23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ανακατάληψη και τρίτου χωριού ανακοίνωσε το Κίεβο

Ειδήσεις Ελλάδα

Την ανακατάληψη και τρίτου χωριού της ανατολικής περιοχής του Ντονέτσκ ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής η Ουκρανία, με φόντο τις δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο για διεξαγωγή ορισμένων «επιχειρήσεων αντεπίθεσης».

Αρχικά, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την ανακατάληψη του χωριού Μπλαγκοντάτνε.  «Οι ένδοξοι στρατιώτες της 68ης ταξιαρχίας (…) απελευθέρωσαν την κοινότητα Μπλαγκοντάτνε», ανήγγειλαν στο Facebook οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας ανεβάζοντας βίντεο που δείχνει στρατιώτες με την ουκρανική σημαία στο εσωτερικό κατεστραμμένου κτιρίου.

Το χωριό βρίσκεται στο όριο ανάμεσα στις περιοχές του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια, στην νοτιοανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των δυνάμεων που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, οι Ουκρανοί αιχμαλώτισαν δύο ρώσους στρατιώτες και φιλορώσους αυτονομιστές μαχητές.

Τρεις ώρες αργότερα, η Ουκρανία ανακοίνωσε την ανακατάληψη του χωριού Νέσκουσνε στην ανατολική περιοχή του Ντονέσκ. «Το Νέσκουσνε, στην περιοχή του Ντονέτσκ, βρίσκεται και πάλι υπό ουκρανική σημαία», ανακοίνωσε η υπηρεσία των συνοριοφυλάκων του ουκρανικού κράτους.

Το βράδυ, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Γκάνα Μαλιάρ ανακοίνωσε ότι και τρίτο χωριό, η Μακαρίβκα, έπεσε στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Η Μόσχα κάνει λόγο εδώ και ημέρες για «σφοδρές μάχες» στο νότιο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο σιωπά, αρνούμενο να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για την μεγάλη αντεπίθεση που έχει προαναγγελθεί.

3 νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό σκάφους εκκένωσης της πλημμυρισμένης Χερσώνας

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίσθηκαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σκάφος επί του οποίου επέβαιναν άνθρωποι που απομακρύνονταν από τα πλημμυρισμένα κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη και κατευθύνονταν προς την υπό ουκρανικό έλεγχο πόλη της Χερσώνας, ανακοίνωσε στο μεταξύ ο τοπικός κυβερνήτητης.

Η περιοχή έχει πληγεί από πλημμύρες μετά την καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα.

Μόσχα: Αποκρούσαμε επίθεση σε ρωσικό πλοίο, καταρρίψαμε ουκρανικό μαχητικό

Ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 στην περιοχή της Χερσώνας, όπου η καταστροφή φράγματος Καχόβκα την Τρίτη προκάλεσε τεράστιες πλημμύρες και καταστροφές, ανέφερε νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας,

Ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν επίσης τρεις επιθέσεις ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Ζαπορίζια, πρόσθεσε το υπουργείο.

Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απέκρουσε ουκρανική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη ενάντια σε ρωσικό πολεμικό πλοίο που εκτελούσε περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου που μεταφέρουν ρωσικούς υδρογονάνθρακες στην Τουρκία.

«Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχείρησαν ανεπιτυχώς να επιτεθούν με έξι τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα ταχύπλοα στο πλοίο Priazovye του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε στο Telegram το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η επίθεση, σύμφωνα με την Μόσχα, συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής ενώ το ρωσικό πλοίο εκτελούσε την αποστολή του «θωράκισης της ασφάλειας κατά μήκος των διαδρομών των αγωγών φυσικού αερίου Turkish Stream και Blue Stream στο νοτιοανατολικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας».

Αυτοί οι δύο αγωγοί χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΑΝ, το πλοίο κατάφερε να καταστρέψει όλα τα ουκρανικά σκάφη και το ίδιο δεν υπέστη ζημιές.

Η Ρωσία είχε αναφέρει στο παρελθόν μια παρόμοια επίθεση στις 24 Μαΐου, όταν το πλοίο περιπολίας Ivan Khours δέχτηκε επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα από τηλεκατευθυνόμενα ταχύπλοα, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Μόσχα, κατά τη διάρκεια εκείνης της επίθεσης και αυτής σήμερα, ένα αμερικανικό αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος RQ-4B «πραγματοποιούσε έρευνα στον εναέριο χώρο του κεντρικού τμήματος της Μαύρης Θάλασσας».

Πολυάριθμα περιστατικά με ρωσικά πολεμικά πλοία ή αεροσκάφη έχουν σημειωθεί στη Μαύρη Θάλασσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η περιοχή χρησιμοποιείται επίσης για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ρωσία: 300 Ουκρανοί σκοτώθηκαν και 4 Leopard καταστράφηκαν σε μια μέρα

Απελευθέρωση αιχμαλώτων

Η Ουκρανία και η Ρωσία ανακοίνωσαν πάντως ταυτόχρονα την ανταλλαγή δεκάδων αιχμαλώτων στρατιωτών των δύο πλευρών.

Ο Αντρι Γερμάκ, επικεφαλής των προεδρικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την επιστροφή 95 Ουκρανών στρατιωτών, ανάμεσά τους και ορισμένων τραυματιών.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την απελευθέρωση 94 Ρώσων στρατιωτών.

Wagner: Καμία σύμβαση με τη Μόσχα

Στο μεταξύ, ο ιδρυτής και επικεφαλής της Wagner, o Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι μαχητές της μισθοφορικής του οργάνωσης δεν θα υπογράψουν καμία σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προσπάθησε να θέσει υπό τον έλεγχό του αποσπάσματα εθελοντών.

Ο Πριγκόζιν εξαπολύει διαρκώς λεκτικές επιθέσεις ενάντια στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, αλλά ούτε ο Σοϊγκού, ούτε ο αρχηγός του επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ έχουν σχολιάσει δημόσια τις προσβολές και επικριτικές δηλώσεις του Πριγκόζιν εις βάρος της ηγεσίας του στρατού.

Εντούτοις, το υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση χθες Σάββατο στην οποία σημειώνεται ότι ο Σοϊγκού έδωσε εντολή σε όλα τα «αποσπάσματα εθελοντών» να υπογράψουν συμβάσεις με το ρωσικό ΥΠΑΝ μέχρι το τέλος του μήνα, μια κίνηση που σύμφωνα με το υπουργείο θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού.

Αν και το υπουργείο Άμυνας δεν ανέφερε την Wagner ονομαστικά στην ανακοίνωσή του, ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια του Σοϊγκού να φέρει τους μισθοφόρους υπό τον έλεγχό του.

«Η Wagner δεν θα υπογράψει κανένα συμβόλαιο με τον Σοϊγκού», είπε ο Πριγκόζιν απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την εντολή αυτή, με τον ίδιο να αναφέρει ότι αυτή δεν ισχύει για την Wagner.

Ο Πριγκόζιν είπε ότι η μισθοφορική οργάνωση προτάσσει τα συμφέροντα της Ρωσίας, αλλά ότι η εξαιρετικά αποτελεσματική διοικητική δομή της θα καταστραφεί αν δίνει αναφορά στον Σοϊγκού.

«Ο Σοϊγκού δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά στρατιωτικούς σχηματισμούς», είπε ο Πριγκόζιν, προσθέτοντας ότι η Βάγκνερ συντονίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία με τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, που φέρει το παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδδών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ζελένσκι: Σε εξέλιξη επιχειρήσεις αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό