20.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αλ. Χαρίτσης: Άμεσες εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις στην οικονομία λόγω κορωνοϊού

Ειδήσεις Ελλάδα

Να γίνουν άμεσες κι εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις στην οικονομία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι να χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας και να δούμε λουκέτα στις επιχειρήσεις» είπε ο κ. Χαρίτσης, ζητώντας «ριζοσπαστικά μέτρα και γενναία ένεση ρευστότητας στην αγορά, ώστε να σταθούν στα πόδια τους επιχειρήσεις και εργαζόμενοι».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «έχουμε τις δημιοσιονομικές δυνατότητες για δομικές παρεμβάσεις» κι επικαλέστηκε τη μη ισχύ των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, τη μη εγγραφή των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στον προϋπολογισμό, καθώς και «το μαξιλάρι ασφαλείας των 35 δισ. ευρώ που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και μας δίνει μία δημοσιονομική ισορροπία που δεν είχε ποτέ η χώρα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, «την ώρα που η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία προβαίνουν σε γενναίες παρεμβάσεις άνω του 20% του ΑΕΠ, την ώρα που η Γερμανία, ενώ κλείνει τα μάτια για τις άλλες χώρες, στο εσωτερικό της δίνει άνω του 50% του ΑΕΠ, τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αγγίζουν μόλις το 3,5% του ΑΕΠ… Όμως, οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης ήρθαν για να μείνουν και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με μέτρα-ασπιρίνες» υποστήριξε.

Για το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «καθυστερημένη και κατώτερη των περιστάσεων την πρόταση της κυβέρνησης για την ένταξη των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας», κάτι που «εξαρχής είχαμε ζητήσει, καθώς «τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το φορτίο». «Πρέπει να αξιοποιηθούν οι 125 Τοπικές Μονάδες Υγείας που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, τονίζοντας την κρισιμότητα των μέσων ατομικής προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, «που βλέπουμε να μετρά πολλά θύματα σε άλλες χώρες. Οι ομοσπονδίες των γιατρών και νοσηλευτών σε ανακοινώσεις τους, εκφράζουν την αγωνία τους για τις ελλείψεις» υπογράμμισε.

Σχετικά με τις προσλήψεις στον τομέα της υγείας, είπε πως «δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει δώσει πλήρη εικόνα ούτε για την πορεία των 2.000 προσλήψεων», τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε ανεπαρκείς, και ζήτησε να «ξεπαγώσει η διαδικασία για τις 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που είχαν προκηρυχθεί από το ΣΥΡΙΖΑ τους πρώτους μήνες του 2019 και ακόμη εκκρεμούν». Υπενθύμισε ότι «το 2015-2019 έγιναν συνολικά 19.500 προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού υγειονομικού προσωπικού» και ότι ήταν «ο ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να επαναφέρει τον κανόνα 1 προς 1 για τις προσλήψεις στην υγεία».

Τέλος, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει επιδείξει αίσθημα υπευθυνότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης, ίσως περισσότερο από ότι σε άλλες χώρες» και ότι «είναι υψίστης σημασίας η συλλογική ευθύνη που εκφράζεται από τη συντεταγμένη πολιτεία». «Είμαστε μια ανοικτή, δημοκρατική κοινωνία, και δεν μπορούμε να επιβάλλουμε μόνο περιορισμούς» κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό