23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ανακατεύεται η εγχώρια επιχειρηματική τράπουλα – Σε νέο κύκλο δυναμικής αναδιάρθρωσης η οικονομία

Ειδήσεις Ελλάδα

Το συνεχώς διευρυνόμενο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και αξίες κινητοποιεί τις εγχώριες επιχειρηματικές δυνάμεις και διαμορφώνει περιβάλλον ανακατατάξεων και αναδιαρθρώσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Και βεβαίως δεν αφήνει ασυγκίνητα τα διεθνή σχήματα που επένδυσαν σε ανύποπτο χρόνο στη χειμαζόμενη ακόμη ελληνική οικονομία, τότε που οι προσδοκίες ήταν χαμηλές, οι κίνδυνοι μεγάλοι και το ρίσκο ακόμη μεγαλύτερο. Πλέον σειρά γεγονότων και συνθηκών έχει μεταβάλει πλήρως την εικόνα.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η εξαιρετικά θετική πορεία των ομολόγων, η βεβαιότητα ότι το δημόσιο χρέος κάμπτεται και η διαχείρισή του καθίσταται ευχερής μεσοπρόθεσμα, η εξάλειψη του πολιτικού κινδύνου και μαζί οι υψηλές επιδόσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η άνθηση του τουρισμού, η εκτίναξη στα ύψη των αξιών του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», η αναγέννηση της ΔΕΗ, η υπεκερδοφορία των ισχυρών ομίλων και η έκρηξη στις τιμές των ακινήτων εξαιτίας της αυξανόμενης εξωτερικής ζήτησης, η επιτάχυνση των εργασιών στο Ελληνικό που έχει εκτινάξει τα ακίνητα της Γλυφάδας και της Βούλας στα 8.000 με 10.000 ευρώ το μέτρο, δημιουργούν ατμόσφαιρα και περιβάλλον μεγάλων ευκαιριών κερδοφορίας στη μέχρι πρότινος πληγωμένη οικονομία.

Μεγάλο ενδιαφέρον

Χαρακτηριστικές είναι οι περιγραφές ανώτερων τραπεζικών στελεχών που πρόσφατα βρέθηκαν στις ΗΠΑ, στο φόρουμ που οργάνωσε η JP Morgan και ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος Τζέιμς Ντίμον. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας έμεινε εντυπωσιασμένος από το έντονο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν θεσμικοί επενδυτές μακράς πνοής που μέχρι πρότινος έφευγαν μακριά μόλις άκουγαν για Ελλάδα. Εφέτος προσήλθαν αυτοβούλως και ως χαρακτηριστικότερο αναφέρει το ενδιαφέρον που εξεδήλωσαν για ελληνικές αξίες οι υπεύθυνοι του συνταξιοδοτικού ταμείου των υπαλλήλων του ΟΗΕ που διαχειρίζεται αποθεματικά ύψους 85 δισ. δολαρίων.

Αντιστοίχως ο διευθύνων σύμβουλος της Αlpha Bank Βασίλειος Ψάλτης δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του για το πρωτοφανές εύρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις ελληνικές αξίες. Ο ίδιος πιστεύει πως όταν οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίσουν και τις ελληνικές τράπεζες στα επίπεδα της ελληνικής οικονομίας το ενδιαφέρον θα πολλαπλασιαστεί. Η μη διανομή μερισμάτων εμποδίζει επί του παρόντος την αναβάθμισή τους, αλλά εκτιμάται ότι σύντομα οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές θα άρουν τη σχετική απαγόρευση.

Κρίσιμη επίσης θεωρείται η διάθεση εντός του Μαρτίου του μεριδίου που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς. Αν αποδειχθεί επιτυχής και οδεύσουμε προς μια συναλλαγή ύψους 1 δισ. ευρώ για το 20% των μετοχών της τράπεζας, τα πράγματα θα λάβουν άλλες διαστάσεις.

Κατόπιν αυτών κοινή είναι η πεποίθηση σε τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους ότι είμαστε μπροστά σε νέο κύκλο ανάδειξης και διεκδίκησης των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων και αξιών και κατ’ επέκταση σε νέα φάση αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας. Ηδη οι διεργασίες περισσεύουν σε όλους τους κλάδους, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βεβαίως να εκδηλώνεται για δυναμικές εξωστρεφείς και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ενέργεια

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος ενεργειακός τομέας θεωρείται ο πιο ελκυστικός και ο πλέον διεκδικήσιμος. Και αυτό γιατί πέραν των παραγωγικών δυνατοτήτων δυναμικά αναπτύσσεται και ο κύκλος των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων προσθέτοντας αξίες και ενδιαφέρον. Τα ηλεκτρικά δίκτυα αποκτούν άλλη αξία σε τούτο τον καιρό της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος της ηλεκτροπαραγωγής με χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας κυριαρχείται από τα ισχυρότερα πρόσωπα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ούτε επίσης είναι τυχαίο ότι στον συγκεκριμένο κλάδο ασκούνται διεθνικές δυνάμεις και συγκεκριμένα πανίσχυρα funds με εκατοντάδες δισεκατομμύρια διαθεσίμων. Ιδιαιτέρως μετά την εξυγίανση της ΔΕΗ ο ανταγωνισμός έλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις. Δηλωτική είναι η επιθετική διάθεση συγκεκριμένου fund που δραστηριοποιείται σε πλήθος τομέων της ελληνικής οικονομίας, το οποίο φημολογείται ότι είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε πώληση λοιπών περιουσιακών στοιχείων που έχει αποκτήσει στη χώρα μας προκειμένου να διπλασιάσει τη συμμετοχή του στη ΔΕΗ. Γεγονός που δεν αφήσει αδιάφορους τους εγχώριους ισχυρούς παίκτες, οι οποίοι συγκροτούν συνεχώς νέες θέσεις επιρροής και ισχύος.

Κατασκευές

Αντιστοίχως, κινήσεις αναδιάρθρωσης και ανασύνταξης παρατηρούνται στον επίσης εντόνως ανταγωνιστικό κατασκευαστικό τομέα. Το πλήθος των ανεκτέλεστων, αλλά και νέων δημοπρατούμενων μεγάλων έργων, οι νέες κατασκευαστικές ανάγκες που πηγάζουν από την επαύξηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και οι εκατοντάδες μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που χρηματοδοτεί σε ολόκληρη τη χώρα, η επιτάχυνση των έργων του Ελληνικού με τον ουρανοξύστη, τα δύο ξενοδοχεία της ΤΕΜΕΣ του Κωνσταντακόπουλου, τα εμπορικά κέντρα και τις εκατοντάδες πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες που θα συνοδεύουν την ανάπλαση όλης της παραλιακής ζώνης του παλαιού αεροδρομίου δημιουργούν περιβάλλον άσκησης πολλών και ιδιαιτέρως ανταγωνιστικών μεταξύ τους δυνάμεων.

Θρυλείται ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός αναζητούν τρόπους υποτυπώδους συνεννόησης ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες επιθετικού τύπου ανταγωνιστικές κινήσεις, οι οποίες είναι ικανές να αμφισβητήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες και να ορθώσουν εμπόδια στην ταχύτητα εκτέλεσης των έργων. Χαρακτηριστικές θεωρούνται οι προσφυγές των Γάλλων κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας νέας παραχώρησης της Αττικής Οδού. Η Ελλάδα έχει πικρή εμπειρία από μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες, οι οποίες το μόνο που επέτυχαν ήταν μεγάλες καθυστερήσεις, υπερβάλλον κόστος και απαξίωση των επενδύσεων. Περισσότερες συμπράξεις και συνεργασίες θα προσέφεραν απαντήσεις στον άγονο ανταγωνισμό.

Υγεία

Κινητικότητα παρατηρείται επίσης στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, όπου ο ιδιωτικός τομέας δείχνει να αναπτύσσεται με ταχύτητες μεγάλες και να απορροφά ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια από τον μονίμως πάσχοντα και κακοδιοικούμενο τομέα των δημόσιων νοσοκομείων και να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών.

Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, επ’ ευκαιρία της επικείμενης ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, αναπτύσσουν σχέδια δημιουργίας ιδιωτικών ιατρικών και νοσηλευτικών πανεπιστημιακών σχολών, προσβλέποντας στη συνεργασία ομοειδών διεθνών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Το τρέχον κυβερνητικό δόγμα άλλωστε που δεν νοιάζεται για το ποιος παρέχει τις υπηρεσίες ευνοεί προφανέστατα τον καλύτερα οργανωμένο και πιο λειτουργικό ιδιωτικό τομέα.

Τρόφιμα

Στον τομέα των τροφίμων αλλά και της οινοποίησης επίσης εξελίσσονται πράξεις συγκέντρωσης. Οι πολλές μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα διείσδυσης στις διεθνείς αγορές αναζητούν εταίρους ικανούς να προσφέρουν δυνατότητες ταχύτερης και βιώσιμης ανάπτυξης. Αλλά και στο λιανεμπόριο προετοιμάζονται μεγάλες πράξεις. Η μεγέθυνση του Σκλαβενίτη, το ξεχωριστό μοντέλο διοίκησης που έχει αναπτύξει, επιτρέπει στο αμιγώς ελληνικό σουπερμάρκετ να κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια, πιέζοντας τους ανταγωνιστές. Φήμες φέρουν μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου που ανήκει σε ξένους έτοιμη να αποεπενδύσει, καθώς νιώθει να έχει εξαντλήσει τα περιθώρια μεγέθυνσης. Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν διαθέσιμοι αγοραστές, ικανοί να προσφέρουν υψηλό τίμημα.

Και στη ζώνη της συνδρομητικής τηλεόρασης προπαρασκευάζονται κινήσεις αποεπένδυσης. Το σχέδιο της Nova απεδείχθη ελλειμματικό και πλέον οι εκεί ιθύνοντες αναζητούν ευκαιρία εξόδου. Πληροφορίες φέρουν επενδυτικά funds διατεθειμένα να συνομιλήσουν υπό τον όρο ότι το τίμημα φαντάζει λογικό και ανάλογο των πραγματικών δυνατοτήτων του ομίλου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό