24 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Αλ. Τσίπρας: Έχουν δώσει 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και μας ρωτάνε πώς θα δώσετε αυξήσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

«Κοστολογημένο και ρεαλιστικό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ (Alpha) κατά την πρώτη ενότητα της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών για την Οικονομία.

«Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση. Πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης, υπάρχουν και έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για την κοινωνική πλειοψηφία, θα κοστίσει όμως σε κάποιους που βλέπουν υπερκέρδη».

Όπως είπε, «είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και συντάξεις σε συνταξιούχους».

«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμα μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις -όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε την 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης- υπάρχουν και έσοδα. Τόνισε ότι υπάρχουν έσοδα «από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας πάνω από 1 δισ η καθεμία».

Για την εξωτερική πολιτική

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα» και σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα για τις αμυντικές δαπάνες και αν θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ότι θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος ανέφερε: «Με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, καλά μελετημένα ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες. Γι’ αυτό πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και θα πετύχουμε και φέτος. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γύρει υπέρ μας. Χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης».

Σε επόμενη ερώτηση για τον νικητή των τουρκικών εκλογών ανέφερε: «Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο dna όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής , των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί».

Debate – Κ. Μητσοτάκης: Ενδεχόμενη η επέκταση του market pass και για το β’ εξάμηνο

Τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όμως θα κοστίσει σε κάποιους, σε αυτούς που θα σταματήσουν να βλέπουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds, σε όσους βγάζουν δισ. την περίοδο της κρίσης.

«Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές, σε χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

Παρακολουθήστε live το debate εδώ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό