18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ανθρακονημάτινες ζάντες για τα “καυτά” Hyundai N μοντέλα!

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια το θέμα με το βάρος των αυτοκινήτων έχει ξεφύγει. Εν μέρει κατανοητό, λόγω του αυξημένου εξοπλισμού ασφάλειας και άνεσης αλλά και της γενικότερης αύξησης στο μέγεθος των οχημάτων αλλά και πάλι, μερικά νούμερα απλά αψηφούν την λογική ενώ η στροφή στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης με τις βαριές μπαταρίες της σίγουρα δεν βελτιώνει την κατάσταση. Στο μέλλον θα δούμε λοιπόν τις εταιρίες να αναζητούν τρόπους μείωσης του βάρους των μοντέλων τους – ευφάνταστους και αναμενόμενους.

Ένας τομέας στον οποίο η Hyundai εντόπισε ευκαιρία για βελτιστοποίηση αφορά στις ζάντες ελαφρού κράματος. Θα μου πεις, σε ένα αυτοκίνητο που ζυγίζει 2 τόνους ή ακόμα περισσότερο, πόσο μπορεί να είναι το όφελος από μία ελαφρύτερη ζάντα; Σύμφωνα με την Hyundai, η οποία συνεργάστηκε με την ειδική στους τροχούς, Dymag και τους ειδικούς στα συνθετικά υλικά, Hankuk Carbon, μία ζάντα όπως αυτή που εξελίχθηκε και παρουσιάστηκε στο Goodwood Festival of Speed, η οποία χρησιμοποιεί ένα κεντρικό μέρος από σφυρήλατο μέταλλο και έναν ανθρακονημάτινο εξωτερικό δακτύλιο μπορεί να είναι από 40 έως 50% ελαφρύτερη από μία αντίστοιχου μεγέθους συμβατική ζάντα ελαφρού κράματος! Επιπλέον, οι νέες, “υβριδικές” ζάντες της Hyundai είναι σημαντικά πιο ανθεκτικές και μειώνουν την αδράνεια κύλισης ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οποιαδήποτε μείωση στην μη-αναρτώμενη μάζα ενός οχήματος έχει πολλαπλά οφέλη σε διάφορους τομείς – από την οδική συμπεριφορά και τις επιδόσεις μέχρι την βελτίωση της ποιότητας κύλισης μέσω της μείωσης του NVH (Noise, Vibration & Harshness).

Η Dymag προσθέτει δε ότι η “υβριδική” λύση που προτείνει με το μεταλλικό κεντρικό τμήμα είναι καλύτερη από τις εξολοκλήρου carbon ζάντες καθώς κάνει την δημιουργία επιπλέον σχεδίων ευκολότερη ενώ μειώνει και το κόστος παραγωγής. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτού του είδους οι ζάντες θα είναι φθηνές ή έστω, προσιτές στο ευρύ κοινό. Η Hyundai θα προσφέρει τις ανθρακονημάτινες ζάντες όχι μόνο στο ολοκαίνουριο Ioniq 5 N αλλά και σε άλλα μοντέλα της “N Performance” στο προσεχές μέλλον αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινώσει την τιμή τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό