24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ανελέητες μάχες με τον Λίβανο, κραυγή αγωνίας από τη Γάζα και σκληρές προειδοποιήσεις από το Ιράν

Ειδήσεις Ελλάδα

Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να δηλώνει 100% έτοιμο για χερσαία εισβολή στη Γάζα, τον Λίβανο να εκτοξεύει επιθέσεις -που δεν μένουν αναπάντητες από τον ισραηλινό στρατό- και το Ιράν να παίρνει ξεκάθαρη θέση προειδοποιώντας πως δεν θα μείνει «απλός παρατηρητής» εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τις βιαιότητες.

 

Μάλιστα, αργά το βράδυ της Κυριακής οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως σκοτώθηκε επικεφαλής της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή, ενώ λένε πως συνολικά χτύπησαν 250 στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ισραήλ έφερε στο «φως» εγχειρίδιο που ισχυρίζεται πως ανήκει στη Χαμάς και δίνει οδηγίες στους στρατιώτες για το πώς να αιχμαλωτίσουν ανθρώπους με μεθόδους όπως το ηλεκτροσόκ. 

Οι IDF λένε ότι σκότωσαν διοικητή της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι σκότωσαν έναν διοικητή της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή.

 

Σε ανακοίνωσή τους οι IDF ανέφεραν ότι ο Ματέζ Εΐντ, διοικητής της νότιας περιφέρειας της πτέρυγας εθνικής ασφάλειας της Χαμάς, έγινε στόχος τους.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι επιτέθηκε σε 250 στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα την Κυριακή, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στον βορρά.

Θέμα χρόνου η χερσαία εισβολή στη Γάζα;

Οι IDF την Κυριακή γνωστοποίησαν επίσης πως προετοιμάζονται για χερσαία εισβολή στη Γάζα, μετέδωσε η εφημερίδα Haaretz. Μάλιστα, το επίπεδο ετοιμότητας των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, του προσωπικού των υπηρεσιών πληροφοριών και των στρατιωτών φέρεται να υπερβαίνει το 100%.

 

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Herzl Halevi, δήλωσε μάλιστα ότι «η ευθύνη μας τώρα είναι να εισέλθουμε στη Γάζα, να πάμε στα μέρη όπου η Χαμάς οργανώνει, λειτουργεί, σχεδιάζει και εκτοξεύει. Να τους χτυπήσουμε σκληρά παντού, κάθε διοικητή, κάθε πράκτορα και να καταστρέψουμε τις υποδομές. Με μια λέξη – να κερδίσουμε».

Ο Halevi έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνομιλίας με στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και τους είπε: «Θα κάνετε κάτι μεγάλο και σημαντικό».

Κραυγή αγωνίας από τις Αρχές της Γάζας

«Δεν μπορούμε πλέον να βοηθήσουμε τους τραυματίες κάτω από τα συντρίμμια», είπαν την Κυριακή οι Αρχές της Γάζας.

Συνολικά 1.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι τις τελευταίες 24 ώρες.

Η σκληρή προειδοποίηση του Ιράν

Το Ιράν, την Κυριακή, πήρε ξεκάθαρη θέση για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν να προειδοποιεί ότι αν το Ισραήλ δεν σταματήσει την «επιθετικότητά του στη Γάζα», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το πεδίο του πολέμου να επεκταθεί.

«Εάν τα μέτρα που αποσκοπούν στην άμεση διακοπή των ισραηλινών επιθέσεων που σκοτώνουν παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας καταλήξουν σε αδιέξοδο, είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν πολλά άλλα μέτωπα. Αυτό το ενδεχόμενο δεν αποκλείεται και γίνεται όλο και πιο πιθανό», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών στο Al Jazeera.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο Ιρανός ΥΠΕΣ φέρεται να είπε και ότι «αν δεν σταματήσουν οι σιωνιστικές επιθέσεις, τα χέρια όλων των πλευρών στην περιοχή βρίσκονται στη σκανδάλη».

Τρομάζει εγχειρίδιο που φέρεται να ανήκει στη Χαμάς

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο CNN ότι η Χαμάς ετοίμασε ένα εγχειρίδιο για την αιχμαλώτιση ομήρων, το οποίο περιλαμβάνει οδηγίες για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας απαγωγής. Το εγχειρίδιο βρέθηκε στο πτώμα ενός από τους τρομοκράτες της Χαμάς που βρέθηκαν εντός του ισραηλινού εδάφους.

Σύμφωνα με τον Χέρτζογκ, το εγχειρίδιο περιγράφει λεπτομερώς διάφορες φάσεις της απαγωγής, δίνοντας οδηγίες στους απαγωγείς να δημιουργήσουν χάος και να προκαλέσουν φόβο, δένοντας τα μάτια των αιχμαλώτων, χρησιμοποιώντας ηλεκτροσόκ και εκτελώντας όποιον αποτελεί απειλή ή προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή τους. Ο οδηγός συμβουλεύει επίσης τους τρομοκράτες να χρησιμοποιούν τους ομήρους ως ανθρώπινες ασπίδες, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις με βάση τη θρησκεία, τη φυλή ή το φύλο.

Επιπλέον, το εγχειρίδιο περιλαμβάνει ενότητα που εξηγεί την ιεραρχική δομή εντός των IDF, καθώς και αρκετές από τις πολεμικές τους δυνατότητες.

Ανησυχητικές διαστάσεις και στην κόντρα Ισραήλ – Λιβάνου

Στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο, οι ανταλλαγές πυρών και από τις δύο πλευρές των συνόρων και οι απόπειρες διείσδυσης στο Ισραήλ ενόπλων Παλαιστινίων συμμάχων της Χεζμπολάχ πληθαίνουν.

Ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν στην Στούλα του βόρειου Ισραήλ, από επίθεση με πύραυλο την ευθύνη για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε βάλλοντας κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και έκλεισε την συνοριακή ζώνη για τους πολίτες σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη για νέα επίθεση στην ζώνη της Χανίτα του βορείου Ισραήλ με κατευθυνόμενους πυραύλους υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε απώλειες στις «τάξεις του εχθρού».

Παράλληλα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν 20 ρουκέτες από τον Λίβανο κατά δύο εβραϊκών οικισμών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό