22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αναζητώντας τη χρυσή τομή μεταξύ μετανάστευσης, κλιματικής και δημογραφικής κρίσης

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου ήλθε να υπενθυμίσει με τραγικό τρόπο σε όλους την ένταση του φαινομένου της μετανάστευσης και να επιβεβαιώσει στους πάντες ότι οι τάσεις μετακίνησης πληθυσμών από εμπόλεμες, φτωχές και ανασφαλείς ζώνες, παραμένουν ισχυρές και δεν πρόκειται να καμφθούν όσο επιμένουν οι κάθε μορφής εντάσεις, οι διωγμοί, η ανελευθερία και η πείνα σε πολυπληθείς περιοχές του πλανήτη.

Και επίσης δεν χωρεί αμφιβολία ότι η δημοκρατική και φιλελεύθερη Ευρώπη με τις εικόνες ευημερίας και ειρηνικής ζωής που εκπέμπει, αλλά και με τα δημογραφικά προβλήματα γήρανσης του πληθυσμού, αποτελεί και θα αποτελεί στο μέλλον βασικό προορισμό όλων των κατατρεγμένων ανθρώπων από την φτωχή Αφρική, την ανειρήνευτη Μέση Ανατολή, την πολυπληθή, εμπόλεμη και θρησκευτικά δογματική Ασία.

Ολες οι εκτιμήσεις επιπλέον θεωρούν βέβαιο ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών θα ενταθούν τα προσεχή χρόνια επηρεαζόμενες από τις σοβαρότατες συνέπειες του παραλλήλως εξελισσόμενου φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες θα διαταράξουν τη ζωή των ανθρώπων κυρίως τις παράκτιες περιοχές των μεγάλων ωκεανών λόγω της αναμενόμενης αύξησης της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων.

Κατά τα φαινόμενα λοιπόν, όσο οι φτωχότερες ζώνες και επισφαλέστερες ζώνες του πλανήτη βασανίζονται από συγκρούσεις, πόνο, πείνα, δυστυχία και ραγδαίες κλιματικές διαταραχές οι προηγμένες δυτικές χώρες και πρώτες εκείνες της Ευρώπης θα πολιορκούνται από εκατομμύρια ανθρώπους που θα αναζητούν καλύτερη μοίρα και κατά το δυνατόν ασφαλέστερες συνθήκες ζωής. Και όσο θα εμποδίζονται τόσο θα πληθαίνουν ανείπωτες ανθρωπιστικές καταστροφές σαν κι αυτή της Πύλου, που προσβάλλουν τα ιδεώδη και αξίες του πολιτισμού μας.

Αυτή είναι η συνθήκη από την οποία δεν μπορούμε να απαλλαγούμε. Η Ευρώπη και ο προηγμένος κόσμος δεν μπορούν να οχυρωθούν πίσω από σιδηρόφρακτα παραπετάσματα και τείχη. Οφείλουν άλλες δράσεις, πιο ταιριαστές προς τις αξίες της Ηπείρου που έζησε και γνωρίζει από δυστυχίες, πολέμους και βαρβαρότητες.

Κατ΄αρχήν στη βάση του δημογραφικού προβλήματος και της εμφανούς γήρανσης του πληθυσμού η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να οργανώσει σχήματα επιλεγμένης και νόμιμης υποδοχής μεταναστών προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες μεγάλων τμημάτων της παραγωγής και πλήθους υπηρεσιών. Αυτά τα σχήματα οργανωμένης μετανάστευσης θα μπορούσαν να διευρυνθούν αν η Ευρώπη επέλεγε την απαιτούμενη εκ των διεθνών ανταγωνιστικών συνθηκών βιομηχανική της αναγέννηση και ανασυγκρότηση. Και βεβαίως είναι απαραίτητο να επενδύσει σε έργα ειρηνικά και παραγωγικά στις βάσεις των μεταναστευτικών ροών. Η υποσαχάρια ζώνη θέλει ειρήνευση και ανάπτυξη, η Δυτική και η Ανατολική Αφρική ευκαιρίες προόδου, η Μέση Ανατολή επίσης, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και άλλες ζώνες ένταξη στο διεθνές σύστημα κ.ο.κ.

Η Ευρώπη είναι απαραίτητο να επανατοποθετηθεί στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, να δεσμεύσει πόρους και να δημιουργήσει ευκαιρίες ειρήνευσης, προόδου και υποτυπώδους προοπτικής, ικανής να στηρίξει την παραμονή των ανθρώπων στους τόπους καταγωγής τους. Καλώς ή κακώς δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Μόνο συνδυασμένες μακροχρόνιες πολιτικές μπορούν να αμβλύνουν το μέγα πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών και των τραγικών γεγονότων που τις συνοδεύουν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό