16 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Ρόδο- Τουρίστες απομακρύνονται δια θαλάσσης

Ειδήσεις Ελλάδα

Για πέμπτη ημέρα η Ρόδος είναι αντιμέτωπη με τον πύρινο εφιάλτη, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστικών δυνάμεων και εθελοντών.

Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης. Το βασικό μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Λαέρμων και Λάρδου. Για προληπτικούς λόγους νωρίς το μεσημέρι αποφασίστηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδου και Πυλώνας και πριν από λίγο η εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοτάρι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σχετικό μήνυμα έφτασε στα κινητά των κατοίκων από το 112 και τους κατευθύνει προς την περιοχή Γεννάδι.

Όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός. η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα.

ΡοδιακήΗ φωτιά έφτασε σε ξενοδοχεία

Τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, που εξακολουθεί να καίει στη Ρόδο. Τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν νωρίτερα από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων υπό τον συντονισμό του K.EΠIX. Λ.Σ. -EΛ.AK από παραλίες των περιοχών Κιοτάρι και Λαρδος.

Για τον λόγο αυτό, επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη από το Λιμεναρχείο Ρόδου, ενώ παράλληλα ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ. Ήδη έχουν μεταφερθεί αρκετοί τουρίστες από το πλωτό του Λιμεναρχείου Ρόδου και με ιδιωτικά σκάφη που έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση. Συγκεκριμένα, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται, από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου. Αντίστοιχα, ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και ο στόλος θα κατευθυνθεί προς τη νότια Ρόδο προκειμένου να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.

Μεγάλο μέρος του νησιού χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο μέρος του νησιού είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος αφού για λόγους προστασίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

Η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δίνεται και με ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και από αρκετές ομάδες πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούν σε όλο το μέτωπο.

: ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό