16 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αναμένεται να «σπάσει» το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ

Ειδήσεις Ελλάδα

Το success story της Παλίρροια Σουλιώτης αναμένεται να «σπάσει» φέτος το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ στα έσοδα, με τον όμιλο να συνεχίζει σε αναπτυξιακή τροχιά, διαθέτοντας πλέον, μετά την εξαγορά της βιομηχανίας ζύμης Τσαμπάσης, ένα ολοκληρωμένο portfolio ελληνικών συνταγών που διεκδικεί ακόμα υψηλότερες επιδόσεις στα διεθνή ράφια.

Η ευβοϊκή εταιρεία, που δημιουργήθηκε από τον Αντώνη Σουλιώτη το 1957, διατηρεί ένα ισχυρό διεθνές αποτύπωμα στην αγορά των έτοιμων γευμάτων, με αιχμή τα ντολμαδάκια, διαθέτοντας παραγωγική παρουσία με συνολικά επτά εργοστάσια σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κίνα και Ιορδανία και εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 60 αγορές.

Όπως αναφέρθηκε, στο πλαίσιο χθεσινή συνέντευξης τύπου, το 2023 εξελίσσεται σε χρονιά «ορόσημο» για την Παλίρροια καθώς αναμένεται να εμφανίσει έσοδα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, με ακόμα πιο βελτιωμένη ποσοστιαία κερδοφορία από το 2022.

Η φετινή εξαγορά της βιομηχανίας κατεψυγμένων ζυμών Τσαμπάσης δίνει σημαντική ώθηση στα μεγέθη της Παλίρροια, ενώ ταυτόχρονα προσδίδει νέα αναπτυξιακή ώθηση στην διεθνή παρουσία του ομίλου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κώστας Σουλιώτης «με την εξαγορά της βιομηχανίας ζύμης Τσαμπάσης διαθέτουμε πλέον ένα πιο ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προτάσεων στο πεδίο που ονομάζουμε «ελληνική συνταγή» και διαθέτουμε στις διεθνείς αγορές. Στα πλάνα μας είναι η ανάπτυξη κωδικών ζύμης τόσο για το HoReCa που η εταιρεία είχε σημαντική παρουσία στο εξωτερικό όσο και για το κανάλι του retail».

Να σημειωθεί ότι μαζί με την νεοαποκτηθείσα εταιρεία το αποτύπωμα του ομίλου Παλίρροια στην εγχώρια αγορά αφορά στο 30% του τζίρου και στο 40% της συνολικής παραγωγής.

Συνολικά ο όμιλος παράγει σήμερα περί τους 250 κωδικούς εκ των οποίων οι 130 αφορούν σε προϊόντα ζύμης. Από τους υπόλοιπους 120 κωδικούς το 35% αφορά στα ντολμαδάκι, το 25% κατεψυγμένα , το 5% φαγητά ψυγείου και το εναπομείναν ποσοστό αφορά στους υπόλοιπους κωδικούς του χαρτοφυλακίου, ήτοι όσπρια, λαδερά, λαχανικά κτλ.

Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη η προσδοκία για την επόμενη πενταετία είναι να επιτευχθεί ανάπτυξη με ρυθμό 10% ετησίως τόσο σε επίπεδο αξίας όσο κυρίως σε όγκου με αιχμή τις επιδόσεις των εξαγωγών.

Σε επενδυτικό επίπεδο, η εταιρεία βρίσκεται στη φάση υλοποίηση του σχεδιασμού της που αφορά σε συνολικά κεφάλαια 18-19 εκατ. ευρώ για την διετία 2023-2024, ο οποίος εστιάζει στην επέκταση της μονάδας της Τσαμπάσης στο Άργος αλλά και την ενδυνάμωση των υπόλοιπων μονάδων στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικής.

Αναφερόμενος στην πληθωριστική συγκυρία, ο κ. Σουλιώτης σημείωσε ότι οι επιβαρύνσεις από το ενεργειακό κόστος έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές για το 50% των πρώτων υλών ενώ σημαντική επιβάρυνση προκαλεί και το αυξημένο μισθολογικό κόστος σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Κατά την περσινή χρονιά ο όμιλος προχώρησε σε ανατιμήσεις της τάξεως του 17-18% σε όλες τις αγορές που έχει παρουσία, ωστόσο φέτος δεν έχει προχωρήσει σε νέες αυξήσεις. Στο επίκεντρο της φετινής εμπορικής πολιτικής βρίσκονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες ενώ η εταιρεία έχει ήδη αποστείλει την συμμετοχή της στο μέτρο που αφορά στο καρτελάκι μόνιμης μειωμένης τιμής στο οποίο θα εντάξει δέκα κωδικούς «πρώτης γραμμής».

Σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις του 2022 η Παλίρροια κατέγραψε αύξηση εσόδων 25,2% στα 75,9 εκατ. ευρώ. Κατά 10,44% αυξήθηκαν τα μικτά κέρδη στα 23,2 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν οριακά στα 8,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 32,29% στα 5,221 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος διοικείται σήμερα από τα αδέρφια Κώστα και Βασίλη Σουλιώτη, ενώ το 2019 μέσω της σύναψης στρατηγικής συνεργασίας η VNK Capital, απέκτησε συμμετοχή σε ποσοστό 36% επί του μετοχικού κεφαλαίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό