληλα έριξε τροχιοδεικτικές βολές προς την Ε.Ε για το ότι η Τουρκία δεν έχει ενταχθεί πλήρως στην ευρωπαϊκή οικογένεια καλώντας την να εγκαταλείψει αυτό το λάθος. Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αισιόδοξος ότι υπό την προεδρία της Ουγγαρίας το θέμα θα συζητηθεί από διαφορετική βάση.

”Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά τη θέση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής. Είναι λάθος η Τουρκία, η οποία είναι πιο έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πολλές χώρες μέλη, να περιμένει στην πόρτα λόγω πολιτικών εμποδίων για χρόνια. Ενώ το στρατηγικό και οικονομικό δυναμικό της Τουρκίας απαιτεί να έχει ήδη επιτύχει την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μας αποσπούν διάφορες δικαιολογίες εδώ και χρόνια. Αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά στις διεργασίες που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια πόσο σημαντική και αποτελεσματική χώρα είναι η Τουρκία. Η ΕΕ πρέπει τώρα να εγκαταλείψει αυτό το λάθος. Ίσως, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ουγγαρίας, αυτό το θέμα μπορεί να συζητηθεί με διαφορετικό τρόπο και να γίνει ένα νέο βήμα ανάλογα.”

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό