15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αμερικανοί ιεραπόστολοι απήχθησαν στο Πορτ-ο-Πρενς

Ειδήσεις Ελλάδα

Ομάδα Αμερικανών ιεραποστόλων και μέλη των οικογένειών τους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, αναφέρεται ότι έχουν απαχθεί από ένοπλη συμμορία κοντά στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής.

Τουλάχιστον 15 άτομα αποβιβάστηκαν από λεωφορείο μετά από επίσκεψη σε ορφανοτροφείο, ανέφεραν πηγές ασφαλείας της Αϊτής στα ΜΜΕ.  Λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές, με τους Αμερικανούς αξιωματούχοτς να δηλώνουν ότι γνωρίζουν τις αναφορές.

«Η ευημερία και η ασφάλεια των αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό είναι μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές μας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Γνωρίζουμε αυτές τις πληροφορίες και δεν έχουμε τίποτε να προσθέσουμε προς το παρόν», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι ιεραπόστολοι απήχθησαν λίγο μετά την έξοδο από την πόλη Croix-des-Bouquets και εξακολουθούν να κρατούνται από τη συμμορία, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η Αϊτή έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απαγωγών στον κόσμο, καθώς ισχυρές συμμορίες εκμεταλλεύονται την άνομη κατάσταση για να κερδίσουν χρήματα από τις πληρωμές των λύτρων.

Από τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ τον Ιούλιο, αντίπαλες φατρίες προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο και η έλλειψη ασφάλειας έχει εντείνει τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης των πολιτών. 

Η βία στην Αϊτή, η οποία είναι η φτωχότερη χώρα της Αμερική,  έχει ξεσπάσει τόσο από τη δολοφονία του Μοΐζ όσο και από τον σεισμό τον επόμενο μήνα που άφησε περισσότερους από 2.000 νεκρούς.

Σύμφωνα με τους New York Times, πολλοί στην Αϊτή ζητούν από τις ΗΠΑ να στείλουν στρατεύματα στη χώρα, αίτημα που η κυβέρνηση Μπάιντεν διστάζει να αποδεχτεί.

Ένοπλες συμμορίες ελέγχουν εδώ και χρόνια τις φτωχότερες συνοικίες της πρωτεύουσας της Αϊτής. Πρόσφατα έχουν επεκτείνει την κατοχή τους σε άλλα μέρη της πρωτεύουσας της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς και τις απομακρυσμένες περιοχές της.

Στη χώρα  τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021 έχουν καταγραφεί περισσότερες από 600 απαγωγές, έναντι 231 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με μια τοπική ομάδα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό