14.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Αληθινά είδωλα – ΤΟ ΒΗΜΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Στα τέλη Οκτωβρίου και έως τις αρχές Νοεμβρίου 1911, έλαβε χώρα ένα ιστορικό για τη φυσική συνέδριο, το πρώτο Solvey Conference. Οπως και όλα τα υπόλοιπα που ακολούθησαν (μέχρι τις μέρες μας), το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στα άλυτα προβλήματα της φυσικής και της χημείας. Ετσι, μετά από προσωπική πρόσκληση συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το πρόβλημα της ύπαρξης δύο διαφορετικών προσεγγίσεων (της κλασικής φυσικής και της κβαντικής φυσικής) οι κορυφαίοι της εποχής: από τον Αϊνστάιν και τον Ράδερφορντ μέχρι τον Πουανκαρέ και τον Λόρεντζ, ο οποίος και προήδρευε.

Στην αναμνηστική φωτογραφία γύρω από το τραπέζι που συσκέπτονταν οι 24 σύνεδροι ξεχωρίζει μια νέα γυναίκα. Ο αγκώνας του δεξιού χεριού της είναι ακουμπισμένος στο τραπέζι και η παλάμη της στηρίζει το γερμένο προς το τραπέζι κεφάλι της, όπου κάτι φαίνεται να εξετάζει με τον μεγάλο γάλλο μαθηματικό Ανρί Πουανκαρέ. Πίσω τους και ελαφρώς αριστερά, όρθιος, ένας νεότατος Αϊνστάιν με το χαρακτηριστικό μουστάκι και μαύρα μαλλιά.

Για τους ιστορικούς των επιστημών, το σημαντικότερο ίσως από τα συνέδρια Solvey ήταν το πέμπτο κατά σειρά, το οποίο έλαβε χώρα στα τέλη Οκτωβρίου 1927. Το θέμα του ήταν τα ηλεκτρόνια και τα φωτόνια και σε αυτό οι μόλις 29 σύνεδροι συζήτησαν τα «ανοιχτά» θέματα της κβαντικής θεωρίας και μέσα από τις διαφωνίες τους, στην πραγματικότητα, διαλεύκαναν τις γκρίζες ζώνες και έθεσαν τις βάσεις της θεωρίας. Η κλασική πια αναμνηστική φωτογραφία είναι τώρα επισημότερη: οι σύνεδροι έχουν συγκεντρωθεί σε τρεις σειρές στα σκαλιά έξω από το Διεθνές Ινστιτούτο Φυσικής Solvey.

Η πυκνότητα διάνοιας που συγκεντρώνεται σε αυτή τη φωτογραφία (την οποία  εύκολα μπορεί κανείς να βρει στο Διαδίκτυο) είναι εξωπραγματική: Αϊνστάιν (με μαλλιά που αρχίζουν να γκριζάρουν), Μπορ, Ντιράκ, Σρέντιγκερ, Χάιζεμπεργκ, Πλανκ… Δεκαεπτά από τους 29 συνέδρους του 5ου συνεδρίου Solvey, είχαν τιμηθεί ή τιμήθηκαν αργότερα με το βραβείο Νομπέλ! Μεταξύ αυτών και η Μαρία Κιουρί, καθισμένη στην πρώτη σειρά ανάμεσα στον Πλανκ και στον Λόρεντζ, με λευκά πια μαλλιά, μοναδική και πάλι γυναίκα ανάμεσα στους άνδρες. Αλλά και η μοναδική επιστήμονας η οποία είχε τότε τιμηθεί με δύο βραβεία Νομπέλ: Φυσικής το 1903 (το πρώτο που δόθηκε) και Χημείας το 1911.

Η Μαρία Κιουρί, της οποίας τα 156α γενέθλια ήταν στις 7 Νοεμβρίου, παραμένει ακόμη και σήμερα η μοναδική επιστήμονας που τιμήθηκε με δύο Νομπέλ για δύο διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Σε μια εποχή που τα πραγματικά είδωλα σπανίζουν, η Μαρία Κιουρί αλλά και οι συνάδελφοί της που επιδόθηκαν με ζήλο στο να καταλάβουν τον κόσμο και ως εκ τούτου να τον κάνουν καλύτερο, στέκουν ως φάροι που αξίζει να φωτίσουν τα παιδιά μας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό