16.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ανάκαμψη με ισχυρή ώθηση από τις τράπεζες

Ειδήσεις Ελλάδα

Με κέρδη 1,44% και τις 1.217 μονάδες, κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με σημαντικές στηρίξεις από τις τράπεζες και κυρίως τη Eurobank.

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν ελαφρά πτώση την Παρασκευή, καθώς μετά τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών διαφαίνεται η προοπτική υψηλών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,2% μέχρι το απόγευμα, έχοντας μειώσει τις προηγούμενες απώλειες κατά περίπου 0,4%. Οι μετοχές των κατασκευών και των υλικών σημείωσαν πτώση 1,1%, ενώ οι μετοχές των ορυχείων πρόσθεσαν 0,6%.

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές πέρασαν δύσκολες ημέρες, με τον ευρωπαϊκό δείκτη blue chip να χάνει 1,3% την Πέμπτη και να βρίσκεται σε πορεία αρνητικής εβδομάδας. Στο -0,09% ο γερμανικός DAX, απώλειες 0,52% για τον CAC του Παρισιού.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη, αλλά έδωσε έναν τόνο γερακιού, σηματοδοτώντας ότι μια περαιτέρω αύξηση είναι πιθανή αργότερα φέτος και ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν αυξημένα για παρατεταμένη περίοδο, καθώς η κεντρική τράπεζα επιδιώκει να ασκήσει συνεχείς καθοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ότι η κορυφαία προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και η διασφάλιση ότι ο πληθωρισμός δεν θα ανέβει ξανά.

Την Πέμπτη, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας επέλεξαν να τερματίσουν τις αντίστοιχες σειρές αυξήσεων των επιτοκίων τους, αν και αμφότερες τόνισαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και ότι περαιτέρω αυξήσεις και πιο διατηρήσιμα υψηλότερα επιτόκια είναι στο τραπέζι. Τόσο η σουηδική όσο και η νορβηγική κεντρική τράπεζα αύξησαν τα επιτόκια.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε την Παρασκευή τα επιτόκια αμετάβλητα στο -0,1%, χωρίς να δείξει καμία ώθηση για τον τερματισμό των μαζικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite στη Wall Street διαπραγματεύονταν 0,2% και 0,4% υψηλότερα, αντίστοιχα, λίγο μετά το άνοιγμα της Παρασκευής. Ο Dow σημείωνε απώλειες, διαπραγματευόμενος οριακά κάτω από το επίπεδο.

Και οι τρεις δείκτες παρέμειναν σε τροχιά εβδομαδιαίων απωλειών από το άνοιγμα της Παρασκευής.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό