25 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Ανατρεπτική έρευνα αποκαλύπτει ότι δεν είναι παιχνίδι τύχης

Ειδήσεις Ελλάδα

Αν ρίξετε ένα νόμισμα, οι πιθανότητες να  έρθει κορώνα ή γράμματα είναι ίσες με 50% – σωστά; Αν και αυτό σας λένε τα εγχειρίδια στατιστικής, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει ακριβώς στον πραγματικό κόσμο.

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Κόρνελ στις ΗΠΑ, αποφάσισε να ψάξει εάν πραγματικά είναι μία δίκαιη διαδικασία, που βασίζεται σε πιθανότητες ή αν πρόκειται για ένα «καλοσχεδιασμένο» κόλπο.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές έκαναν δοκιμή σε νομίσματα 305.757 φορές και απέδειξαν ότι το νόμισμα έχει περισσότερες πιθανότητες να προσγειωθεί στην πλευρά που ήταν ήδη την στιγμή που ξεκίνησε.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το κέρμα έχει 50,8% πιθανότητες να προσγειωθεί στην ίδια πλευρά από την αρχική του και 49,2% να προσγειωθεί στην αντίθετη πλευρά.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές είναι επειδή την ώρα που κάποιος πάει να αναποδογυρίσει ένα νόμισμα εισάγει μια μικρή ποσότητα ταλάντωσης στο νόμισμα με αποτέλεσμα να περνάει το περισσότερο χρονικό διάστημα που είναι στον αέρα στην αρχική του πλευρά προς τα πάνω.

Έτσι, όταν κατεβαίνει έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι στην ίδια πλευρά με την αρχική του προς τα πάνω.

About a year ago, we embarked on a quest to answer one of the most intriguing questions:

If you flip a fair coin and catch it in hand, what’s the probability it lands on the same side it started?

Today, we are finally ready to share the results. pic.twitter.com/MF64MSyeHt

— František Bartoš (@BartosFra) October 9, 2023

Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν μία προηγούμενη έρευνα, που δημοσιεύθηκε το 2007, από τον μαθηματικό του Πανεπιστημίου του Stanford, Πέρσι Διακόνις.

«Το μοντέλο για το στρίψιμο του νομίσματος επεκτάθηκε από τον Πέρσι Διακόνις, ο οποίος πρότεινε ότι όταν οι άνθρωποι στρίβουν ένα συνηθισμένο νόμισμα, εισάγουν έναν μικρό βαθμό ‘πρόθεσης’ ή ταλάντωσης – μια αλλαγή στην κατεύθυνση του άξονα περιστροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της τροχιάς του νομίσματος», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με το μοντέλο Διακόνις,« η πρόθεση κάνει το νόμισμα να περνάει περισσότερο χρόνο στον αέρα με την αρχική πλευρά προς τα πάνω. Ως εκ τούτου, το νόμισμα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προσγειωθεί στην ίδια πλευρά με την οποία ξεκίνησε», τόνισαν οι επιστήμονες.

Αν προβληματίζεστε με το αν το αντίπαλός σας γνωρίζει για αυτή την μικρή διαφορά στις πιθανότητες, τότε απλά κρατήστε κρυφή την πλευρά από την οποία ξεκινάει το κέρμα! Θα χρειαστούν πολλές στριψίματα κέρματος για να έχετε ικανό πλεονέκτημα, όμως τα μαθηματικά και η επιστήμη μας έδωσαν την απάντηση.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό