16.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Αμετάβλητος μεν αλλά με κινητικότητα ο Γενικός Δείκτης στις 908,62 μονάδες

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 908 μονάδες, ανέβηκε πάνω από τις 910 μονάδες για μία ώρα περίπου και σταδιακά επέτρεψε στις 908 μονάδες καταγράφοντας σχεδόν μηδενική μεταβολή. Η μεταβλητότητα ανάμεσα στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν έντονη και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό πως εξελίχθηκε η συνεδρίαση.

Ενδεικτικά οι 4 τραπεζικές μετοχές ξεκίνησαν με μία ανοδική κίνηση αλλά έκλεισαν την συνεδρίαση με οριακή υποχώρηση ή οριακή άνοδο. Το ίδιο συνέβη και στα περισσότερα μη χρηματοοικονομικά blue chips που άλλαξαν αρκετές φορές πρόσημο μέσα στην συνεδρίαση.

Στα θετικά της ημέρας για το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι η μεγάλη υπερκάλυψη (πάνω από 3 φορές) της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ , που εν μέρει δείχνει ότι οι επενδυτές αναζητούν καλές αποδόσεις με σχετικά μικρό κίνδυνο, η έκθεση της EBRD η οποία δείχνει ότι το 2021 θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 7% (είναι υψηλότερη απ’ αυτά που περίμενε το υπουργείο οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας) ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει και τους κινδύνους από την αναζωπύρωση της πανδημίας. Επίσης επιχειρήσεις που ανακοίνωσαν μεγάλη αύξηση εταιρικών αποτελεσμάτων (όπως για παράδειγμα σήμερα ο Πετρόπουλος) καταγράφουν καλή χρηματιστηριακή πορεία.

Ο ΟΤΕ πίεσε καθοδικά σε μία αναιμική συνεδρίαση

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 908,62 μονάδες με οριακή άνοδο (0,06%) σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή στα 55,2 εκατ. Ευρώ και υπήρχε ισορροπία ανάμεσα στις κερδισμένες μετοχές και στις χαμένες με 56 ανοδικές και 58 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) είχε οριακή άνοδο ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε μικρή υποχώρηση.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα τρόφιμα-ποτά (1,93%) με την ανάκαμψη της μετοχής της Coca Cola HBC, η Τεχνολογία (1,08%), τα προσωπικά οικιακά προϊόντα (0,61%). Ο τραπεζικός κλάδος αυξήθηκε κατά 0,1%. Στους κλάδους με τη μεγαλύτερη υποχώρηση βρέθηκαν οι Τηλεπικοινωνίες (-1,91%), τα Βιομηχανικά Προϊόντα (-0,53%), οι Κατασκευές (-0,39%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η Eurobank, η Alpha Bank, η Lamda Development που πραγματοποίησαν το 60% των συναλλαγών.

Διεθνείς αγορές: Συνεχίζουν ανοδικά και σε ιστορικά υψηλά οι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Αντίθετα με το ελληνικό χρηματιστήριο οι ευρωπαικές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά και έκλεισαν ανοδικά οι περισσότερες και μάλιστα οι 3 από τις μεγαλύτερες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) σε ιστορικά υψηλά. Στην Αμερική, ο Dow Jones καταγράφει ήπια υποχώρηση αλλά παραμένει πάνω από τις 36.000 μονάδες ενώ ανοδικά και μάλιστα προς ιστορικά υψηλά κινούνται ο S&P 500 και ο Nasdaq που τροφοδοτούνται από την αυξημένη εταιρική κερδοφορία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό