28.2 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Ανάπτυξη για τον τεχνικό κλάδο και την κοινωνία

Ειδήσεις Ελλάδα

Οταν αναλάβαμε τη διοίκηση του ΤΕΕ, αναλάβαμε την ευθύνη απέναντι στους Μηχανικούς και στην Κοινωνία να φέρουμε εις πέρας ένα δύσκολο έργο, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης αστάθειας και αλλεπάλληλων κρίσεων. Να ανατάξουμε τον κλάδο μας, να στηρίξουμε την Πολιτεία και τους Πολίτες. Γι’ αυτό σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε μια σειρά από λύσεις που απέδωσαν στην αναπτυξιακή δυναμική που είχε ανάγκη ο τόπος. Από νωρίς αντιληφθήκαμε ότι για να έχουν καλύτερες και περισσότερες δουλειές οι μηχανικοί θα πρέπει να αναπτυχθεί σε προ κρίσης επίπεδα ολόκληρος ο τεχνικός τομέας.

Σε αυτό το πλαίσιο, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την καθιέρωση, λειτουργία και στη συνέχεια διεύρυνση του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών e-Αδειες. Συμβάλαμε ουσιαστικά να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του προγράμματος Εξοικονομώ για κατοικίες, με αυτόματη αξιολόγηση εξοικονόμησης και κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας, με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος από το ΤΕΕ και τη δημιουργία help desk.

Προωθήσαμε τα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, τουρισμό, βιομηχανία. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, προωθήσαμε τη θεσμοθέτηση των Ελεγκτών Δόμησης, τα Μητρώα Μηχανικών Ελεγκτών Προσβασιμότητας, αξιολογητών/ελεγκτών για τον αναπτυξιακό νόμο, για την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, το Σύστημα Πιστοποίησης Προσόντων Προσώπων – Εκτιμητές Ακινήτων και Εγκαταστάσεων. Περάσαμε το ΤΜΕΔΕ σε νέα πλήρως ψηφιακή εποχή, με δυνατότητα χορήγησης μικροπιστώσεων προς επιχειρήσεις.

Ολα αυτά και άλλα πολλά μαζί τους, τα κάναμε καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι ανάπτυξη για τον τεχνικό κλάδο και τους μηχανικούς σημαίνει ανάπτυξη για την Κοινωνία. Λειτουργήσαμε με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Δεν κρυφτήκαμε και βγήκαμε μπροστά όποτε χρειάστηκε. Ως ΤΕΕ αναλάβαμε την ευθύνη να υλοποιήσουμε πολλά που το κράτος μέχρι τώρα δεν μπορούσε.

Πετύχαμε πολλά και σήμερα, με σκληρή δουλειά, ο ρόλος του ΤΕΕ, ως θεσμικού συνομιλητή της Πολιτείας, έχει αναβαθμιστεί. Ομως έχουμε ακόμη περισσότερα να κάνουμε τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι η ευημερία του Μηχανικού και του κλάδου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευημερία της χώρας και την ευημερία των πολιτών.

Συνεπώς, ως Μηχανικοί, την Κυριακή 19 Μαΐου, στις εκλογές του ΤΕΕ, κάνουμε το καθήκον και το χρέος μας προς το επάγγελμά μας και την Κοινωνία. Επιλέγουμε αυτούς που έχουν αποδείξει με έργο και πράξεις ότι θέλουν, γνωρίζουν και μπορούν. Επιλέγουμε να συνεχίσουμε στον δρόμο της συνεργασίας, της προκοπής και της δουλειάς με στόχο την Ελλάδα του αύριο. Αποφασίζουμε εάν επιθυμούμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε για τις δουλειές μας, την ανάπτυξη της χώρας και το μέλλον της Πολιτείας ή αν θέλουμε να γυρίσουμε στο παρελθόν.

Ο κ. Γιώργος Στασινός είναι πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό