16.8 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Ανελέητο σφυροκόπημα στη Γάζα – Σε νέα φάση ο πόλεμος, διπλωματικό αδιέξοδο

Ειδήσεις Ελλάδα

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς το βράδυ της Παρασκευής (27/10), ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την επέκταση της χερσαίας επίθεσης και αργά το βράδυ τανκς του IDF εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας ενώ αυξάνονται και οι βομβαρδισμοί.

 Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς  ανακοίνωσε το βράδυ πως βρίσκονταν σε εξέλιξη μάχες ανάμεσα σε μέλη του στρατιωτικού του βραχίονα και μονάδες του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, που έγινε χθες στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών άνευ προηγουμένου από την 7η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

LIVE camera από τη  Λωρίδα της Γάζας:

«Αντιμετωπίζουμε ισραηλινές χερσαίες εισβολές στην Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και στην Αλ Μπουρέιτζ (κεντρικά). Βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές μάχες», συνόψισαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν «στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, όπως έκαναν» και την προηγουμένη. Μονάδες του ισραηλινού στρατού μπήκαν στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, προτού αποσυρθούν.

Ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, ήταν ο πρώτος που επιβεβαίωσε την έναρξη της χερσαίας επίθεσης: «Το Ισραήλ μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και το αποτέλεσμα θα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων», δήλωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Παράλληλα, ο Ιορδανός υπουργός ανέφερε ότι «εάν κάποια χώρα καταψηφίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την αραβική πρόταση που προωθεί το Αμάν για ”ανθρωπιστική εκεχειρία” στη Γάζα, αυτό θα σημαίνει ότι εγκρίνει αυτόν τον παράλογο πόλεμο, αυτούς τους παράλογους σκοτωμούς».

Χαμάς: Η γη μας θα καταπιεί τα λείψανα Ισραηλινών στρατιωτών

Η Χαμάς δηλώνει «έτοιμη» να αντιμετωπίσει τη νέα ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης αργά την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι επεκτείνει τις επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα.

«Εάν ο (πρωθυπουργός Μπενιαμίν) Νετανιάχου αποφασίσει να εισέλθει στη Γάζα απόψε, η αντίσταση είναι έτοιμη και η γη της Γάζας θα καταπιεί τα λείψανα των στρατιωτών του» δήλωσε ο Εζάτ Αλ Ρισάκ, «ανώτερο μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram», την ώρα που το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο έχουν διακοπεί στη Γάζα. 

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν οι Financial Times, εκπρόσωπος της Χαμάς πρότεινε να απελευθερώσει ομήρους με αντάλλαγμα μια 5ήμερη κατάπαυση του πυρός, αλλά οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν θα απελευθερωθούν, θα κρατηθούν για ανταλλαγή.

Νωρίτερα, η Χαμάς, ζήτησε από όλον τον κόσμο «να αναλάβει αμέσως δράση» για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί. «Ζητάμε από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν τώρα για να σταματήσουν τα εγκλήματα και η σφαγή του λαού μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

«Η Χαμάς θα συντριβεί όπως οι Ναζί»

Το Ισραήλ, προχώρησε στην επόμενη φάση του πολέμου στη Μέση Ανατολή κάτι που επιβαίωσε αρχικά ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Ο IDF επεκτείνει απόψε τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα. Καλούμε τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν νότια», ανέφερε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ. Επίσης, τόνισε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το CNNi, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται από άρματα μάχης που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ενώ επιχειρούν και πολεμικά πλοία από θαλάσσης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν δήλωσε σήμερα: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την απεχθή έκκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός» και δεσμεύτηκε ότι η Χαμάς θα συντριβεί.

«Το Ισραήλ σκοπεύει να εξαλείψει τη Χαμάς όπως ο κόσμος αντιμετώπισε τους Ναζί και το ISIS», έγραψε ο Κοέν στο X.

Νωρίτερα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε ανθρωπιστική εκεχειρία, αλλά το οποίο επικρίθηκε επειδή δεν αναφέρθηκε στη Χαμάς.

«Ντροπή σας»! ήταν η αντίδραση του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο οποίος χαρακτήρισε «όνειδος» το ψήφισμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν, επικαλούμενη αυτή την παράλειψη.

Black out στις τηλεπικοινωνίες – Ανησυχία εκφράζει η HRW

Ένας κορυφαίος παλαιστινιακός πάροχος τηλεπικοινωνιών δήλωσε ότι υπέστη «πλήρη διακοπή όλων των υπηρεσιών επικοινωνίας και διαδικτύου» στη Γάζα την Παρασκευή.

Η παλαιστινιακή εταιρεία επικοινωνιών Jawwal μέλος του Ομίλου Paltel, ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν το τελευταίο διεθνές καλώδιο της Γάζας, το οποίο συνέδεε τον θύλακα με τον κόσμο

Ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους πως το black out στις τηλεπικοινωνίες θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερα θύματα τόσο λόγω της αδυναμίας των πολιτών να καλέσουν ασθενοφόρα, αλλά και από φόβο της έλλειψης δημοσιογραφικού ελέγχου προς το Ισραήλ.

Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών και της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον στρατό του Ισραήλ, υπάρχει κίνδυνος ν’ αποτελέσει «προκάλυψη» για τη διάπραξη «μαζικών ωμοτήτων», προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Ερίζουν IDF και Χαμάς για το νοσοκομείο Σίφα

Εν τω μεταξύ, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που έχει την εξουσία στη Γάζα διέψευσε ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Γάζα στον πόλεμο που διεξάγει με το Ισραήλ, όπως την κατηγόρησε ο ισραηλινός στρατός (IDF), λέγοντας ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο Σίφα στη Γάζα, βρίσκεται το στρατηγείο της.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε χθες πως 7.326 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 3.000 και πλέον παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας αφότου άρχισαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί αντιποίνων την 7η Οκτωβρίου.

Κατά τον ισραηλινό στρατό, όταν έγινε η πιο αιματηρή επίθεση στην ισραηλινή επικράτεια εκείνο το Σάββατο η Χαμάς πήρε 229 ομήρους, Ισραηλινούς, αλλοδαπούς και ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα. Η Χαμάς έχει αφήσει έκτοτε ελεύθερες τέσσερις γυναίκες, ενώ την Πέμπτη ανέφερε πως «σχεδόν 50» όμηροι σκοτώθηκαν στους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Λευκός Οίκος: Δεν σχολιάζουμε την επίθεση

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει την επέκταση της επίθεσης από το Ισραήλ, αλλά και το εάν οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις για τη νέα αυτή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

«Δεν πρόκειται να μιλήσω και να μπω σε λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που έχουμε με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ μας», δήλωσε ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι και συνέχισε: «Νομίζω ότι θα ήταν πολύ απρόσεκτο εκ μέρους μου να μπω σε αυτή την κουβέντα». Ο Κίρμπι αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εμπιστοσύνη στις κινήσεις του Ισραήλ γύρω από τις συνέπειες της νέας χερσαίας επιχείρησης. Ωστόσο, είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει στο Ισραήλ μερικές από τις «δύσκολες ερωτήσεις».

Παράλληλα, ο Κίρμπι γνωστοποίησε πως αλλα δέκα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στη Γάζα, εν μέσω των βομβαρδισμών από το Ισραήλ.

Ιράν: «Είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποίησε, ότι οι ένοπλες οργανώσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν «το δάχτυλο στη σκανδάλη», φοβούμενες μια κλιμάκωση στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Από όσα κατάλαβα και άκουσα από τα σχέδιά τους, έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ξέρετε, είναι πολύ πιο ισχυρό και βαθύ από αυτά που έχετε δει», είπε ο ΥΠΕΞ του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, μιλώντας για τις πρόσφατες συναντήσεις του με «στελέχη της αντίστασης στον Λίβανο και παλαιστινιακών ομάδων».

«Για αυτό πιστεύω ότι αν αυτή η κατάσταση παραταθεί και γυναίκες, παιδιά και άμαχοι συνεχίσουν να σκοτώνονται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όλα είναι πιθανά», πρόσθεσε μιλώντας στο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR. Ο Ιρανός υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα.

Σαουδική Αραβία σε ΗΠΑ: Καταστροφική η εισβολή

Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες ημέρες ότι μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη Μέση Ανατολή, μετέδωσαν οι New York Times. Παρέδωσαν αυτή την προτροπή σε ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ σε πολλαπλές συνομιλίες, σύμφωνα με έναν Σαουδάραβα αξιωματούχο και ένα δεύτερο πρόσωπο με γνώση των συζητήσεων.

Οι συνομιλίες έγιναν καθώς οι εντάσεις επεκτάθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Βασικά αγαθά όπως το νερό και τα καύσιμα λιγοστεύουν όλο και περισσότερο καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει και πολιορκεί τον θύλακα σε απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Χαμάς, την ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα που κυβερνά τη Γάζα.

Γκουτέρες: «Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας»

Στο άκουσμα της είδησης για επέκταση της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προχώρησε σε μία ανάρτηση – έκκληση στο «X» ζητώντας κατάπαυση του πυρός και λέγοντας ότι «αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας».

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παράδοση σωτήριων εφοδίων στην κλίμακα που χρειάζεται. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους».

Τουλάχιστον 29 δημοσιογράφοι νεκροί στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς

Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 29 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, κατήγγειλε χθες Παρασκευή η μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Ο πόλεμος, που πλέον διαρκεί τρεις εβδομάδες, ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, ξέσπασε έπειτα από την επίθεση του στρατιωτικού του βραχίονα σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, που ήταν η πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους το 1948.

«Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η CPJ κατέγραψε την πιο θανατηφόρα περίοδο για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν ένοπλες συρράξεις αφότου (…) άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία, το 1992», τόνισε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Ο ιστορικός τραγικός απολογισμός αυτός συνοδεύεται από «παρενοχλήσεις», «συλλήψεις» και «άλλα εμπόδια στη δημοσιογραφική δουλειά σε περιοχές που συμπεριλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ».

Καθώς περιορίζονται ολοένα περισσότερο τα περιθώρια που έχουν οι δημοσιογράφοι να κάνουν τη δουλειά τους, πλήττεται σε μεγάλο βαθμό «η δυνατότητα του κόσμου να μάθει και να καταλάβει τι συμβαίνει σε αυτή τη σύρραξη», κάτι που προφανώς «θα έχει συνέπειες» σε διεθνή κλίμακα, τόνισε η ΜΚΟ.

Εξέφρασε επίσης την «έντονη ανησυχία» της για την διακοπή των τηλεπικοινωνιών και της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Καθώς οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί χάνουν την επαφή με τα συνεργεία και τους ρεπόρτερ τους στη Γάζα, που είναι ανεξάρτητοι αυτόπτες μάρτυρες και δίνουν πληροφορίες για τις εξελίξεις και τον ανθρώπινο απολογισμό αυτού του πολέμου, κλείνει ένα παράθυρο που επέτρεπε στον κόσμο να δει την πραγματικότητα όλων των πλευρών που εμπλέκονται στη σύρραξη», επισήμανε η CPJ.

«Αυτή τη μαύρη ώρα, στεκόμαστε στο πλευρό των δημοσιογράφων, αυτών που αναζητούν την αλήθεια, η καθημερινή δουλειά των οποίων μας ενημερώνει για τα γεγονότα, ρίχνει φως στην ανθρώπινη κατάσταση, επιτρέπει τον έλεγχο της εξουσίας», πρόσθεσε.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.400 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, ενώ τουλάχιστον 229 απήχθησαν, κατά τις ισραηλινές αρχές. Στους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε σκοτώθηκαν πάνω από 7.300 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους πάνω από 3.000 παιδιά, κατά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σχεδόν 50 όμηροι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό